AdBlock Warning

Parts of this website do not function properly with AdBlock enabled on your device. To get the best user experience on our website, please disable Adblock for this website (domain) on your browser.


Search the Community

Showing results for tags 'forums/Power+steering+fault'.

Found 267 results

  1. Ivor

    I have had power steering trouble on a few occasions recently. At start up no steering assistance for a short time. My car is 2011 Focus Zetec 1.6  Is there a technical service bulletin on this, or is this an indication of steering rack failure soon. The car has only 36000 miles. Any help with this.
  2. My 2013 ford fiesta 1L ecoboost's start stop isnt working, the button to turn it on and off just stays illuminated when pressed, you can turn the light off when the ignition is on but as soon as you start the car the light comes on and you cannot turn the light off, and therefor the start stop isnt working.  any advice  thanks  
  3. Hi, I've has ongoing problems with my 2007 Diesel Fiesta since I bought it 2 years ago. Firstly I know diesels can't misfire in the normal sense of the word because of the lack of spark plugs, but it's the best way to describe the problem. Basically (usually under load), every now and then (once every 500 miles), the car will lose power for a split second then regain it. Once it starts doing this it will do it a few times then stop, usually. Sometimes it lasts longer than others, and it can do it several times in a row. The more I'm accelerating when it happens, the more violent the kangaroo effect is. Of course, when I get a mechanic to sit in the car with me while I drive it, the car doesn't do it... The full timeline of events: I buy the car used, ~50k miles on the clock, average mpg of 47mpg suggests it's been used for driving around town. I start driving it 70 miles a day, mpg increases. first big journey, it starts misfiring. Check engine light comes on at end of journey. EGR valve replaced by person I bought the car from. Every other fix this guy did was a bodge, so I didn't expect much. some time later, car goes into limp mode. Power train failure, dashboard becomes a christmas tree. When car is turned off and on, it often stops going into this mode. Took it to Ford garage for diagnosis. Fault determined to be with injector no. 1, Ford garage wanted £1000 to fix it. Took it to independent tester with full machine for injector testing. He found no faults with any of the injectors, so he switched injector no.1 and injector no.3 around so if the fault re-occurred, we would be able to find the faulty one. "Misfiring" persisted. A few months ago, the check engine light came on again, then disappeared. Eventually it was on more than off, and as I'd determined it was an EGR problem, I wasn't concerned. During thsi time, average mpg steadily dropped from ~60mpg to ~56mpg (maybe because of increased heater use as winter started properly though). Eventually got it booked in a few weeks ago. EGR valve replaced, check engine light cleared. Since the most recent EGR valve replacement, not only is the problem still present, but the car seems to have less power. Most worryingly, pushing the throttle a certain amount (just above cruise speed) causes the engine to act as though one cylinder is not firing, then firing, then not firing, then firing etc. it doesn't do it when flooring it, however the car now tops out completely at 95mph, whereas before it could go faster, so it's definitely less powerful. Car is now at 83k miles, and gets driven around 80 miles a day. I've seen lots of other threads about this issue. They point all over the place. The throttle linkage, splits in air hoses or boost hoses, ECU software updates(?), and injector seals. No smoke is present and the car isn't giving me any engine fault codes either (at least, the check engine light hasn't come on). What I'd like to know, is if the fault is something potentially causing damage to the car e.g. timing chain misalignment or something? And no I don't really think replacing the EGR valve ~3 weeks ago made it worse, it just didn't fix the main "misfiring" problem as I hoped it would.   TL;DR: Car has always had intermittent "misfire" problem, once it got bad but problem couldn't be traced, now it seems less powerful too with certain throttle setting causing more power/less power/more power etc. problem, with noise to go with it. no other problems with car, no warning light currently on, car was at 50k miles, now at 83k miles. Help?   Edit: I should add, the air con was bodge-fixed by the previous owner so is now broken again (he just topped it up rather than fixing the leak, so gas has since evaporated off). The AC is always off. Could this lead to problems at all?
  4. engine system fault

    Hi all   i hope someone can help. i have a Ford C-Max, 2007 reg, 1.6 petrol engine. today the car has come up with a fault "engine system fault", then says "speed limited mode", and a red light is on. can anyone shed any light onto this please? from what I've read elsewhere this problem is quite serious and never seems to go away! need advice and help please.   thanks. 
  5. Hi guys,  I'm basically looking to convert my windows from manual to electric on my Ford Fiesta 2003.  I've recently purchased the car only because the mileage is very low and thought it can last me a while whilst I save up for an upgrade.  I've seen some universal kits and even tutorials on how to fit this. The only issue I have is fitting it on is easy, however how would I be able to actually power them up?  Would it be easier just to buy new doors/cards? Then again the wiring is an issue, can a garage just connect them up?  I would leave it, however it's something I'd like to definitely invest some money (not enough to buy a car) and time in. 
  6. Hi guys just wanted to introduce my self as I'm new to the forum and also very excited to show you what I'll be doing to my fiesta over the next few months.... #noturbo #nofun
  7. Really hoping someone can help. My alternator died leaving me by side of road when battery gave up last of juice. After £500 to replace (is it just me or have I been gouged?), I have got it back find it seems to be stuck in limp mode, with a max.65-69mph and poor acceleration and seems to be smoking a lot (was not smoking noticeably at before new alternator).   anyone know what is going on and how to get it sorted?
  8. No power to radio

    Hi, looking for some help on the off chance someone can provide some advice. I've got a ford focus 1.6 2009. I've had problems with the stereo. The led remained on and continued to drain the battery. I brought it to someone a year or so ago, he couldn't find the problem, so it was just left. I've now got a new stereo and whilst installing it I discovered there was no power running to the stereo. Any advice?? 
  9. Hi all I've got a 56 plate Fiesta Zetec and there seems to be a problem with the Dash Computer, the one in between the Rev Count and Speedometer that displays the mileage and outside temp along with average fuel consumption etc.. Basically I was driving home this evening and noticed the display has almost faded completely! Its still lit up green (when the light are on) but the actual numbers and display you can barely see at all. Anyone have any idea what the problem could be? Thanks in advance!
  10. Fiesta Mirror Swap

    Can some one help please. Daughter had her drivers 59 plate fiesta electric (non power fold) mirror totalled. Got second hand replacement but its for powerfold. Wiring plug different. Whats the best way to fit?
  11. I bought my Ford Focus Mk2 in early 2005 - everything was fine with the car until the warranty expired and the Power Assisted Steering Pump and hoses failed. Ford quoted £800 to replace the pump and hoses. I rang Ford to complain that the pump should last for longer thsn 3yrs 6 months and due to my complaint they agreed to pay 45% of the cost. My car is now 11yrs old and done 94 000 miles. This week the hydraulic hoses have again failed but this time the pump is fine. I have contacted Ford to request recompense towards the refitting of new hoses - this appears to be a common fault on the Mk2 Focus - if I do not get anywhere with this issue then I will take it further to the government to ensure that Ford admits t o this expensive problem.
  12. Hi all, My 2006 Ford Focus 1.6 TDCi came up with an engine systems failure message today just coming off of a dual carriageway (70mph) accompanied by a red light next to the trip computer. I think it went into limp mode (severly reduced power, unwiling to rev much), so not good when you live at the top of a hill! Two other times when starting the car it has briefly displayed an error message (once it said "steering assist failure", and yesterday it came up with the same engine systems failure message"). Both times I have restarted the car and it disappeared. The car is a 2006 on an 06 plate, and has currently done 73500 miles. I bought it last may at 65000 miles, and it had a service just before I bought it. As it had just turned 6 years old/65000 miles, I'm presuming the DPF would have been changed then? Does anyone have any idea what's wrong? Thanks in advance, Minnis
  13. Hi again, As many of you may know, I waited 4 months for my beloved 2013 Fiesta Powershift Titanium X to be built, and was finally delivered on 19th July 2013. About 2 months after, I started to notice a grinding/rattle noise whenever the car changed gear at low speed. And started to make the car judder when pulling away. (Which I assumed was down to tyres needing to be inflated, but turns out I was very wrong) I know you can always hear SOME noise from an auto and this one is a dual clutch so I figured it was just down to that, so I ignored it. Over the winter however, it has got much much MUCH worse, and I took it into Benfield Ford. Not once, but 3 times. Got fobbed off with "...just needed a software update..." Didn't make a difference, and just when I was at the brink of just ignoring the noise and the juddering and struggling to change gear, I went to Oxford (300 miles from my home in North Yorkshire) and it got so bad that it was making the noise constantly. To cut a long story short, RAC put me in a Premier Inn for the night, RAC bloke comes out in morning and takes it for a spin - it made a horrific scraping noise (to which he said "Well blow me down.....). He followed me half way home and then we met in service station and told me I could attempt to drive it home as he thought it would most likely be safe (but to pull over and call them back if need be) or he could recover me home. I chose to try drive it home, which I did do. Then once I was back I took it into Ford and this time I DEMANDED the HEAD of the service department comes out with me for a drive until it made the noise...... Not a sound for 20 minutes (though plenty of juddering and struggling to change from 1st to 3rd), and at this point I'm practically BEGGING the car to make the noise! But nothing.....until right when we're pulling back into Benfield, when she let's loose "Grrrrrriiinndddd.....and the service manager's face goes pale. He knew there was something VERY seriously wrong with that gearbox.... That was 3 weeks ago... I've been given the most horrific Peugeot 308 hire car (I know beggars can't be choosers, but this thing is the epitome of crap french build quality -or lack of- and it point blank refuses to reverse) and my Fiesta is STILL parked in exactly the same space at Benfield that she has done for 3 weeks. Apparently they are replacing the 'Clutch Assembly?!?!' (Not entirely sure what that is) I rang up earlier to find out if there was any update and got told the EXACT same thing I was told this time last week... "We've got all your parts, we're just waiting for some sealant. Could be a few days, could be a few weeks.." - Now, is it me, or is that pretty disgraceful that: A: My brand new car needs repairs so severe that they need 'sealant?' & B: That I'm being made to wait all this time for some sealant that apparently could even be out of production, rendering this whole ordeal to continue for several weeks, if not months from now. Apparently, this is a very common fault with the PowerShift gearbox on all Ford Automatic Models, but more commonly with Fiesta & Focus. So my question is, do any of you, or have any of you had the same problem with an Automatic (Powershift) gearbox??? How long did it take to be solved?? Many thanks, apologies for the long winded rant! Tracey
  14. Engine Cut Out After Starting

    Hi, this is my first posting on here, although I have followed the site for several years for advice. I have a 2006 Ford Focus Sport Tdci purchased on finance 10 months ago. The 3 month warranty has already expired, and I have 26 more payments to make before I own the car outright. For the past 10 months this car has worked fine, with no issues at all, and sailed through the MOT 3 months ago. Yesterday morning I did what I always do. I turned the ignition key to power up the car, without starting the engine. I waited the second or two for the glow plug light to go off, then started the ignition. The engine started immediately. I put the car in reverse, and just as I lifted my foot off the clutch to reverse off my drive the engine cut out. I put the car in neutral and attempted to restart the engine. This took about 5-10 seconds of whirring before the engine kicked in. The car worked fine for my 35 mile journey, and was fine 10 hours later when I returned to my car for my 35 mile journey home. This morning I again did the same thing. The engine cut out again at the same moment. This time it took 4-5 goes to get the engine started again, but on this occasion the dashboard showed some warning lights. The glow plug light came on for a few seconds, as did the engine management light. The power train light stayed on until the engine started. I revved the engine, got a small cloud of light grey smoke from the exhaust and the car started fine. I drove it only half a mile, turned off the engine for 5 minutes the restarted, and it was fine. No warning lights. Any ideas on the problem and expected cost would be appreciated. I'm guessing the garage or the finance company will not take liability.
  15. Sup Guys Could really do with some help. I've got a ford fiesta flight 2001 1.3L endura E engine 89,000 hours. Whenever I start the ignition its start fine every time, but immediately after the ignition the revs drop over a period of 30 seconds until the engine eventually stalls. Regardless of whether I try to raise the revs with the medal, it doesnt help. recently it broke down due "miss firing" after which new ignition/HT leads were fitted. Now this issue has cropped up and I've tried having the battery and spark plugs replaced with no change. Any help and advice would be greatly appreciated
  16. Hi, I got an engine system fault error pop up on the instrument cluster with the red light about 2 weeks ago and it went into limp mode. I took it to kwik fit and their bosch reader couldn't find any error codes. The error went away on its own and I was back out of limp mode. But the error is back! I now have an OBD cable and tried out forscan, it has picked up multiple DTC errors but I am unsure which one is causing the engine system fault (if any) and which faults are most severe, could someone have a look at the attached PDF and give me some advice? One thing that does look like it needs replacing is the battery? For extra info: Mileage: 100,000 miles EGR blanked Fuel and air filter at ~85k Oil change ~97k Euro 4 - DPF (according to ETIS) EDIT: removed attached codes as these are from the demo mode of forscan
  17. Attempted Theft

    Hi, I have recently bought a 2009 Fiesta Zetec S 1.6 (90) TDCi. (2 Weeks Ago). Just yesterday I returned to find that some scum bag had tried to steal the car. They gained entry via the driver door. The handle is missing, they must have used a screw driver to pop the latch. Inside the vehicle they have pulled off the plastic steering cover, and chiselled out the ignition from the metal chamber. In doing so the metal chamber which is part of the steering column has been broken in half which is what hold the ignition barrel in place. I have managed to put the ignition back into the correct position along with the immobiliser and the car starts. I would like to know advice on getting this fixed. Costs etc as I am unaware of the steering column is hydraulic or electric. I wanted to get advice before I phone my insurance company today. My excess is 250 voluntary and 200 compulsory. 450 in total. All advice is welcome. Thank you
  18. Ok so I bought this car earlier in the year. Has been fantastic for my family especially getting to hospital appointments with my daughter (she has a rare condition) My car, a 53 plate fiesta finesse was due mot 22nd Dec so I took it early. Arnold Clark found it needed a middle section of exhaust and three brake pipes. Got these all replaced at small garage and car was taken back for retest and passed! Got car home and since driver has brought it back it's had nothing but problems. This morning it was starting but unless reved it would cut out while idle. As the day went on it has stalled at every junction, roundabout and when lowering speed. The steering lock (yes the steering completely locks!) has completely locked after stalling a number of times (I ended up on pavement at one point as I was turning into the road!) AC want nothing to do with it as he only looked at car for mot and didn't touch anything. Another garage replaced fuel pump and I'm now stalling at a couple junctions but steering wheel still locking. Have spent 400 so far and at my wits end!! Garage noted rev counter shoots up and down too. All before Xmas too! Terrified to drive it and can't put kids in it. The car has v clean engine, and only 67000 miles so shouldn't be doing all this surely?!!
  19. Recently whilst going to work in the morning the car sudddenly stuttered and "Engine Malfunction" light came on. I stopped and swithced car off and started car again, no problems whatsoever, however just to be on the safe side rang AA to come and have a look. The chap did an OBD reading and fault code P2290 came on however the car was driving fine. It's been all ok for the past week however last night on my way home, the car had the same problem, however this time, I was overtaking a lorry and it felt as if the car lacked power at 70mph after stopping and starting the engine. This morning everything was fine again. I contacted a garage who told me that it could be the fuel sensor regulator switch made by bosch or it could be EGR, TURBO, FUEL PUMP and to drop the car off to have a look. It seems that when I go above 3000 rpm on the motorway this problem seems to pop up. I nearly got killed last night!!!!! Anyone had anything similar problems? 1.6TDCI 110HP 59 Plate (service at ford garage according to service schedules, all maintenance done etc) Thanks
  20. My recently acquired Focus (2002 1.6 Ghia) came back from the garage the other day with a really tacky steering wheel. I just assumed it was some grease/grime, tried cleaning it to no avail (it was pretty dirty it turns out). Tried degreaser, still sticky. Tried WD40 (as it's good at removing sticky residues), still sticky. I've scrubbed it to buggery! So two questions: Any tips on removing the stickiness? And, to guide me on what to use, is the steering wheel leather on this model or just leather effect plastic? (some google search suggestions were that, if leather, a leather cleaner/conditioner might do the job)
  21. Spent £6000 on a ford fiesta zetec s (petrol) that had done 57,000 miles in April of 2015. About a month after I bought the car I discovered a problem. I was driving along in 3rd gear and tried to accelerate, however, when I pressed down on the accelerator there was no response for 1 or 2 seconds, and then suddenly it responded and the car began to accelerate. The problem has continued every since and has become more frequent. No warning lights have ever come on and no diagnostic tool has ever picked up a fault code when I take it to my local ford dealer (who the car is still under warranty with). Every time I take my car to the dealer they are never able to get it to "fault" & no fault codes were ever found hence they said that they can't do any more unless it actually breaks down or shows a warning light. I've had different technicians carry out many different checks on the car, the engine and other potential faulty parts have been cleaned but the problem is still occurring. After the ford dealer were put under pressure by myself to get the problem solved, they replaced the accelerator pedal but this has not fixed the problem. Has anyone had a similar problem with their fiesta? Or know of anyone that has? Any advice/ideas is greatly appreciated as I'm running out of patience with the car and the ford dealer. but they were never able to get it to "fault" & no fault codes were ever found hence they said that they couldn't do any more unless it actually broke down or showed a warning light.
  22. Hi all, New to the owners club Was wondering if anyone has had the same issue or knows what the problem might be? Just bought a 2012 focus titanium x 2.0 tdci (163) which has only covered 5000 miles. When i press the throttle in to pull away the revs will shoot up to about 1500-2000 stay there long enough to pull away then once your moving will all of a sudden drop to about 900-1000 then will pick up no problem. Problem is it doesn't happen all of the time, but enough to make you think twice before pulling out of a junction or on to a roundabout. It has happened when the car is fully warmed up after driving 30 miles or so. Would like to get this sorted ASAP as the car is for my wife who is 8 months pregnant and keeps stalling it. Any help much appreciated!
  23. Hi everyone, I'm really frustrated that my Ford Focus has developed a clunking noise. I firstly noticed a slight clunk when releasing the clutch pedal (after the biting point) and sometimes when i press it down. But yesterday it also happened when I was applying the breaks, when coming to a full stop it, it happened just before I stopped or halfway. And the break clunk sounds like its coming from the right wheel side but it hasn't happened today Finally I also get a clunk when doing a 3 point turn, again its a single clunk but not on full lock, it happens before that and sometimes when turning either side. These clunks/knocks are random and hard to recreate. The thing that annoys me is that they appeared after I had a clutch and slave cylinder change last week , brought it back to them and they checked for play in the wheels on the ramp and other noise but couldn't recreate the noise. Just blamed it on a loose exhaust mount/heat-shields. First I thought maybe they didn't change the slave cylinder, which would explain the clutch clunk noise but now I'm not sure. Any help would be greatly appreciated :) Car is Ford Focus (2006), with 100K+ on the clock
  24. Hello! Got a fault on my 2005 focus 1.8 tdci, hoping someone on here can shed some light on the situation. I get engine systems fault on the dash along with lack of power and a chattering noise under load. I have checked all of the boost hoses for splits, I've checked the intercooler, I've cleaned the air flow sensors both on airbox and boost pipe. Its had recent diesel filter. The turbo appears to be working as it should be. When I plugged the car in the only two faults were turbocharger underboost and vehicle speed sensor. I'm out of ideas :( Any help would be much appreciated!
  25. S Max Fault Code Help?

    Hi all just looking for some info on my s max purchased 9 weeks ago love the car just having few teething problems and starting to aggravate me had a fault code come up c07480 or 7480 not sure as took a pic and its not completely clear, but been getting engine malfunction appear with esp light staying on soon as engines off it goes, any advice would be appreciated Thanks Grant