Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Focus Problems
Ford Owners Club - Ford Forums > Ford Models > Ford Focus Club
bone1
I could do with a little help with a couple problems if anyone can help!.
I have a 2005 (55 Reg) Ford focus TDCI 1.8 estate with 49k on the clock, When the weather is cold the water temperature takes around 8 miles or 20 minutes driving to start getting warm. The temp gauge goes upto around 75oC, however if I use the de-mister (fan) then the temp drops to around 60oC and it takes a further 20 minutes to get to normal temperature.
I presume that the thermostat has stuck open, allowing water to flow through the rad continously. Does this sound like the correct diagnosis? :blink:

The other problem is the boot release, I left the car for ten days whilst on holiday and when I returned the car started and ran with no problems, but when I stopped at the first junction the boot opened by itself. I got out the car and closed the boot. But at the next junction it opened again. This happened several times and then stopped. Several weeks later the problem was back , however this time the problem was worse and the boot kept opening continously until I removed the boot trim and unplugged the lock mechanism. I left the car like this for a day or so and when I plugged it back in the fault has gone again. :(

Any ideas or comments would be greatly appreciated!!

Thanks

Bone1
Steve
Hi Welcome to FOC

Your first problem definatly sounds like a thermostat

on your second problem.. do you hear the boot release click or does the boot just open? Does it happen when you brake or when driving along normally?
bone1
[quote name='Steve' post='629' date='Feb 20 2008, 07:40 PM']Hi Welcome to FOC

Your first problem definatly sounds like a thermostat

on your second problem.. do you hear the boot release click or does the boot just open? Does it happen when you brake or when driving along normally?[/quote]


I thought that was the case with the thermostat.

Yes I can hear the boot release click and the rear interior light comes on, exactly the same as when the button is pressed on the key fob. This normally
happens when the car has just been started or after several minutes of driving when I come to a stop. I would have my foot on the brake but the boot
doesn't open until stationary.

Thanks for the comments
Steve
hmm funny i have similar thing with my central locking, car keeps locking itself about 10 seconds after i open my door.

You probably may need a ECU update. Or check your key fob is not faulty or button on the boot
hotashel
Hi Steve,

You say your car keeps locking itself after you open the door, its not somthing to do with the imobilisor is it my cousins car used to do that and that was the reason it was to stop people robbing your car . Can you reopen the door in the normal way
Steve
hi mate

It shouldnt lock, the other doors are fine just the offside rear door does it.. I reckon the switch is faulty.
RustyNail
Realise that this an old post but...

I had the same issue with the boot opening on its own accord, and also the rear wiper would not park properly.
Turned out that it was a earth wiring issue with the electrics running to the boot lid. An auto electrician frigged up
another connection and all is ok now.


Full Colour Version: Focus Problems
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2014 Invision Power Services, Inc.