Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Mondeo Mk2 Wont Rev Over 4,000Rpm
Ford Owners Club - Ford Forums > General Forums > Maintenance / Servicing / MOT Discussions
LilLew
Hi

All i have just got hold of a S reg mk2 mondeo 2.0 ghia and there seems to be a problem with it reving over 4,000rpm when you put your foot down it rev fine up too 4,000 and then starts bogging down and trying to cut out but if you lift off and it runs fine


there is no eml onand idles fine cold & hot

Thing that have been tryed so far
New items
coil pack
spark plugs

im thinking possible cat breaking down

please can anyone advise
Stoney871
A few things to check-
Fuel pump relay, on some cars the pumps have two levels- low rev and high rev ranges, the high level relay may not be functioning correctly.
Mass air flow sensor, may be dirty or on it's way out.
O2 sensor(s), may be faulty before or after the catalytic converter or the cat may be clogged causing a flow problem and tripping the sensors up.
Cam position sensor, it may be duff and causing the engine to not advance the timing at higher revs therefore causing a retarded spark and loss of power.
These are just semi-informed ideas that may help you to look in the right place.
Do you know when the car wast last serviced? sometimes a change of air and fuel filters will work wonders.
If you need a good garage try Curtis Ball in Rendle Street, they have done my cars for years and have never let me down yet or tried fleecing anyone i know.
Don't use the MOT centre at Laira Bridge, too many horror stories of overcharging and thuggish threats when people challenge their prices.
Of course you are very likely to have a garage you already use and trust, just my personal recommendations.
LilLew
[quote name='Stoney871' timestamp='1350364409' post='211808']
A few things to check-
Fuel pump relay, on some cars the pumps have two levels- low rev and high rev ranges, the high level relay may not be functioning correctly.
Mass air flow sensor, may be dirty or on it's way out.
O2 sensor(s), may be faulty before or after the catalytic converter or the cat may be clogged causing a flow problem and tripping the sensors up.
Cam position sensor, it may be duff and causing the engine to not advance the timing at higher revs therefore causing a retarded spark and loss of power.
These are just semi-informed ideas that may help you to look in the right place.
Do you know when the car wast last serviced? sometimes a change of air and fuel filters will work wonders.
If you need a good garage try Curtis Ball in Rendle Street, they have done my cars for years and have never let me down yet or tried fleecing anyone i know.
Don't use the MOT centre at Laira Bridge, too many horror stories of overcharging and thuggish threats when people challenge their prices.
Of course you are very likely to have a garage you already use and trust, just my personal recommendations.
[/quote]

yes i was thinking the same thiings and tbh i dont have a clue i always service my own cars when i get them regardsless

and the garage i use is myself lol i do all of my own work unless it is a mot test then i use richmond tyres and exhaust on richmond walk
Stoney871
Fair one mate.
I hope that I've given you some possibles to go on with though.
LilLew
Thank you for all of your help i have now solved it and the car runs lovely
i did the maf checks dis connected it but to no change

i then seen that a pipe from the map sensor had came off so i reconnected it and then started up and it blew off again if you follow the pipes back they lead to the exhaust manifold
so i put the car on the ramps and checked the cat gave it a few taps with my fist and it rattled
surely i change the cat and downpipe (all in one part)
and now the car works i will be writing a guide on how to check this on mk1 & mk2 mondeos oe any ford with the zetec-e engine silver aand black top


This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2014 Invision Power Services, Inc.

Warning: require_once(/var/www/applications/ipb/3.4.5/upload/sources/classes/class_email.php): failed to open stream: No such file or directory in /var/www/applications/ipb/3.4.5/upload/lofiversion/ipsclass.php on line 1615