stewby

Budding Enthusiast
  • Content count

    10
  • Joined

  • Last visited

About stewby

  • Rank
    Member

Contact Methods

  • First Name
    Stewart

Profile Information

  • Ford Model
    Mondeo
  • Ford Year
    2004
  • UK/Ireland Location
    West Midlands
  • Annual Mileage
    10,001 to 15,000
  1. It was dead on the one occasion, (the following day, I changed the starter for a new one) I think that the lack of solenoid click was due to dirty contacts on the starter relay (mentioned above), there was pitting on the contacts, giving an ohmic reading, when removed from the fuse/relay housing and tested. The only seemingly guaranteed method when it grinds repeatedly is to rock the car in gear a fraction, and that seems to allow it to catch. I saw a youtube vid yesterday outline the issues of shimming the starter, so that the teeth do not mesh as completely as they might, were the starter to be bolted directly onto the engine. Obviously, if the cogs withdraw from each other too much, then broken teeth can ensue, is anyone aware of a shimming practice related to Mondeo starters? Thanks
  2. Its not an electrical thing. It seems to be down to the starter cog / ring gear. After 2 grinds, it turned over after I rocked it in gear. Damned frustrating. Yesterday I spoke to the mechanic who changed the clutch / flywheel (to a solid) 8kmiles ago, he said that there is a different number of teeth on the solid flywheel compared to a dual mass type. Hence a different starter cog. That's about the only thing that seems to make sense these days. This suggestion was ridiculed by the starter motor supplier. Can any one vouch for the number of teeth matching / varying between the solid / dual mass types? Getting desperate now. Thanks
  3. Over the last week or so, the grind has continued. Hot or cold engine, standing overnight or stopped for 2-3 minutes. Totally random. I shorted out the link connector, so that contact resistance was eliminated. the first thing I heard when restarting - Grrriiiinnnd! so no luck there. I located the starter relay (K22) and opened that up, there was a little contact resistance, so it was cleaned and refitted. Engine started nice, but then on restart - 'grind'. 1 out of every 5 turns was bad, which is an improvement. Next step is the battery. This one is the original 04 reg, and it drops to 11.7V just after the glow plugs have switched off. I'm hoping that its that. I'm fearing the worst though, cos the only real solution is to rock the car in gear ever so slightly, to reposition the flywheel teeth.
  4. Well, events continued last night, started the engine without incident at work and drove back, parked up, then later, went out again, but on restarting for the return journy, key position 3 was met with nothing ,no solenoid click, grind or vroom. Stranded. A call to the RAC brought a recovery wagon 90 mins later, where the chap took measurements and hit the starter with a steel bar. Hey presto it started, and I drove home to repark on 'bumpers hill'. This morning I asked a local starter refurber for a price, bump started, went up and changed it for a new one. The old one had some filings and muck in it. On refitting and testing the new one, it did exactly the same as the other, final key position and no click, only red lights. Getting concerned here, I jiggled some wires, and it restarted, seems that the deadness was the sealed plug socket in line with the pos 3 / solenoid wire. So then I restarted it 10 times and there was no grind, whether instant start and waiting for plugs off light. I therefore deduced that the grind was because of a duff starter, stated by the refurb specialist as a chinese type; 'they use cheap metal - ribbish' . On paying, the telephone price suddenly had to have vat added, which if they'ed told me on the phone, would have been less of a sickener, anyway, it seems to be ok, onto the other faults now, on this supposedly perfect (according to the seller) car.
  5. This is when the engine is hot. My vectra had lights that illuminated longer, the colder the engine was. (Perhaps there was a current sense cct on the glow plugs, so that if they are already hot, they dont have to heat up much more to reach 'pinch-off' resistance, whereas if they are cold, they have some way to go before the same high plug temp is reached). Anyway, the plugs glowing for 4-5 seconds in a hot engine makes me concious of them burning out, which is why I tried starting prematurely. I would have theorised that the current drawn through the plugs might be stopping the starters kick over, however , it has grinded (forgive that one) even after waiting 1 second after the plug lights had gone out. Once or twice. It definitely likes you to wait until lights out before cranking.
  6. When weather allowed, I took the starter off, a nice shiny new looking case and good teeth, the flywheen teeth all looked good, (as good as I could tell on the webcam/laptop viewing arrangement). Something small did fall out of the starter, poss swarf, although I couldnt locate it on the ground to confirm it. The cog travelled up the rotor shaft with ease, although there was minor wear on the leading side of the cog. On reassembly and start up, the first thing that it did was 'Grrrrriiiiiiind', but on second attempt, it bit and turned over. It seems that if the starter is used before the glow plug light has gone out, its more likely to grind. By waiting for the light to go out and then turning, it seems to start ok. Confused face. Last night I thought that it might be the grease on the starter rotor, which I dont think is necessary, bearing in mind the very occasional use that this undergoes. Anyway, perhaps the grease (stiffer when cold) was forcing the cog to rotate instead of just sliding along into engagement before turning. But then it did it when the engine was hot last night so bang goes that theory. Final option, take it into a place that deals with starters. This weekends job.
  7. I'll attend this weekend, I'm not sure if the flywheel broke up, or whether the clutch just started slipping and they changed the flywheel as a matter of precaution. It was changed 8k miles ago, (bought by me at 130k miles for £1500) by a mechanic who this home-based trader seems reluctant to put me in touch with. (purely to ask if the grind will invalidate the 12 month guarantee that the trader offerred with the flywheel). I'm presuming that he's in Leicester, like the trader. I'm hoping that the assurances are genuine, and that the items have been changed, instead of the hardware (outlasting the 12 month guarantee) doubts being just my own cynical take on lower end car sales people. He also went very quiet for several days when I mentioned the EML being on constantly. (That was also guaranteed to not fail). He soon got back in touch mind, when I texted back 'fault cleared, P405 Exhaust gas recirculation sensor A circuit low'. Oh well, Just put it down to experience I suppose, Sadly, I'm presuming that the promised second key from the ford dealership where it originally came from wont be getting sent on to me any time soon.
  8. OK,didn't consider that, I'll remove it and check it out, poss get it serviced. I was wondering about the cause of the grinding noise, would it be; a) where the starter cog shoots out to engage the flywheel teeth, travels the correct distance, but lack of or worn teeth on the flywheelprevents it from biting. b)the cog shoots out and butts up against the side of the flywheel teeth and travels no further, but then spins with edge to edge contact instead of the expected tooth face to face contact. Anyway,with the starter out, the flywheel will be visible, I can put it in 4th and rotate one of the road wheels. It'll turn the flywheel, so that I can inspect the teeth. If I cant get my head in, I'll look directly, , if space isnt available, I've got an HD webcam which I can point at it, and view it on the laptop. Hopefully. Thanks for the response.
  9. Hello all, might as well start the new membership with a question, my new 04 mondeo 2.0tdci has come with a promise of a new clutch / flywheel 8kmiles ago, however, on starting it, there is a graunch sound similar to one cog slipping over another. After red lights on and waiting for 5 seconds, turning the key sometimes starts it ok, sometimes it doesnt. A few times I have had to rock the car in gear before it is catchable by the starter. Is this something to be expected with a new flywheel, or is it possible that it isnt new and has worn spots. Does the flywheel come to rest in particular positions? Thanks
  10. Evening all, After vectras, its nice to be able to say the I'm back to fords. I was a committed escort user long long ago, but these days practicality can only be met with a newly aquired 04 mondeo. I'll gladly participate in any forums, I will, but I suspect that I'll be asking more questions than I answer. Thanks
  11. Welcome to the Ford forums stewby :)