Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Problem With Mph Gauge
Ford Owners Club - Ford Forums > Ford Models > Ford Focus Club
smithy3007
[size="4"][/size][b][/b]Hi, there

i have a 51 plate ford focus, when driving the mph gauge drops and stops working all together, as this happens the rev counter stay's normal but u feel a slight drop in power. If you put the car in neutral it will stall when applying the break, then if you put it into gear while rolling it will kick in again but still the mph gauge will not work wired?. All of a sudden it will work again and you feel a boots ? this could happen more than one time on a journey. any help would be a great.

Thanks Jamie ..
stef123
[quote name='smithy3007' date='16 February 2010 - 09:52 PM' timestamp='1266356528' post='65372']
[size="4"][/size][b][/b]Hi, there

i have a 51 plate ford focus, when driving the mph gauge drops and stops working all together, as this happens the rev counter stay's normal but u feel a slight drop in power. If you put the car in neutral it will stall when applying the break, then if you put it into gear while rolling it will kick in again but still the mph gauge will not work wired?. All of a sudden it will work again and you feel a boots ? this could happen more than one time on a journey. any help would be a great.

Thanks Jamie ..
[/quote]

either the VSS (vehicle speed sensor) or the dreaded instrument cluster. i think a genuine vss is about 30-40
artscot79
[quote name='stef123' date='16 February 2010 - 09:53 PM' timestamp='1266356624' post='65373']
either the VSS (vehicle speed sensor) or the dreaded instrument cluster. i think a genuine vss is about 30-40
[/quote]


ide have it checked out by ford if it was the cluster you would get it replaced for 99 quid if its just the sensor thats not so bad
mjt
[quote name='artscot79' date='16 February 2010 - 10:43 PM' timestamp='1266359619' post='65380']
ide have it checked out by ford if it was the cluster you would get it replaced for 99 quid if its just the sensor thats not so bad
[/quote]
I had this happen and both the VSS and cluster were replaced under warranty but that still didn't fix it. In the end it turned out the harness to the VSS was chafed through where it runs close to the gear linkage so it's worth getting the dealer to check that.


Full Colour Version: Problem With Mph Gauge
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2014 Invision Power Services, Inc.

Warning: require_once(/var/www/applications/ipb/3.4.5/upload/sources/classes/class_email.php): failed to open stream: No such file or directory in /var/www/applications/ipb/3.4.5/upload/lofiversion/ipsclass.php on line 1615