Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Engine Spinning And Startup
Ford Owners Club - Ford Forums > Ford Models > Ford Focus Club
mike6707
Hi folks

I have a 1.6 ti-VCT Focus. There is a slight spinning sound in the engine it lasts about 1-2 seconds when starting up. It doesn't happen all the time perhaps 1 out of 4 instances of starting. Would anybody know what this is?
artscot79
[quote name='mike6707' date='06 February 2010 - 01:02 PM' timestamp='1265460776' post='63739']
Hi folks

I have a 1.6 ti-VCT Focus. There is a slight spinning sound in the engine it lasts about 1-2 seconds when starting up. It doesn't happen all the time perhaps 1 out of 4 instances of starting. Would anybody know what this is?
[/quote]


sounds like the starter motor are u releasing the key as soon as it starts
Jonny87
[quote name='mike6707' date='06 February 2010 - 01:02 PM' timestamp='1265460776' post='63739']
Hi folks

I have a 1.6 ti-VCT Focus. There is a slight spinning sound in the engine it lasts about 1-2 seconds when starting up. It doesn't happen all the time perhaps 1 out of 4 instances of starting. Would anybody know what this is?
[/quote]


Sounds exactly like a solenoid problem I once had. As it only happened about one in four times (like yourself) i never got round to fixing it.
mike6707
[quote name='Jonny87' date='06 February 2010 - 05:35 PM' timestamp='1265477143' post='63788']
Sounds exactly like a solenoid problem I once had. As it only happened about one in four times (like yourself) i never got round to fixing it.
[/quote]

Interesting what was the solenoid issue?
mike6707
[quote name='artscot79' date='06 February 2010 - 05:12 PM' timestamp='1265475738' post='63779']
sounds like the starter motor are u releasing the key as soon as it starts
[/quote]
I am
Jonny87
[quote name='mike6707' date='06 February 2010 - 06:33 PM' timestamp='1265480589' post='63802']
Interesting what was the solenoid issue?
[/quote]


All I can really remember is that it wanted replacing. I'm not a mechanic so I cant really describe properly, maybe if there are any mechanics on here they can give a description of solenoid problems. Or you can try some googling of "starter solenoid problems" or similar and see what comes up. No idea how much a solenoid costs, but fitting should be easy - you can usually see the solenoid if you open the bonnet. It's a small metal cylindar next to the starter
stef123
[quote name='Jonny87' date='06 February 2010 - 06:49 PM' timestamp='1265481578' post='63804']
All I can really remember is that it wanted replacing. I'm not a mechanic so I cant really describe properly, maybe if there are any mechanics on here they can give a description of solenoid problems. Or you can try some googling of "starter solenoid problems" or similar and see what comes up. No idea how much a solenoid costs, but fitting should be easy - you can usually see the solenoid if you open the bonnet. It's a small metal cylindar next to the starter
[/quote]

its actually bolted onto the starter motor but close enough :) if its sticking, then the wirring noise you hear could be the starter motor turning with the engine (even once you have let go the key)until it shakes itself loose.
mjt
There is a freewheel mechanism built in to the starter pinion to prevent the engine overspeeding the starter. If the solenoid is not releasing quickly enough this would probably produce the sound you are hearing.
mike6707
Hi

Many thanks to those who posted replies to my question. I finally got this solved a few months ago. The engine warning light was coming on coupled with the engine misfiring. The engine is a 1.6 ti-VCT. The camshaft sprockets were defective and had to be replaced. The spinning sound was caused by the pistons not being returned to their default position for starting.


Full Colour Version: Engine Spinning And Startup
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2014 Invision Power Services, Inc.

Warning: require_once(/var/www/applications/ipb/3.4.5/upload/sources/classes/class_email.php): failed to open stream: No such file or directory in /var/www/applications/ipb/3.4.5/upload/lofiversion/ipsclass.php on line 1615