AdBlock Warning

Parts of this website do not function properly with AdBlock enabled on your device. To get the best user experience on our website, please disable Adblock for this website (domain) on your browser.


Search the Community

Showing results for tags 'forums/non+starter'.

Found 29 results

  1. Hey, I've got a (new to me) '62 plate focus estate titanium X, 1.6TDCI (115) stop-start engine with keyless entry and keyless start button. it has around 120k on the clock. Timing belt/chain has just been done. I've had it arpund 2 weeks. I have a problem where the car will not start using the button (have not tried the emergency key yet) it takes many attempts for the car to start. A faint, but dull click can be heard after pressing the button - sounds a bit like  the starter motor solanoid -but don't read too deep into that. it cut out at the weekend when I was on holiday - it was either stop-start kicking in, or me fumbling about and made it cut-out, or it just cut-out its self - I'm not sure. either way it wouldn't start, all signs pointed towards having a flat battery, that's what it felt like. THe AA came out and couldn't start it either, eventually it just started by fluke.140miles later after getting going again it did the same thing when I turned the car off to pick the dog up, got in the car and it would not start until about 8 tries of pressing the button, each time there was a faint, dull clicking noise from the engine bay. there's no warnings that I can see, but I did see *something* about hill-start assist on the display as I got into the car for the first time on the day it first broke down. here's a video (car was warm - I'd just stpped it to nip into doctors) https://www.dropbox.com/s/n9yszdu8wig847e/20160201_105618.mp4?dl=0     The AA ran diagnostics but their system didn't read the ford codes and he said there were 5 electrical faults in the memory but he could not tell me what the errors meant. (p.s I'm not talking about the ~4 sec delay between pressing the button and waiting for the coils to warm up where the engine fires its self after the short pause. This happens with a warm car too)
  2. Hi all just purchased a 2015 1.5T focus zetect s 5days ago, I am new to the modern fords the last ford I had was a cortina crusader! Been a Vauxhall man for the past 20 years but could not resist the fords any longer, they have come on so much I had to have one. All this tech has blown me away, I know I am going to have lots of questions so am hoping that the ford owners community with be able part with some of that knowledge. My first question is to do with my phone and the sync, my phone connected fine and has been working great for the first few days until I had a missed call from the wife. Now when I get into the car my phone connects ok but then knocks off the radio, if I press the phone button on the steering wheel the music comes back for a second then stops again and a message flashes up on the screen about the missed call and do I want to accept of reject the call. The message stays on the screen for only a second or two then disappears and the radio is still muted. I have tried accepting and rejecting the call but nothing changes, the message still goes off and the radio stays muted. Anyone any ideas?
  3. Dear fellow KA owners/enthousiasts, I have been driving my Ford KA (first car i owned) for about half a year now. I never had any serious problems with it untill now. Today i wanted to drive to the store but my car wouldn't start. I did not hear the engine or starter turn over, but i did hear a ticking noise, which i believe comes from the relais to the starter engine. I made videos of me starting the engine (both from the drivers seat and under the hood) to maybe help you guys pinpoint the problem. View My Video View My Video All electrical things like radio/windows work so i know the battery is not dead (it's a battery that was installed when i bought the car). I did change the bulb in my left headlight the day before, but afterwards i drove to a friend and back without any problems. Is it possible that a wire was close to being disconnected because of my headlight fix and then disconnected due to vibrations when i was driving? Is this maybe a moisture issue in the distributor/starter (it has been raining the last few days)? We have tried a few things, being: - reconnecting the battery connections. - putting it in second gear and pushing to turn over the starter one turn. This did change the sound a bit when i tried to start it afterwards, but then it almost instantly changed back to the old ticking noise. - pushing the car with the clutch down and letting the clutch come up slowly to try and start it without the starter engine. This didn't work, but we only tried it once since it was just the 2 of us. I have some knowledge of car engines since i study mechanical engineering, but i lack experience in the practical application, so any tips, help or suggestions on what to do would be appreciated very much!! I don't have a multimeter right now, but will be able to get one tomorrow. Sorry for any spelling/grammar mistakes, i'm not a native English speaker ;) Looking forward to a response and thanks in advance!
  4. Non Cranking

    Hi guys looking for a little help with my 06 mondeo 20 tdci, I have had 2 new starter motors fitted within 3 months due to trouble starting and also 2 new earth leads from battery to body due to burn out, I get a click then dials shoot over and after a few tries sometimes a lot the car will fire up and run then will start for rest of day only seems to happen when left over night or for a few hours sitting. I have had a number of people look at it and at present am trying to locate the main earth strap from engine to bulkhead as I have ruled out battery etc it.s now all pointing to an earth, I have spoken to motor factors and they say it may be in the main loom, any help would be much appericated. Thank you for your time Dan.
  5. Hi everybody, I'm looking for some advice on what could be causing the issue I'm currently having with my beloved Fiesta. I went to start her up the other morning to find that when I turned the key all the way I lost all electrics. What is strange is that when I turn the key I initially get dashboard lights, radio, blowers, everything works fine until I turn the key to start the engine. When I do this, I have total electrical failure and I'm unable to start it at all no matter how many times I try. Absolutely dead. It's as if the battery is totally flat. I tried to start it again in the evening of that day and it was as if nothing had happened. It started perfectly, no issues since. I got to work today and needed to pop to the shop on my lunch hour, turned the key, same thing happened. My boss managed to jump start me to get me home this evening, so I was lead to believe the battery (which is less than 12 months old) was dodgy. So, today, I had my battery and alternator tested and they are both "perfect". They put it down to "electrical gremlins". I am now in a position where I dont know when it will next happen and have no idea what is causing it. Has anyone else had the same issue?
  6. hi to all i have a 1.6 focus petrol automatic zetec se .......i was driving home when i heard a rapid knocking sound from the engine that gets faster when accelerating and when slowing/stopping car idles irratic then stalls .......put 4 litres of 5w30 in.... now when trying to start dash and roof light go dim/off starter clicks once....tried jumping from another cars battery but leads got hot quick and i saw a tiny plume of smoke from middle of engine so.... is it wise to try and jump start again ? any idea about irratic idle and stall ? or what knocking noise is ? car wont start helpppppp....
  7. Hi, I've had this issue for a while now, probably since before Christmas last year, in the winter it really struggled to start, after turning the key the starter would turn the engine over but it would turn over slower and slower but sometimes it would suddenly really pick up pace and fire the engine up. I replaced the battery and it seemed to go away I've been using the car less anyway. Now what I'm finding is still get the slow-ish turnover but also after a drive and the engine is hot/warm when i try to restart the engine just coughs and spluts and rattles and shakes then cuts out, does it a few times but then fires up fine. Here is a video of it happening; https://youtu.be/WkYW0JdpYBU I've read various other posts on forums and there seems all sorts of stories some ending with replacing the starter motor and some relating to DMF. My DMF was replaced about 50,000 miles ago (at 81k, I'm now on 127k) so dont suspect it of being that, so I've ordered a new starter motor. Do you guys think it could be starter motor? And also, does anyone have instructions on how to replace starter motor, its a mk4 2007 ('57 plate) 1.8 TDCi estate. Hope you can help. Thanks Gavin
  8. Ford Focus 05 Plate Help

    hi there looking for a bit help had a car mechanic i always use to fit new timing belt kit as well as a new water pump and a new set of spark plugs . but cant get car to start again after these jobs have been done. he.s had it on the diagnostic but finds no error codes . but he reckons its some thing to do with the main key needing re programed. but not sure could any one help with this thanks
  9. Focus Mk1 Wiring Problem

    I have a 1998 MK1 focus, manual, petrol. There is intermittent failure to start: when you turn the key against the 'resistance' of the switch, there is no sound ( no clicking ). The battery is OK and occasionally the thing just suddenly bursts into life. I therefore assume it's the ignition switch or the starter relay (R17). I removed the starter relay. When ign is ON, but before you go to 'start', there is 12V at pin 1 of the relay ( as expected ) but the relay doesn't pull in because pin 2 ( earth connection ) isn't making it to earth. The wire goes to a contact on the ECU, apparently. At this point I'm stuck: why does it go to the ECU and not to the body-work? How should I proceed? Bruce
  10. Hi all I've just purchased a 57 plate 2.0 TDCi Zetec focus and all seems well apart from the cranking speed. Not having had one before I don't know if it's normal for these but it feels like an old tractor starting, very slow and chuggy but does always start. It's almost like an old engine where the glow plugs have failed. I'm going to check voltages and earths etc but wondered if there are any common things to look out for? Thanks Mow
  11. Struggling To Start?

    Hello everyone! I currently have a Ford Focus Mk2.5 Facelift, and i keep having trouble with it not starting. Its an automatic, the message i get most of the time when it won't start is ESP off however the ESP does work as on my way to work most of the time i hear it kick in on the country lanes. Also Occasionally i'll get a transmission failure warning and then the car starts beeping at me. If i turn it off and try again it will struggle and then start. This doesn't happen all of the time. Around once a week? Where it is automatic i am hoping there is nothing wrong with the box, as it will be expensive. Dads a mechanic and he has no idea what it could be. Any help greatly appreciated! TIA Jonathan.
  12. Hi, my smax has developed a starting problem & now wont start at all, about a month ago I had to call out green flag as I had a flat battery, they said the battery was on its way out so I got a new one, this was fine for a few days then it seemed slow to turn over the engine, I didn't take any action as it started on the second turn or so, then it seemed to be ok, started on the button for about a week then back to slow turn over again, also when I cranked the engine it would start turning slow then speed up, today it wont start at all & when cranked sparks can be seen between the solenoid & the starter body it seems, I have checked & cleaned all earth connections & all connections on the starter???????
  13. Had the car nearly a month, had a major service about two weeks ago. A few days ago, i pushed the starter button, the engine turned over, but was really lumpy and didnt completely fire up. To stop the drain on the battery and the motor, i pushed the start button again to cancel it. I tried it again and it started fine. This has happened to me a few times in the last few days, both with a hot engine and a cold engine. Any ideas?
  14. So i went on holiday for 3 weeks when I came home I noticed my trip computer was reset to 0 miles... pretty sure I didn't reset it before I went away... I never do... it was weird. I also noticed when turning the car on for the first time it was like reallly rough to drive like the battery had been disconnected kinda tihing.. it I assumed this was to be expected as normally the car was driven daily for 30miles at least and to go from that to nothing for 3 weeks I figured this was normal.. but even now a few days on after driving it, the main thing I see wrong is that when I first start the car, even after its got a warmed up engine, it seems to struggle to start... normally when i first turn the key, the dashboard will stay lit up e.t.c it wont show details but the lights stay on.. and all the meters in the car will go to their correct places right from the start. Now however... the dash board will flicker quite badly... and the starter motor sounds really slow... all the meters will go up a bit at the start and then back to zero or will jsut freeze on the way up for awhile even after the engine is actually started... then it will correct itself after like a 2second delay... does this sound like a battery on its way out? or is it something else?
  15. Hi everyone, This weekend changed the fuel pump timing solenoid, As with the job had to take out the starter motor. Everything done double/triple checked everything, Go and connect battery up an immediately the starter motor starts to spin and does so until disconnecting the battery. There were no keys in the ignition either, wiring to the starter is correct too. Any suggestions would be great. Cheers K@rl
  16. Hi all newbie here, bought accident damed 2014 1.6 tdci titanium nav estate with start button Car had moderate frontal and was non runner, had engine out jogged and put new chassis legs on put engine back in, only damage was to engine loom, replaced with new one from ford and damaged clutch master cylinder so got no clutch, when you press start button says engine malfunction and won't start I was concerned ecu might be spiked so plugged one in from another car, that too says engine malfunction and obv don't recognise key, what I'm wondering is a, is it because no clutch? I assume clutch switch to start is electrical not a pressure switch or as something electrical shut down after rta? Can't be ecu because tried another, in old days you had inertia fuel cut off switch , Any advice appreciated
  17. Hi all I have just saved a escort cab 1.8 and hope to bring it back to life, my first problem I have is the starter motor and trying to track one down. Mine is front mounted and not sure if this makes a difference but my question is what other models of starter motor would fit ?
  18. Hi guys, I have an 05 zetec 1.6 Focus which this morning decided it didn't want to start... I turned the key and just got a single click...I tried the windows and lights etc and all seem to have enough power to work but the engine wont turn over... I have checked all fuses and they all seem to be ok but after checking them I turned the key again this time i'm getting a low whine from the engine bay and a slight electrical burning smell, this is currently where i'm at? I have read another forum post on here where the guy seemed to have pretty much the exact same issue and he replaced the battery and all is now good however he did not mention about power to electric windows or headlights etc he just said the dash lit up...just want some advice before I give Halfords any money. Many thanks in advance.
  19. Hi Guys, First timer in the Ford forums and in need of some help please. I have my wifes focus (2009) and over the last few months it has not been behaving itself. When you go to start it up it takes a little longer than "usual" to start up. This morning however, when i went to start it it started up as normal but it was making a noise like you would get if you were to continue to hold the key in the 3rd stage. I am thinking it is a sticky starter motor but wanted to advice just to confirm my assumptions. Thanks in advance.
  20. I have a Ford Mondeo 55 Plate with 105k miles on the clock, since I purchased it everything seems to have gone wrong. A bad decision on my part however most of nastiness has been fixed. Simply put recently it was having issues starting so I have had just got the starter motor replaced, the mechanic has said the DMF is on the way out and the starter motor was full of loads of metal filings. The new starter has a plastic housing protecting the bit which matters so he said it would not have further problems with the metal getting inside *however* I can hear a slight squeaking coming from inside the engine and I suspect it is about to go or going to go at some point soon potentially causing more damage. Do it just let this happen or should I be pre-emptive and get it replaced, the garage quoted me £500 when I asked about the cost of changing it, a full days labour. Any opinions would be appreciated!
  21. Hi There!

    Hi all, I am currently driving in a 1.3 Fiesta Finesse which I have had for just over a year and I'm just looking for some advice on things to do to my fiesta to make look a bit cooler and general up keeping of my wee ford. Thanks for reading!
  22. Battery Drain

    Right. Its a mondeo diesel. I've had it a couple of months. Since having it,I've put a new reverse light switch on it and a new starter motor. I went to redditch in it the other day,parked up at tesco in redditch,was in there for about 15 mins,came back out,put ignition on,all dials on dash went all way round like they do when you connect the battery,tried to start the car which it did but very weakily. Drove it round to my moms about 10 mins away. Parked it up,tried to start it and battery was dead. Managed to bump start it,drove it back to mine in bewdley from redditch. As soon as i parked up i turned it off and tried to restart but battery was still dead. I've taken battery off and charged it last night and it fired straight up.
  23. 1.6Tdci Non Runner 2006

    Hi guys, this is actually a Volvo S40 1.6d but it is the same DV6 engine used in the fiesta in a 95bhp version and also the focus.. The car was fine until the battery died. So tried to jump it and it wouldn't go. Managed to bump start it to get it home but the power steering, abs and lights were not working at all whilst I drove home 10 miles. The car wouldn't start again not even the click of the solenoid. Changed battery to a brand new Bosch battery and the car won't start. Everything else works now but the car won't turn over. The starter solenoid clicks but the motor doesn't turn. So to diagnose i did the usual things. Check fuses, relays and wiring etc. nothing was broken so checked the starter. I removed it from the car and wired it to run straight from a battery off a car and it works perfectly. So I reinstalled it to the car and it still won't work. I ran a wire direct from the battery to the starter so when I turn the key the starter motor turns. Sure enough the engine will turn over. But the car still won't start. Seems like it's cutting the fuel which makes me wonder if this is an issue with ecu/cem? I tried both key and I don't think it's the immobiliser. The only other thing I've noticed that also isn't working is the hazard lights don't flash when locking/unlocking the car. The red light flashes though on the dash. When you unlock the car the light goes off. Anyone ever come across this issue? I've tried everything within my knowledge but it's looking like a main dealer job. Any help is greatly appreciated! Cheers!!
  24. Starter,dmf Or What??

    I have a 2003 2 ltr tdci mondeo. I haven't had it long and the.other week i had to put a new starter on it. When i took the starter to a guy to see if he could refurb it (which he couldnt,so i bought a new one from local car parts shop) he said there was metal filings in it which could be a sign of the dreaded dmf failure. Well the new starters been on for no.more.than.a couple of weeks which in that time hasn't even been started every day and it seems its failed again. I went to start it yesterday and the dials went around on the dash like they do when you reconnect the.battery and then struggled to start almost like a flat battery. This happened for the next couple of times of starting but now it doesn't even try to start you just get the click noise which is associated with a non working starter. Could the dmf problem cause the starter to stop working after this very short space of time or could it be something else? Its the dials going around and the struggling to start that confuses me. oh and i have managed to bump start it
  25. Just noticed after switching engine off that the starter motor sounds like its spinning but not engaged,