AdBlock Warning

Parts of this website do not function properly with AdBlock enabled on your device. To get the best user experience on our website, please disable Adblock for this website (domain) on your browser.


Search the Community

Showing results for tags 'forums/start+up+failure'.

Found 112 results

  1. My 2013 ford fiesta 1L ecoboost's start stop isnt working, the button to turn it on and off just stays illuminated when pressed, you can turn the light off when the ignition is on but as soon as you start the car the light comes on and you cannot turn the light off, and therefor the start stop isnt working.  any advice  thanks  
  2. Hey, I've got a (new to me) '62 plate focus estate titanium X, 1.6TDCI (115) stop-start engine with keyless entry and keyless start button. it has around 120k on the clock. Timing belt/chain has just been done. I've had it arpund 2 weeks. I have a problem where the car will not start using the button (have not tried the emergency key yet) it takes many attempts for the car to start. A faint, but dull click can be heard after pressing the button - sounds a bit like  the starter motor solanoid -but don't read too deep into that. it cut out at the weekend when I was on holiday - it was either stop-start kicking in, or me fumbling about and made it cut-out, or it just cut-out its self - I'm not sure. either way it wouldn't start, all signs pointed towards having a flat battery, that's what it felt like. THe AA came out and couldn't start it either, eventually it just started by fluke.140miles later after getting going again it did the same thing when I turned the car off to pick the dog up, got in the car and it would not start until about 8 tries of pressing the button, each time there was a faint, dull clicking noise from the engine bay. there's no warnings that I can see, but I did see *something* about hill-start assist on the display as I got into the car for the first time on the day it first broke down. here's a video (car was warm - I'd just stpped it to nip into doctors) https://www.dropbox.com/s/n9yszdu8wig847e/20160201_105618.mp4?dl=0     The AA ran diagnostics but their system didn't read the ford codes and he said there were 5 electrical faults in the memory but he could not tell me what the errors meant. (p.s I'm not talking about the ~4 sec delay between pressing the button and waiting for the coils to warm up where the engine fires its self after the short pause. This happens with a warm car too)
  3. Stop Start Not Working

    Hi, I'm guessing this one has been discussed quite a bit, so apologies if I'm going over old ground, but I haven't found the answer to this specific question - does anyone know if there is an ECU reset or similar in the engine for the SS? My SS stopped worked a few months ago, having worked all through last winter. Had it checked out and the battery was low on charge - so now got a brand new battery (correct one for SS). SS still not working. I've tried turning off climate control completely, which sometimes stops it kicking in. Engine was warm (my daily commute is 20miles each way), and the outside temperature was reading 5degrees. So as far as I'm aware, there shouldn't be anything stopping it from kicking in. I know some people don't like it, but I spent quite a bit of time in traffic and find it really useful, and I now object to sitting in traffic with the engine burning my pounds needlessly!! Just wondering if the garage needed to reset the ECU or anything when they fitted the battery? the other thing I've noticed is that previously when starting the engine, I had to put my foot on only the clutch to start. Now I have to put my foot on both the clutch and brake to start - not a problem, but just wondered if they're connected as that changed at the same time as the stop-start stopping working... It is a 2013 Ecoboost 125bhp model... Many thanks :-)
  4. Hi guys, So i've done it again. Bought a 1.25 fiesta in march (14 plate) now just gone and part ex'd it against a 1 ltr ecoboost (64 plate). Picking it up on Friday! The only question i have, what are people roughly spending on their fuel, and what are their avg mpg. I would also like to know your driving habits as it what roads. I've heard that it's brilliant on fuel however i would just like to see how much people are actually getting out of it. My road types vary for work. Will post some pictures when i've collected. Thanks Guys Jon.
  5. Hi all, My 2006 Ford Focus 1.6 TDCi came up with an engine systems failure message today just coming off of a dual carriageway (70mph) accompanied by a red light next to the trip computer. I think it went into limp mode (severly reduced power, unwiling to rev much), so not good when you live at the top of a hill! Two other times when starting the car it has briefly displayed an error message (once it said "steering assist failure", and yesterday it came up with the same engine systems failure message"). Both times I have restarted the car and it disappeared. The car is a 2006 on an 06 plate, and has currently done 73500 miles. I bought it last may at 65000 miles, and it had a service just before I bought it. As it had just turned 6 years old/65000 miles, I'm presuming the DPF would have been changed then? Does anyone have any idea what's wrong? Thanks in advance, Minnis
  6. Desperate Tdi Owner

    Hi fellow owners, can someone please show or guide me to the light at the end of the tunnel. I have an 04 1.4 tdci that refuses to start. I initially had a leaking leakoff pipe I repaired it with new R clips rebuilt the covers etc but now the engine will not start have had to recharge battery twice trying to start, turns over great but not even a cough. Could I have damaged the injector loom as I only pulled it out of the way and not removed it. Or could it be the immobiliser as I used the Blue Master key instead of the key fob remote. I had read somewhere that it can play havoc with immobiliser. I did try to recode the key in the ignition turning it on and off quickly till it beebed then pressed both buttons. I thought about getting an ELM327 cable can someone confirm mine is OBD2. Waiting with baited breath in anticipation. Colin866
  7. Focus Mk3.0 1.6Tdci Start/stop?

    Hi Guys Just recently got my car back from the garage after a clutch replacement. My Start/Stop is now not working as it did when it went in. I think they disconnected the battery as all my trip computers have reset. Any idea's on what I need to do to get this going again? Also, windows now don't go all the way down automatically with one touch of the switch. I think this will be an easy fix as it was on my vauxhall's but want to clarify the procedure for both of these. Cheers Charles
  8. Ignition Coil Failure

    Hi I've recently replaced my ignition coil on my mk6 fiesta due to misfiring on cylinder 1 after looking at the old coil u could tell it was blown on cylinder 1 port but now after replacing the coil cylinder 1 is misfiring again replaced leads and plugs but it's just not spark for cylinder 1 so ino its to do with the coil but this time the coil looks fine I'm not sure wether it's just bad luck as was a second hand coil or is something else causing the coil to fail on that one cylinder 1 plug any help please before I replace the coil again
  9. Hi, Opinions please. My Mondeo 2006 LX has suffered a failure in the inlet manifold. See picture (big chunk came off on cyclinder 1) It has the 2.0 Duratec HE petrol engine. Any opinions on the cause? Failure in the Inlet Manifold or fundamental problem with the engine? Should I repair or it's likely yo happen again? Many thanks
  10. Streetka

    hi have a 04 streetka been doing some work on it for mot I think after battery removed and jump start my problem started. I get nothing when I try to start now when I turn ignition on abs & oil lights come on but I don't get ignition or battery light. thanks for any help
  11. Hi, Anyone experienced problems with the Hill Start Assist? Mine was working fine but now only works intermittently. It's definitely switched on in the settings, there are no error messages, and yet it no longer appears to be working. I'm not sure I particularly liked it in the first place and was going to switch it off, however my concern is that now its misbehaving, what else could be faulty... Car currently has only 800 miles on it, so under warranty.
  12. Dmf Versus Crankshaft Discussion

    Hi, Advised in June 2015 by Main Dealer to replace flywheel (DMF) plus clutch kit etc, for my 09 S Max (100k on clock). Original noise was minimal. Same replaced by Dealer with one year warranty. Car then only did maximum 200 - 300 km post DMF fitting, as children off school and no need for car - No Motorway driving. Last week (August 2015), I heard a severe "chain-like" rattling noise from engine when on Motorway - day trip to the sea -. Rapidly got worse and after 5-10 seconds I indicated to go onto hard shoulder. While "driving (slowing down)" onto the hard shoulder I heard a heavy "thump" from driver's side of engine. Car recovered by AA and brought back to home - Car was in "Limp Home Mode" -. Experienced diesel mechanic (relative of mine) quickly felt banging and heard noise coming from Bellhousing area - He advised me to send the car to the Main Dealer. Car was recovered that day from my house by the Dealer. Called in yesterday by Dealer for discussion and analysis. Flywheel had lost 3 bolts which had been sheared off and part of bolts remain in situ. Dealer advised that they also found the crankshaft pulley broken and on floor of it's housing compartment. On a quick estimate, they advise up to 6,500 euros of "consequential" damage - too technical for me to explain -. They also put a "Claim" into Ford Ireland as it was in their opinion that the damage was caused by the faulty DMF. They finally advised me that Ford's position might be to counter-claim saying that the crankshaft pulley might have caused the damage to the DMF rather than the DMF causing the damage. Has anyone heard of this scenario where crankshaft pulleys fail so badly and without warning, that they cause this sequence to occur and does anyone know if there is a Ford recommendation to check the crankshaft pulley's integrity, post / pre DMF replacement?
  13. Hello , I have joined this club to ask for some help to find out what's wrong with my car . I bought a 55 plate 2.0l tdci 130 Mondeo about 7 months ago . It's a brilliant car but has caused me endless expense since owning it . I've now got to the point where no mechanic I talk to can figure out what's wrong with it . Within 3 weeks of having it the dmfw went , so I booked it in to be replaced , while it was there the changed the fly wheel , clutch , and some tensioner that was knackered too . When I collected the car I was pleasantly surprised that the engine was slightly quieter now. However it still does sound quite ropey . My main issue at the moment is when i start the car - cold or hot - it's takes 2 or 3 attempts to start , and when it eventually goes , it runs on 3 cylinders with the engine management light on , for about 10 seconds , then the light goes out , and the 4th cylinder comes into play !! Along with a nice plume of white smoke out the back . Also while driving it makes a horrible "pinking "sound occasionally . I've had the injectors reprogrammed to the ecu , and I've had it code read - there are no fault codes at all. I'm literally at my wits end and would really appreciate some advice.. Thank you
  14. Hi everybody, I'm looking for some advice on what could be causing the issue I'm currently having with my beloved Fiesta. I went to start her up the other morning to find that when I turned the key all the way I lost all electrics. What is strange is that when I turn the key I initially get dashboard lights, radio, blowers, everything works fine until I turn the key to start the engine. When I do this, I have total electrical failure and I'm unable to start it at all no matter how many times I try. Absolutely dead. It's as if the battery is totally flat. I tried to start it again in the evening of that day and it was as if nothing had happened. It started perfectly, no issues since. I got to work today and needed to pop to the shop on my lunch hour, turned the key, same thing happened. My boss managed to jump start me to get me home this evening, so I was lead to believe the battery (which is less than 12 months old) was dodgy. So, today, I had my battery and alternator tested and they are both "perfect". They put it down to "electrical gremlins". I am now in a position where I dont know when it will next happen and have no idea what is causing it. Has anyone else had the same issue?
  15. Hello, new to the forum. Just a quick question I would like to ask to help with my sanity. I recently bought myself a lovely new 2015 Fiesta ST-3, 1500+ miles in the first two weeks of ownership, what a fun car! I've just taken it off to the garage to get the MP215 pack fitted, for some added fun. While it's in the garage I have asked them to take a look at the Stop/Start function as it seems to have stopped working. The garage has said to me that they don't believe that an ST comes with Stop/Start, but I could've sworn blind that the engine was cutting out when I was stopping at traffic lights etc... I am aware, from reading the manual, that the Stop/Start function will not work in Sport Mode & also it's a bit twitchy relating to various air-con settings, battery levels et al. (I tried all sorts of permutations & couldn't get it to work again). My main question is, am I going mad?! Does the ST or ST-3 come with Stop/Start or not? I am convinced I had it working for the first week or so of ownership, perhaps I'm so used to driving another little 1litre Ecoboost Fiesta that has Stop/Start, that it's thrown my brain off-kilter. It seems ridiculously hard to find any information online about the ST having Start/Stop. A few sites mention it, but mostly it doesn't seem to come up in various searches, most likely because it doesn't have Start/Stop;) Please help my sanity and settle this matter definitively, once and for all. Chris
  16. Just thought I'd say hello. Bought myself a lovely new Fiesta ST-3 recently, 1500 miles in the first two weeks! Loving it, such a fun car.
  17. Hi guys, I've been searching for an answer to this but cant seem to get anywhere. Does anyone know how to reprogramme the key fob for a push button start Mk4 Mondeo? The fob will start the car, I just cant use the buttons to open or close the doors. It was warning of a low battery, but I've since replaced the battery. This is on a 57 plate Mondeo Titanium X. The normal key reprogramming trick of turning the key in the ignition so many times in 6 seconds wont work, as there's no ignition. The failsafe involves inserting the fob into where the ignition would be. Any help would be appreciated. Thanks, Pete
  18. hi to all i have a 1.6 focus petrol automatic zetec se .......i was driving home when i heard a rapid knocking sound from the engine that gets faster when accelerating and when slowing/stopping car idles irratic then stalls .......put 4 litres of 5w30 in.... now when trying to start dash and roof light go dim/off starter clicks once....tried jumping from another cars battery but leads got hot quick and i saw a tiny plume of smoke from middle of engine so.... is it wise to try and jump start again ? any idea about irratic idle and stall ? or what knocking noise is ? car wont start helpppppp....
  19. We have just got a 1.6 Grand C-Max titanium. I had understand that this model included Start-Stop but I cannot find any trace of it operating, and with just a blank panel where the 'A' button should be. Have I misunderstood. Does this model have Start-Stop?
  20. Starting Problems

    So now and again very rare I will go up to my escort mk6 1.8 ghia. And turn the key. There are lights on the dash and u get all power. However u don't hear the fuel pump cut in. Then you turn the key and there is no starter motor kicking in. U only hear a small click. Then more often not very. You are driving along and it just dies. Try turning it back on same happens as I I said up above no fuel pump no starter. Help Also inside the engine by the firewall the only way I can describe it is as a piston. It's a cylinder shape and a metal rod that gets pushed inside when the key is turned on to the ignition. However when the problem happens and you turn the key u get dash lights but that pistion dosnt push in. What is this piston
  21. I have had to purchase another remote for our Grand C-max, Not from main dealer. Can I reprogramme it myself or do I have to go to a main dealer. It is a keyless start and not keyless entry. When I have removed the cover off where the ignition barrel would be there is only a plastic holder without any slot for a key. The remote slides and latches in nicely though? Photos of key fob below. Any advice would be greatly appreciated. Regards Rob
  22. Hi All Owned my S-Max 240 Ecoboost for a few months now and generally been fine. However yesterday my wife tried to start the car and took a while for it to turn over, then it vibrated a lot when it did start and Engine Management Light came on. She turned car off and then started it 10 mins later and it was fine and EML light went off. She tried to start it again this morning and it vibrated again on start-up and EML light remains on. She drove a short distance and started car up again and it was fine but EML light remains on. I will be taking it to the garage in next few days but any ideas what could be causing the start-up issue? Is it anything common with these engines? Thanks
  23. Start/stop Malfunction

    Hi, I've recently bought a 13 plate focus 1.0 ecoboost with stop/start but for some reason I can't seem to activate it. I have tried doing it with the engine at full temp, sufficient ambient temp, AC off, only the ignition on and a couple of other things. When I press the button on my control panel the light to say that it's deactivated stays on, I can't seem to get the light to go out at all. When the ignition is on and is doing its test cycle the stop/start light on my dash comes on so I know the button isn't just there as a gimmick. I was just wondering if there was anything else that I could try before I take my car back to ford? Any help would be massively appreciated! Cheers
  24. Focus Tdci Wont Start

    I have recently fitted a new turbo to my focus but now i cant start the car to see how it runs I have checked the engine to make sure any wiring is back in place and the battery is fine. When i turn the key the dash dials shake for 5 seconds then stop but i get no response or noise when i turn the key and the tripmeter shows all dashes when i do turn the key Any suggestion on what could cause this Conna
  25. Hi, Looking for some help. I have inherited my late fathers Ford Fiesta 1.25 zebec 1998 s Reg (Mk4 I think). It has been stood for about 2 yeas however I have decided to give it the attention it deserves. It has 42k on the clock and is in mint condition. I had a non start issue however found it to be a blown 10 amp fuel pump fuse located under the bonnet. I replaced it and it started first turn of the key. I drove it home from where it was being stored and it didn't run well, a bit chugging. I removed the battery and charged it. Again non start and a blown fuse. I located a grommet under the rear seat and gave the top of the fuel pump a gentle tap and it started up. I left it running to get it warmed up properly as it felt damp inside. I stopped after about 1 hour of idle and it refused to start again literally straight again. I left it for a couple of days and retried it, it started with a little persuasion, however it doesn't idle brilliant, more so when the A/C compressor kicks in. I left it running for ages today and it now won't re start. has anyone had issues with fuel pumps failing. I am thinking it may just be a pressure issue. thanks in advance. Paul