Ford Owners Club - Ford Forums Messages

Club Announcements

Ford Fair 2016: Tickets and stand passes are now available to purchase. More info here.

Review your Ford: Help others when it comes to buying a car like yours and review your Ford now

Ford Car Parts: View All ford car parts by category. Look for Ford Car Parts now!

AdBlock Warning

Parts of this website do not function properly with AdBlock enabled on your device. To get the best user experience on our website, please disable Adblock for this website (domain) on your browser.


plain lazy

New Member
  • Content count

    1
  • Joined

  • Last visited

About plain lazy

  • Rank
    Newbie

Profile Information

  • Ford Model
    Focus
  1. I've got a few engine problems I could do with some advice on if possible, possibly related, maybe not. For a while I've had excessive oil consumption, getting worse recently. It (1.6l 2001 petrol focus) is getting through a lot - a litre in ~500 miles! There's no obvious leaks anywhere, we've had a good look, no puddles where it's parked, and no obvious indication of it burning it, but it must be going somewhere. I think the main problem with it is me! Much to my annoyance and embarrasment, I managed to stupidly leave the oil cap off after re-filling once. I only noticed (at the end of a long trip) as it was making a funny whining noise when I depress the clutch (ie when my foot is on the peddle). No oil light went on, but it does work as on when I start up. The garage that got me a new cap refilled with 3 litres (capacity =4.5!). Oil had splattered all over the place, I don't think 3 litres of it though maybe 1 to 2 litres. So I don't know if the noise is from oil being somewhere it should be (have given it a good clean), or from engine damage from running on too little oil. Any ideas? The noise is every time I put my foot on the peddle, goes away as soon as I take it off, happens going up through all gears, all speeds. Maybe it is slightly better than when it first happened, a few weeks ago, but something definately isn't right. It's a whining whirry noise, fairly low pichted, not a squeak or squeal (though there is one of those intermittently too, but that's another story (I think!) These could be separate issues or related, I think the latter (as oil consumption was high before) but I'm not sure. Any thoughts/advice much appreciated - thanks!