Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Help, Mk1 2001 Focus 1.4 Stuttering On Acceleration
Ford Owners Club - Ford Forums > Ford Models > Ford Focus Club
badeye
Hi All,

I have a MK1 2001 Focus and have been driving it with no problems for the whole months i have owned it. However today the car has started stuttering when i accelerate, it doesn't happen all the time but it is still accuring. Any idea's what it could be or what to check for?

I haven't looked under the bonnet yet as it has only just started happening and its dark and pissing it down outside. I do intend to get under the bonnet 2moz so some pointers what to check and/or look for would be great.

Thanks,

Si
btmaldon
With this horrible weather, I would first check the spark plug wells for water as it may have leaked through. If OK I would then be looking at new plugs and leads, also the fuel filter. Just the normal servicing stuff. If non of that cures it you MAF sensor may need a clean.

As its happening under load it is most likely the leads breaking down, but there are a lot of possibilities.
badeye
Cheers,

What a day!!, i checked the spark plugs and all seemed well, just gave them a clean up and put them back in. I then fired the car up just to make sure all was well and the car then decided to lock itself with the car still running, wasn't impressed. Anyway after an hour i managed to get the door open with an old wire coat hanger.

I did run the car to near empty the other day before filling up so im hoping its just pulled through some crap from the bottom of the tank, gonna put a full tank of fresh fuel in and see how it goes over the week, hopefully it'll clear up, if not, im gonna fit a new fuel filter on friday night to see if that does anything.

Anyone with any other advise would be greatful

Thanks,

Si
Stoney871
I would recommend some BG44K through your system.
I use the diesel version BG244 and get good results.
http://pages.ebay.com/link/?nav=item.view&id=190758466188
artscot79
car shouldnt lock with the ignition running so it sounds like water has got intothe car or electrics ide peel back the pass side carpet and check under neath for water
badeye
cheers bud, i'll try have a look at that
Stoney871
[quote name='artscot79' timestamp='1353867847' post='218303']
car shouldnt lock with the ignition running so it sounds like water has got intothe car or electrics ide peel back the pass side carpet and check under neath for water
[/quote]
Agreed, also sometimes a perished door sill rubber will let water into the door lock mechanism and cause the same symptom.
TheMcBain92
Was this stuttering problem resolved? if yes could you please share what the cause was as my Mk1 focus has just gon into the garage, for the same reason, a second time as what they did the first time didnt fix it.


This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2014 Invision Power Services, Inc.