AdBlock Warning

Parts of this website do not function properly with AdBlock enabled on your device. To get the best user experience on our website, please disable Adblock for this website (domain) on your browser.


new_horizon

Budding Enthusiast
  • Content count

    7
  • Joined

  • Last visited

About new_horizon

  • Rank
    Newbie

Profile Information

  • Ford Model
    Fiesta TDCI 1.6 Zetec Climate
  • UK/Ireland Location
    Surrey
  1. Hi All, I have a Mk5 2000 reg Ford Fiesta Zetec-S. It is a really lovely car, but has developed an issue. When I was driving a few weeks ago, the speedo stopped working. The rev counter still works, but just no speed reading. When I push the clutch down and break, the car often stalls and all of the lights on the dash come on (as usual when stalling). I had a reading at a local Kwik Fit using their Bosch kit and it highlighted a fault with the Vehicle Speed Sensor. Now, this is an ABS model and I was under the impression that the ABS sensors fed the speed into the car? In which case, it must be an ABS sensor fault? Is there a VSS that I just don't know about? There is a cable running from the top of the gearbox up to the top of the engine, which could be it, but I can't seem to find the part anywhere and mixed info on whether the vehicle does indeed have a VSS... Any advice from you guys and girls would be most welcome, Thanks
  2. Thanks Stef and Diesel. I think it's going to have to be a new waterpump-do you have any idea if this requires the cambelt having to come off? Your advice has been really appreciated
  3. Can I ask what might be a slightly naive question? If the waterpump was indeed at fault-would the car not overheat at other speeds? Just throwing it out there as it's only 50 mph +
  4. I'll check the waterpump for corrosion when I get a second-I wouldn't have thought that at 36k much should be failing at all but I suppose you never know! The fan is cutting in and out as it should be so we can rule that and the thermostat out... Ideas are welcome as always as I think I'm going to have to change the waterpump-which is going to be quite costly I'd imagine on labour
  5. Hmm noticed today that the top radiator hose is hot but the bottom one is stone cold under normal operating temperature. Suggests a circulation issue-blocked radiator or perhaps inefficient water pump?
  6. Thanks for your reply. How can I check a faulty sensor? I replaced the thermostat and thermostat housing, which I thought would have fixed this issue... Yeah pretty immediately-I'd say it takes 20 seconds to completely return to normal temperature... I haven't noticed any water loss and the water is clean. Compression test happening on Monday. I just can't believe a head gasket on a car with so few miles
  7. Hi All, I've recently purchased a 2007 Fiesta TDCi with 35k on the clock and think I may have got more than I bargained for. A bit of background on the car - it is one lady owner from new, has only covered 37k and has full service history (not Ford). In general, the car is in excellent condition and appears to have been well maintained. When I purchased the car, the lady told me that the car overheated intermittently at around 70 mph. I took it on a test drive and was unable to replicate the problem despite several attempts. She said that the garage had told her that the thermostat was the likely culprit. Anyway, as I was driving it home on the M25, the temperature gauge shot up so I quickly pulled over. The car cooled down almost immediately and the needle plumetted back to half way. I drove it again and kept it at 50 mph with no issue. I was able to drive at 70 mph with the heaters on full and the windows dropped for the hour long drive home. I had the thermostat changed and the problem persisted...this to me suggests that I may have bought a bigger problem. So my questions are... 1) Has anyone experienced anything similar on the TDCi engine? 2) Can anyone offer any advise on the likely culprit? I'm arranging for a pressure test to be carried out on the engine next week as I've been told by a mechanic friend that the engines are the same as the Peugeot and may have a head gasket issue. I'm expecting head gasket or waterpump to be honest, but would rather save time and money by getting some advice from the forum. Any help is much appreciated, Best wishes, Mark
  8. Welcome to the Ford forums new_horizon :)