• Announcements

    • Stoney871

      Posting in General Chat thread.   11/11/2017

      it has been noted that too many Members are posting messages in the General Chat area instead of the correct Forums. Any messages posted in the General Chat area that are not General Chat will be deleted without warning and offenders may recieve warning points if repeated instances are seen from that Member. There are plenty of different Club areas that encompass 99% of Ford related posts, please select and use the correct one. If anyone is not sure of which area to post something then feel free to P/M myself or other Senior Staff for guidance. The Moderating Staff are having to spend far too much time chasing this problem instead of maintaining the other areas of the forum.


zxirax

New Member
  • Content count

    1
  • Joined

  • Last visited

About zxirax

  • Rank
    Newbie

Profile Information

  • Ford Model
    Focus ST170
  1. ST170 Problems

    Hi guys, I am wondering if anyone can help me to solve a couple of problems I have with my 52 plate ST170. Problem 1: Fuel Gauge - This does not display the correct reading. For example, on a full tank of fuel the gauge will display as full. However it will stay on full for a long time until it will start moving to 3/4 then 1/2. Between 1/4 and 1/2 tank on the gauge means that the tank is empty (the gauge does not move past 1/4 tank even when the tank is totally empty and the car will not start, the fuel low light does not come on either). I have been told that Focus dash panels can become faulty as confirmed by Ford, who will replace them under warranty. All instruments/ gauges on my dash appear to work correctly, apart from the fuel gauge. Could this be the offending item? I suspect that it could also be the fuel sender unit, which maybe sticking, thus sending an incorrect reading to the gauge? Could it be something else electrical? Problem 2: Occasionally when driving the engine will begin to surge/ fluff when accelerating (sometimes it can jerk the car like I have hit the rev limiter and drop power until I change gear) usually it is only fluffy and I simply change gear. This usually happens at around 4,500RPM. Although recently it has started happening at 3,000RPM, but since filling the tank and adding either STP or REDX injector cleaner the problem either goes away or isn’t as bad. I guess this could be one of many things: Dirty fuel – although I only full up at Shell stations (one of 2 in my area) Faulty fuel injector Blocked fuel filter ECU / Electrical Faulty fuel pickup Fuel filter I think my best bet would be to get it into Ford or some type of performance specialist so that they can run some diagnostics. I am just looking for some clues if anyone has had a similar problem, so if you could give me a heads for what it could possibly be, that would be appreciated! Cheers, Jamie