Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Ford C Max 1.6 Tdi 54 Plate Cutting Out !!!!!!
Ford Owners Club - Ford Forums > Ford Models > Ford C-Max Club
Tommy3010
It all started with what felt like a slight flat spot a few weeks ago. Today, car started fine, all going well for about 3 miles then suddenly at about 3000 revs a puff of black smoke and complete power loss ( all electrics stayed on ) had to re start engine while rolling down dual carriage way lol. Started first time, all was fine till between 3/4000 revs and same again. No engine fault lights. This car has had a new Egr valve less than 9 months ago, but when that happened, there was engine fault light, and it was in limp mode, this is not the same. Please help, any ideas appreciated. Thanks, Tom.
stef123
Hello and welcome,

It sounds like it could be fuel starvation, I would start with the fuel filter and go from there
Tommy3010
I had thought that too (Or maybe a failing fuel pump) but isn't the throttle of a diesel control by fuel flow (As opposed to a petrol car that is controlled by airflow), and therefore if the flow was restricted (Due to a dirty fuel filter or failing fuel pump) then wouldn't that just prevent the car from accelerating any further, rather than actually cutting out?

I guess its not that simple with a turbo car as the fuel flow and airflow need to be in balance, so maybe with the fuel restricted the ECU detects that the mixture is way too lean and therefore cuts the power.... but if this were the case then I'd expect to see a fault code.



jeebowhite
I would say your looking for fuel starvation, but perhaps not due to lack of fuel. It's often seen that you get air sucked into the fuel lines through an old filter then it's more suffocated by air than starved of fuel.
Tommy3010
Would u say to start with the fuel fitter and are they hard to change never changed a td one
Tommy3010
And how come at idle I can rev to max and not a thing just like normal
stef123
[quote name='Tommy3010' timestamp='1358246798' post='226926']
And how come at idle I can rev to max and not a thing just like normal
[/quote]

At idle it will take less fuel to get the engine revving hard than it does when under load
jeebowhite
And the more load, the higher the pressure in the pipes, and the higher vacuum rate, which means that there is more risk of sucking air into the system...
Tommy3010
But there was loads of black smoke when it 1st than it now none lol just drive no problem them does it i just dont wont to spend 60 pound and its not it lol
stef123
With no warning lights or otherwise your only other thing to consider is getting it hooked up to a live data scanner and looking for any odd readings.
jeebowhite
The black soot sounds like the exhaust was clogged, this would reduce the cars natural breathing and would starve you of power / suffocate the car.

Call your local dealer, give them the number plate, and get them to confirm if you have a DPF, dependant on the mileage, you may find that you need to add EOLYS fluid, or replace the DPF (again, only if you are equipped with one)
Tommy3010
I had my egr valve change 9m ago so sure it's not that as for fuel filter how come I can turn key of then on again and it starts ok I unplugged maf sensor to and went round went for 10 mins and did it again so can't be maf sensor lol I do still love fords I do lol
stef123
If it did it again with the maf sensor unplugged then that could be your answer.
Tommy3010
I was taking it as it wasn't that lol how you take it
stef123
If unplugging it has no affect on its running then it would indicate that it's faulty, with the maf sensor unplugged the car will generally run pretty poor.
If you have access to a live data reader you could confirm this
Tommy3010
It ran the same with it off and no management light
Tommy3010
It ran the same with it off and no management light
martyntdci
maf sensor unplugged= car idles/runs very poor and should almost cut out/cut out. under load. check air filter, take out maf sensor and give it a clean up........ just as stef says that could be your problem if its running the same plugged and unplugged.....
Tommy3010
Ok thank you I have a look had a day were it did do it lol
Tommy3010
Same as when u test spark plug then


This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2014 Invision Power Services, Inc.

Warning: require_once(/var/www/applications/ipb/3.4.5/upload/sources/classes/class_email.php): failed to open stream: No such file or directory in /var/www/applications/ipb/3.4.5/upload/lofiversion/ipsclass.php on line 1615