Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Mondeo Tddi Cuts Out
Ford Owners Club - Ford Forums > Ford Models > Ford Mondeo Club
Ayrshore
I bought a 2001 Mondeo TDDi. After about 2 weeks, it now has a problem.

It starts up fine, first time every time.

Runs for about 3-4 seconds, then dies. Will restart straight away, but only for another 3-4 seconds each time.

Fault code says Fuel Pump Secondary low.

The immobiliser seems to be disarming correctly.

There seems to be an electric lift pump under the car just in front of the fuel tank, but there's no power being fed to it, and when i do feed power to it, it doesn't run. Seems to be there for no reason, because no Mondeo, Transit ot Jaguar with this engine I've seen before ever had an electric lift pump (I'd remember, cos they're a b*****d to bleed!).

Any ideas folks?
mintalkin
if there is no power to the lift pump checkthe fuse and relay,if i remember there is a relay under the battery for the pump.
Ayrshore
I've checked the relay under the battery - it appears to be for the injection pump. When I disconnect it, the car won't start at all. When I reconnect it, the injection pump makes solenoid type noises. When I bridge it out, the car still doesn't start (odd!).

The lift pump beside the tank never worked, even when the car was running fine. I changed the fuel filter and it was the usualy b***h to bleed after it.

Even when I supply this pump with 12v, it still doesn't run.

Something really bizarre is going on.

I've checked all the fuses I can find - there aren't any hidden ones (like a Transit?) are there?

Thanks again, but need more suggestions!

Anyone know exactly what this 'fuel pump secondary low' is supposed to mean?
Ayrshore
Well, I'm getting somewhere.

Replacing a fuse next to the battery restored the car to running properly again. There is now a supply to the lift pump, but the lift pump is not running.

If I leave the pump connected, the fuse blows again after 5-10 minutes. If I leave it disconnected, everything's fine.

So obviously this fuse supplies something more important than just the fuel pump!

Car runs now, I'll replace the lift pump and all should be fine.

Thanks for your help folks.
looneyfitter
Hi Ive just fitted a mondeo engine to my transit and im having exactly the same problem. Be greatful if you could let us know what else the relay was feeding please.

Gareth
b2theenneh
Hello,

Exactly the same year Mondeo as your and exactly the same problem with the 5 secondish start up. Have you got any further with it?

Thanks :)
Mondickiedoo tddi
Hi im abit new to this site lol i dont even know if this post will show up or if im posting in the right place but i seem to be having the same problems as you just wondering if you ever did get to the bottum of the problem and if so what was it that caused the problem many thanks in advance


Full Colour Version: Mondeo Tddi Cuts Out
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2014 Invision Power Services, Inc.