Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Escort 55 Van Starting Problem
Ford Owners Club - Ford Forums > Ford Models > Ford Escort Club
tedley
Hi, I have a 2001 Escort 55 van 1.8d (non turbo), with an endura engine. After recent starting problems, I fitted new glow plugs - no better. I thought it may be a fuel problem , so I pulled off the pipe from the fuel filter and tried pressing the primer a few times. Very little fuel came out, so I took off the fuel filter to see if that looked blocked. It seemed ok so I put it all back together again and now it wont fire up at all. I suspect this may be something to do with the fact the fuel filter was empty when I refitted it. Any help will be sincerely appreciated.
Thanks in advance
Vann1992
I had a similar issue so I decided to service my van (98 escort 55) changed the plugs, oil & filter & fuel filter.
The fuel filter must be at least half filled when its put back on then prime it a couple times.
If it still doesn't fire after that then it might be the diaphragm on the fuel filter that's causing air to leak in. ( the black bit you push down)
I had to take it of, strip it & rebuild it.

No problems since ;)
Hth
tedley
Hi Hth, Thanks for reply, I'll strip fuel filter down and have a look. From what you've said it sounds as though the diaphragm is damaged.
Thanks again
Ted


Full Colour Version: Escort 55 Van Starting Problem
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2014 Invision Power Services, Inc.

Warning: require_once(/var/www/applications/ipb/3.4.5/upload/sources/classes/class_email.php): failed to open stream: No such file or directory in /var/www/applications/ipb/3.4.5/upload/lofiversion/ipsclass.php on line 1615