AdBlock Warning

Parts of this website do not function properly with AdBlock enabled on your device. To get the best user experience on our website, please disable Adblock for this website (domain) on your browser.


Davebrundle

Budding Enthusiast
  • Content count

    13
  • Joined

  • Last visited

About Davebrundle

  • Rank
    Member

Profile Information

  • Ford Model Transit 2001 100ps
  • UK/Ireland Location Cambridgeshire
  1. 2004 Tdci Handbrake Travel

    I bet the old right hand caliper must have come from an estate . The handbrake did work good with this set up
  2. 2004 Tdci Handbrake Travel

    It's my old ones that both wind in anticlockwise . New calipers got from a company called j&r . They look like the 2004 and newer design . The old ones did work ok . Going to fit them again to see if handbrake will adjust . Back to old calipers now . The righ hand winds in anticlockwise as its supposed to so I set the slot facing away from the mark . The left side is wrong because it winds in anticlockwise as well so I presume I set the slot facing away on this one as well ?
  3. 2004 Tdci Handbrake Travel

    Up after an afternoon in the garage . Took calipers off , took off cables , wound in pistons again . Slid back heat shield . Put calipers on and pumped loads to set pads and piston . Connected handbrake and adjusted till the caliper arms had moved a mm or so . Pumped brakes then did the handbrake about 30 times . Still no adjustment happened. Went back to manual and slso looked at old calipers . Bingo think I found out what's wrong . My old pistons had a slotted side and a notched side . New calipers have got a notch both sides . I spoke to caliper company and they said they are the correct ones . So I have decided to put on old calipers and see what happens . BUT when I looked at old calipers I found something strange . They both wind in anticlockwise . Manual says left hand should be clockwise . So I double checked and yep both wind in anticlockwise . I thaught maybe they were both right handers but they arnt . Defo built for left and right. I can tell by the way the handbrake arm goes . I decided not to put them on yet . I think the left hand caliper must be off an estate so hence I got both wind in anticlockwise . If that's the case when I refit them do I line up both slots in position as the right hand . The slot down to the mark in stead of doing them opposite . Can anybody follow what I'm saying . Will they work both winding out the same way ?
  4. 2004 Tdci Handbrake Travel

    I'm going out now to take off exhaust and see if there is any cable adjustment I will also take off both calipers , wind them back and try again . Will say how it went when I got all back again
  5. 2004 Tdci Handbrake Travel

    I found the garage receipt for the handbrake cables replaced . I hope they were genuine as parts and labour was £245 to supply , fit , and adjust . I got garage to do it as I was real busy at work at that time .
  6. 2004 Tdci Handbrake Travel

    To be honest I don't know if they are genuine . Strange thing is before I changed everything the handbrake was good . 4 clicks and it was holding real well
  7. 2004 Tdci Handbrake Travel

    Forgot to say . I also took apart brake sliders . Cleaned up and re greased and checked they moved freely . Another question . If the handbrake is adjusted while foot is on the brake , then do you have to have foot on brake every time handbrake is used . It's adjusted for when brake is on so when foot brake is off caliper is thurther back thus making the adjusted handbrake not affective . ???
  8. 2004 Tdci Handbrake Travel

    I've looked on the net and read quite a but about handbrake adjustments . Last week I put on new rear bearings brand new calipers discs and pads . . I fitted brakes and left off handbrake cables . Bled brakes as normal then pumped brakes hard about 10 times . Refitted hand brake cables and checked all cables were free and working correctly . Pumped brakes again then pulled up handbrake as far as if would go about 20 times . Then about another 100 times and the handbrake will not tighten up . Cables were replaced about a year ago so they are not stretched . There is loads of movement at the end if the cable . The caliper arm moves as far as it can travel but still not got a decent handbrake . I took off caliper s and wound them out a bit . . Pumped brakes again then applied hand brake about 1000 times and still no !Removed! handbrake ??? Only thing I'm wondering is . I smeared the caliper face with copper grease and back of pads to stop squeal . Could this be the cause . If not . Why the heck won't it adjust up . Please help . 2004 mondeo tdci . Thanks
  9. Red Battery Light

    I spoke to my local mot man and he said at present and in the near future the battery light off/on/ flashing is not a fail . He said airbag tc and brake warning is a fail . He is not aware of any changes to do with battery light . Anyway I checked the alternator again today and its charging constant 14.4 v . Battery light still on . I pulled the plug off and checked battery and there was no charge at all . So I will leave it plugged in and try to ignore the light for a while untill I either spend thousands fixing the smart charge or scrap the van
  10. Red Battery Light

    Well I've got the answer . I'm going yo unplug and have battery 14 v during the winter and I will pug it in and take out battery bulb in the summer . Don't think my £1000 transit will get a new £1000 ecu . Happy days.
  11. Red Battery Light

    Am I right in thinking the smart charge is controlled by the main ecu so if the smart charge is fried then it's a no repair and buy a new ecu ?
  12. Red Battery Light

    Sorry forgot to say its a transit 2001 100 ps on the above thread
  13. Red Battery Light

    Hi sorry to add to an old post but I now have this problem and need advice . I will start at the start . Ok the bearing in alternator been going bad for about a year . I changed it last week because the bearing noise was driving me mad . It was still working ok . Just the bearings . Also the battery was old and getting low . 4 days ago battery wouldn't start the van so I went to parto and got new battery . All was good untill today . I went out and all was good . Went to go out again 20 mins later and the battery light was on . Bright red no flickering . Locked on . Tried revving engine and light still on . So I checked alternator 3 wire plug . Cleaned it and put back . Started van and still on . So put multimeter on battery . 12.6v started van and then got 13.6v . I watched multimeter and put lights on full and blower on full . It stayed 13.6v revved van and still 13.6v . I have done 1000 miles on new alternator and about 300 on new battery . The battery partco sold me is a normal lead acid battery . I've just read that they not recommended . How and what do I check . Could the battery have fried the smart charge ? Or possible broken wire .? I'm no good with a multimeter and electrics so could someone explain what tests and how please . I just havnt got the money spare to take to garage . And if its still charging can I just ignore the light . Would more damage be caused by my battery if I carried on using it ? . If the battery fried the smart charge would it mean a new ecu ? Help please