Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Bad Starter
Ford Owners Club - Ford Forums > Ford Models > Ford Focus Club
MARLEY
Hi All

My focus 2.0l tdci is really strugling to start once it is warm, if i keep ignition key turned it will eventually run.I have checked all pipes and fittings etc and all seems ok, the only other thing it does is hesitate on tickover every 5 seconds or so.

Any help or advice will be appreciated
Thanks in advance
Paul
Stalybridge
johnH
i would check your fuel filter, easiest and cheapest place to start.
MARLEY
[quote name='johnH' timestamp='1311357165' post='136978']
i would check your fuel filter, easiest and cheapest place to start.
[/quote]
I have already changed fuel filter and made no difference, its one of those annoying little problems which will eventually get sorted
stef123
crankshaft sensor?
MARLEY
[quote name='stef123' timestamp='1311358357' post='136981']
crankshaft sensor?
[/quote]
thanks for reply
where is it located and can it be tested ??
stef123
[quote name='MARLEY' timestamp='1311362217' post='136989']
thanks for reply
where is it located and can it be tested ??
[/quote]

Its located where the gearbox meets the engine, it picks up a signal from the flywheel.

Not entirely sure if it can be tested though im afraid.
MARLEY
[quote name='stef123' timestamp='1311364301' post='136994']
Its located where the gearbox meets the engine, it picks up a signal from the flywheel.

Not entirely sure if it can be tested though im afraid.
[/quote]
will have a look in morning, hopefully no rain,
if it is faulty will it cause problems starting ??
i was thinking a fuel problem.
a quick test would be to swap sensors with another focus.

Regards
Paul
stef123
[quote name='MARLEY' timestamp='1311365780' post='136997']
will have a look in morning, hopefully no rain,
if it is faulty will it cause problems starting ??
i was thinking a fuel problem.
a quick test would be to swap sensors with another focus.

Regards
Paul
[/quote]

I've not heard of many problems with them on the focus but certainly other cars, and causing poor running when the sensor gets hot - starts breaking down

certainly swapping the sensor or getting one from a breakers yard would help.
MARLEY
I have just done the test where you hold the set button in and turn ignition on, everything is fine with no codes,
ps does anybody know where my EGR VALVE is located 2007 2.0l tdci ???

thanks
Paul
jeebowhite
if im right, its at the back of the engine block closest to the cabin.
MARLEY
[quote name='jeebowhite' timestamp='1311498929' post='137157']
if im right, its at the back of the engine block closest to the cabin.
[/quote]
thanks for reply.
will get up on ramps and have a look,
will let you know how i get on


Paul


Full Colour Version: Bad Starter
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2014 Invision Power Services, Inc.

Warning: require_once(/var/www/applications/ipb/3.4.5/upload/sources/classes/class_email.php): failed to open stream: No such file or directory in /var/www/applications/ipb/3.4.5/upload/lofiversion/ipsclass.php on line 1615