Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Galaxy Exhaust Emission
Ford Owners Club - Ford Forums > Ford Models > Ford Galaxy Club
melonhead
Hi, my Galaxy failed it MOT today on exhaust emission. Could anyone help me with this problem please.
It's a N reg
99,000 miles on clock
2 litre
The results where as follows
Engine oil Temp; Temp gauge checked
fast idle test;
limits Actual value
co; 0.3% [color="#FF0000"] 1.56%[/color] FAIL
HC; 200 ppm [color="#FF0000"]138ppm[/color] PASS
upside down y; 0.97-1.03 [color="#FF0000"]0.965[/color] FAIL

2nd fast idle test;
co; 0.3% [color="#FF0000"]1.43% [/color] FAIL
HC; 200 ppm [color="#FF0000"]72 ppm [/color] PASS
upside down y; 0.97-1.03 [color="#FF0000"]0.964[/color] FAIL

natural idle test;
co; 0.5% [color="#FF0000"] 2.25% [/color] FAIL

this didn't come out on the post how i laid it out. the first numbers are the limits and the red numbers my results.
Think i've listed everything, it did over heat a few time about august time. I replaced the themastate, the temp gauge doesn't go any higher than the N on the gauge around the city and on the main roads just above the white square. Don't no if this is normal or even relevant to my question.

Many thanks in advance to anyone who try and help me
artscot79
[quote name='melonhead' date='06 February 2010 - 08:22 PM' timestamp='1265487168' post='63817']
Hi, my Galaxy failed it MOT today on exhaust emission. Could anyone help me with this problem please.
It's a N reg
99,000 miles on clock
2 litre
The results where as follows
Engine oil Temp; Temp gauge checked
fast idle test;
limits Actual value
co; 0.3% [color="#ff0000"] 1.56%[/color] FAIL
HC; 200 ppm [color="#ff0000"]138ppm[/color] PASS
upside down y; 0.97-1.03 [color="#ff0000"]0.965[/color] FAIL

2nd fast idle test;
co; 0.3% [color="#ff0000"]1.43% [/color] FAIL
HC; 200 ppm [color="#ff0000"]72 ppm [/color] PASS
upside down y; 0.97-1.03 [color="#ff0000"]0.964[/color] FAIL

natural idle test;
co; 0.5% [color="#ff0000"] 2.25% [/color] FAIL

this didn't come out on the post how i laid it out. the first numbers are the limits and the red numbers my results.
Think i've listed everything, it did over heat a few time about august time. I replaced the themastate, the temp gauge doesn't go any higher than the N on the gauge around the city and on the main roads just above the white square. Don't no if this is normal or even relevant to my question.

Many thanks in advance to anyone who try and help me
[/quote]

sounds like you have a few issues the temps a bit high the co2 is high so it could be a lot of things really the engines almost at 100k so could be valve seats it could be worn pistons the cat the lambda sensort or a mixture taking it to a garage is best they can test all the parts that need tested


Full Colour Version: Galaxy Exhaust Emission
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2014 Invision Power Services, Inc.

Warning: require_once(/var/www/applications/ipb/3.4.5/upload/sources/classes/class_email.php): failed to open stream: No such file or directory in /var/www/applications/ipb/3.4.5/upload/lofiversion/ipsclass.php on line 1615