Search the Community

Showing results for tags 'ignition'.



More search options

  • Search By Tags

    Type tags separated by commas.
  • Search By Author

Content Type


Forums

  • Welcome to Ford Owners Club
    • Review your Ford
    • Discount Scheme
    • New Member Introductions
    • Was it you!? FOC Members Spotted!
    • General Ford Related Discussions
    • General Chat
    • Ford Guides
    • Show off your motor!
    • Car Insurance Discussions
  • Ford Models
    • Ford Fiesta Club
    • Ford Focus Club
    • Ford Mondeo / Vignale Club
    • Ford Mustang Club
    • Ford KA / StreetKA Club
    • Ford Kuga Club
    • Ford Edge Club
    • Ford B-Max Club
    • Ford C-Max Club
    • Ford S-Max Club
    • Ford Galaxy Club
    • Ford EcoSport Club
    • Ford Fusion Club
    • Ford Puma Club
    • Ford Escort Club
    • Ford Sierra Club
    • Classic Ford
    • Ford Transit Club
    • Ford Ranger Club
  • Buy & Sell
    • Club Cars For Sale
    • Ford Parts For Sale
    • Classifieds
    • General Items (Non Ford Related)
    • Wanted
    • eBay Finds
    • Buy & Sell Archive
  • Traders
    • Opie Oils
    • Mountune
    • Burton Power
    • Puma Speed
    • Revo
    • Visit Owners Club Insurance Page
    • Owners Club Finance
    • Advertise Here
    • Evans Halshaw ST-3 TDCI Deal
  • Ford Modifications and Projects
    • mountune Discussions
    • Photoshopped Ford Photos
    • Ford Project and Build Threads
    • Ford Modification Discussions
  • General Forums
    • Ford Owners Club Meets & Regional Discussion
    • Maintenance / Servicing / MOT Discussions
    • Dealer Problems & Consumer Advice
    • Technical Knowledge
    • Wheels & Tyres
    • Detailing your Ford
    • Audio & Electronics
    • General Site Requests
    • Computing, Gaming and Geeky
    • Dash Cam Videos
    • Ford Motorsport
  • Back Office
  • Ford How-To Guides

Categories

  • Ford Reviews
  • General Ford Guides - Modern Fords
  • Ford Fiesta Guides
  • Ford Buyers Guides
  • Ford Focus Guides
  • Ford Fusion Guides
  • Ford C-Max Guides
  • Ford S-Max Guides
  • Ford Ka Guides
  • Ford Mondeo Guides
  • Ford Kuga Guides
  • Ford Galaxy Guides
  • Ford Puma Guides
  • Ford Escort Guides

Calendars

  • Community Calendar

Categories

  • Articles

Found 36 results

  1. Recent problem that has me baffled, if I have the lights on with the engine running and attempt to turn the engine off, take the key out and the engine still runs, as soon as I turn the lights off the ignition then goes off. Same happens other way round, no key in ignition and I turn light switch to side lights or head and the ignition comes on. I was not bothered and it's been that way for 2 months or so but I now just discovered as we had fog that the fog front & rears no longer work(neither does dash signal light come on) so it's now become an MOT problem, any clues? p.s Probably unrelated but it started around same time as a fuse blew for the Aux power plug.
  2. Hi all newbie here and looking for some advice. Just driven my car to Asda all fine. I got my bags out the boot went shopping and put that in the boot. I go to leave Asda and run rear wiper comes on... I check to make sure the wiper switch is in the off position, which it is, so I flicked it on and off again and the wiper stopped where ever I switched it back to off. In this case it stopped in the middle of the rear windscreen. If I switch it on it just keeps going and won't stop. I've tried to have a look to see if maybe it's the fuses but the owner manual doesn't list fuses for the wipers (as far as I can see). My local garage is an evans halshaw place and they've tried to rip me off many a time so don't want to go there. What's the likely cause or can anyone suggest a decent place for me to take it too? much appreciated for all responses!
  3. Starting Problems

    Hey all, I've been having some issues recently where my Focus 1.6 Sport Zetec is having issues with starting and generally after driving it a short distance, stopping, and then starting again. It seems to turn over fine and eventually gets to the point where it does start albeit at very low revs and sounding like it's going to conk out. A press of the accelerator gets it going and from then it's fine. I can even get the car close to stalling deliberately and it doesn't just conk out. Spark plugs, coil pack and leads were all replaced 6 months ago and had an oil change 3 months ago. Does anyone have any ideas where to start? Cheers
  4. Hi all, im after some advice if possible. I have an old Focus C Max 1.6 petrol and over the last few weeks it's developed a starting problem. This seems to be worse when the car is hotter after runs around town when I go to start the engine again. So far I've done the following which hasn't really solved the problem. 1) plugged in OBD reader which shows no fault codes 2) changed spark plugs 3) taken throttle body off and given a clean. 4) just this morning fitted a replacement T Map sensor in the inlet manifold, disconnected the negative and reset the ecu memory by running a test wire from disconnected negative terminal to the positive. Left like this for 30 mins. Then plugged back in and went through the relearn process. Starting problem is still there. Once started it seems to run fine although there is sometimes a very slight hesitation in response from the throttle when changing gears. What should I do next. The only things I can think off is the built in throttle position sensor on the side of the throttle body is fauty so I could replace the unit with another used part. Replace the coil pack and leads. Any suggestions on what I can do? I know ford can plug it in and test all the sensors but they charge a fair bit for this and I don't want to waste money on this if possible. Many thanks in adavance. Hawksey
  5. Hi guys, first post. Have a potential issue which I noticed over last few days and worried it's gonna turn into something big. Cart starts fine but it has started making the door lock sound (although they aren't locking) and the hazard lights flash once or twice. I thought it was me at first hitting the lock button on the key by mistake but the wife has had the same thing. As I said it's not caused any serious issue as yet but worried we will end up stranded somewhere. Have Googled it but can find nowt.. Any ideas please ?
  6. 09 Focus SE Wont Start

    Hello all, Thanks in advance for helping me with this frustrating problem. My 2009 Ford Focus SE (standard transmission) is refusing to start. I have troubleshooted a lot thus far and what seems to be the issue is that the starter is not receiving poet from the ignition. I turn the key and all the lights come on (the radio works, idiot lights on, dashboard is functional, etc...). But there is no crank, nothing at all. So far i have replaced the ignition switch, the ignition lock cylinder, the neutral clutch safety switch, and ALL of the fuses and relays associated with the starter. I can't seem to figure out what the issue it. Any input on the issue would be greatly appreciated!! Thanks, Sebby Side not: I can push start the car without issue.
  7. 07 plate help needed

    i need some semi urgent help with a friends 07 plate ford focus. recently when he turns the key off the engine stays running, he had to reinsert the key and turn it off and on to get the engine to switch off. also he accidental pressed the brake pedal when getting out and all the dash lights came on and stayed on until he used the key to turn it off and on again. the last bit of information i have is when he was driving and braked the dash light for the headlights and i quote the one next to it came on. i think its a bad earth or a crossed wire but i know nothing about these sort of things. any help to narrow down the problem would be greatly appreciated. thanks
  8. Hi All, I'm currently trying to find a 5amp fuse which I can wire in my dash cams fuse kit to which responds to the ignition and the reason I'm posting the question here is; I would normally used the cigartte lighter socket fuse, but it doesn't seem to respond to the ignition being switched off, as my current USB adapter for the dashcam shows power on the unit when the car is turned off. Any ideas/comments would be greatly appreciated.
  9. Ignition only headlights..

    Hey all, I’ve got a 1998 fiesta, and for safety I tend to drive with the headlights on in the day a lot. The problem is there’s no buzzer to warn me that i’ve left them on.. Twice recently i’ve forgotten and left the car with them on, needing a jump start later! I want to wire the lights (I think it’s just the sidelights that stay on with no ignition?) so that it’s linked to the ignition power, therefore turn off when you turn off the ignition… Does anyone know where abouts is the wiring to access the lights? and will be there an ignition power nearby? I would like to get some DRL at some point, but being a runaround car it’s not worth it at the mo… Thanks!
  10. My car has had an intermittent misfire for a while now, but I only noticed it on the odd occasion, now its become a lot more frequent/constant. Symptoms: Down on power throughout the rev range and whichever gear I'm in. Sounds rough, quite a lot of vibration at 55-70mph. Once I get below 45-50 again this tends to dissipate though. If I slow right down and stop, then go back up to 50ish the noise and vibration is much gentler. I've taken the spark plugs out, and the electrodes all look the same and as they should. There was a little oil I had to clean up out of around plug 1 before I removed the plug, but that is a whole other issue I think, as it isn't leaking or burning away very much I'm not too worried about it just now. My dad has a 20-30 year old coil voltage tachometer (flashes a light every time the coil pack sends voltage to each spark plug), which when connected between the coil pack and each HT lead in turn showed there is a variation in the timing of the spark for each cylinder, but that some cylinders were worse than others. 4 was much worse than 1, but none were perfect. So, is this a likely coilpack replacement? If so is there any brand to look for or to avoid? Eurocarparts has a HAAS brand for £18, vs Bosch for £66, or fordpartsuk has one for £45. The HAAS one sounds too good to be true to me. EDIT: I should add, I have plugged an OBD reader in and it hasn't found any codes, would have thought a misfire might create a code? Side note, can anyone confirm that the part circled in red the below image is an earth point for the engine? Whatever it is, on mine, it had corroded/rusted away so much that the wire had simply snapped itself away from the crimp. Have replaced it with some nice bright yellow and green earth wire and new crimps, ended up using two pieces of wire in parallel to make up for the reduced diameter (only fractionally smaller in all honestly). It looks a bit out of place with the grease, oil, dirt and rust of the rest of the engine bay now
  11. Hi everyone I have a MK6 Fiesta 57 plate. Few days ago, I realised a problem with my car ignition which prevent the car to turn electricity on and start the engine. When I turn the key ignition from I to II in order to turn the electricity on, nothing happened, however when I use my finger to turn the key just a little bit more toward number III position and keep my hand hold on the key, the electricity was on, but as soon as I take my hand off, the electricity turn off. Since then I couldn start the car engine on as the engine switch off by itself right after I take my hand off the key. I did try to replace the car battery and also ignition cylinder but couldnt solve the problem. Can anyone please give my some advice as I brought it to local garage and they couldnt help. (accept making me replace the battery and ignition cylinder which didnt work). Many thanks Below is the video i filmed myself
  12. Charge Warning Light

    My wife's 1.8 TDDi occasionally (very occasionally) shows the warning light after the engine has started. Switching off and back on again cures this. It could have started after going through a deep puddle about 3 weeks ago. Any ideas please?
  13. Sup Guys Could really do with some help. I've got a ford fiesta flight 2001 1.3L endura E engine 89,000 hours. Whenever I start the ignition its start fine every time, but immediately after the ignition the revs drop over a period of 30 seconds until the engine eventually stalls. Regardless of whether I try to raise the revs with the medal, it doesnt help. recently it broke down due "miss firing" after which new ignition/HT leads were fitted. Now this issue has cropped up and I've tried having the battery and spark plugs replaced with no change. Any help and advice would be greatly appreciated
  14. Attempted Theft

    Hi, I have recently bought a 2009 Fiesta Zetec S 1.6 (90) TDCi. (2 Weeks Ago). Just yesterday I returned to find that some scum bag had tried to steal the car. They gained entry via the driver door. The handle is missing, they must have used a screw driver to pop the latch. Inside the vehicle they have pulled off the plastic steering cover, and chiselled out the ignition from the metal chamber. In doing so the metal chamber which is part of the steering column has been broken in half which is what hold the ignition barrel in place. I have managed to put the ignition back into the correct position along with the immobiliser and the car starts. I would like to know advice on getting this fixed. Costs etc as I am unaware of the steering column is hydraulic or electric. I wanted to get advice before I phone my insurance company today. My excess is 250 voluntary and 200 compulsory. 450 in total. All advice is welcome. Thank you
  15. Ignition Coil Failure

    Hi I've recently replaced my ignition coil on my mk6 fiesta due to misfiring on cylinder 1 after looking at the old coil u could tell it was blown on cylinder 1 port but now after replacing the coil cylinder 1 is misfiring again replaced leads and plugs but it's just not spark for cylinder 1 so ino its to do with the coil but this time the coil looks fine I'm not sure wether it's just bad luck as was a second hand coil or is something else causing the coil to fail on that one cylinder 1 plug any help please before I replace the coil again
  16. Hi Everyone, Hope somebody can come up with a possible solution to this fault. I have a 2006 2.0L TDCi Diesel Hatch (6 speed manual). The Fault Sometimes when I turn the key to start the car I get no response at all (just silence). I wait for the self checks to complete and the lights to go out and then attempt to start, but nothing happens not even the dials sweep round or the lights dim, there is no click as if it was trying to turn the starter motor. sometimes I can do this 4 or 5 times before it starts. This only happens intermittently, most times it starts first time. The battery is fully charged and the terminals are clean and tightly secured so no problem from that. It's as if a relay is not pulling in (but which one), or could it be an earth fault ? It doesn't matter whether the engine is hot or cold or what the weather is like. Any help you can give would be greatly appreciated as it's really starting to annoy me
  17. I have a 2012 Focus Zetec S. Whilst driving listening to my ipod the speakers made a kind of "pop" noise and then went off. The audio unit was fully workable and the songs were still shown as playing but I had no volume. Same for my phone, sat nav, parking sensors. When I turned the engine off, the sound came on for approx 5 seconds and then "pop" and they went off again. This happens every time I press the start button to turn on the electrics , or start the engine. Likewise when turning it off. The sound from the speakers is of good quality for this 5 seconds. Wether unrelated, my 20 month old placed a 5p coin into the CD slot a couple of days ago so not sure if this could have been as a result of that? That too is an issue I would appreciate any advice on. I am reluctant to book in with Ford without first trying to gather some information on what the issue may be. Many Thanks. Chris
  18. I've put together a How-To in the "Focus how-to" section of the forum. As it doesn't allow comments, I thought I'd mention it here in case anyone had questions. The guide is also good for obtaining a 12v true ignition live Regards JT
  19. Picked up a 2014 Zetec S last week, incredible car and I am very happy with it. My old man moves the cars in the morning to get his off the drive. When I jumped into the car and tried to start it friday morning, the key wouldnt turn, so i wiggled the steering wheel very gently and viola, the key turned and the engine started. Whilst driving that morning I noticed that the steering is not as direct as it used to be and it is slightly loose and off center to the left. Does anybody know what this could be? I've read about broken ignition housings, steering wheel bolts and bent steering columns. It's only really a minor thing but it's driving me absolutely crazy! Somebody please help! I'm taking it into a garage tomorrow to get looked at, i'm hoping taking the steering wheel off may reveal a cracked plastic coupling or something? Cheers, Jon.
  20. Hi and Happy New Year ! Being the time of the year that makes us just want to jump out of bed and get out in the cold and start our cars every morning, I was wondering ^_^ Would it be possible to somehow change the wires from the central locking that go to the trunk unlock and solder them to the ignition so that when I push the trunk unlock button on my remote it would start the car ? I have a 2007 1.6 Ford Focus MK2, and the remote is the kind built-in with 3 buttons (lock,unlock,trunk unlock).http://www.carkeyhelp.ie/wp-content/uploads/2013/10/ford-remote-key-hu100.jpg Thanks !
  21. Mondeo Judder

    Hi, this is my first post on here other than my welcome, I bought a 2003 1.8 mondeo lx petrol the other week. When i start the car it turns over fine and starts, if i turn the car off, nip into the shop, come back out 2-5mins later, you have to turn the key and it takes a few seconds to start and tick over properly. It still starts on the first attempt but just takes longer. About a week ago when i changed gear it felt like i was in to high of a gear and it started to judder a little bit but after 2-3 judders it went fine. I assumed it was just me going back to a petrol car after owning a diesel for the past few months but today it seemed to be alot worse, I change gear and it judders alot more, again like im in to high of a gear but if i drop a gear, but my foot down it judders the same. I think its possibly an ignition coil or ignition lead, maybe just a spark plug? Im wondering if anybody else on here as had the same or a similair problem and could maybe pass on some advice, it would be appreciated. Thanks
  22. Mk6 Fiesta Start Up Problems

    Hi guys. Don't know if anyone will have any ideas but I'm having some issues when starting up my car. I've got a 2003 (53) Fiesta LX 1.25. The issue is sometimes when I try to start the car it can take about 5 - 8 seconds to fire up. I can hear the starter turning, trying to start the car but it just makes this spluttering sound and slow comes to life on 0 revs, then the revs go up. But I've I turn the engine back off straight away and start it again it will start first time usually. It's strange because this doesn't usually happen when the engine is cold. I can be driving the car and leave it for say 20 mins and when I come back and the engine is still moderately warm it will do this and I have no idea why. It's been more prominent the past few weeks.. Any idea's???
  23. my 1.4 focus mk1 is jittering sometimes while driving. its like it is cutting out and bump starting itself again. At higher speeds i get no problems. Sometimes in traffic and around town it cuts out completely and wouldnt start again untill i gave it a little bump in gear. It never showed anything on the dash out of the usual untill this morning when it cut out and wouldnt start and the immobaliser led flashed when key was off and just went out as soon as i turned the ignition on and the dash was showing ---. It was starting when i finally got it into the car park but i am now worried if i will get back home again now. Help please.
  24. Hi guys, I have an 05 zetec 1.6 Focus which this morning decided it didn't want to start... I turned the key and just got a single click...I tried the windows and lights etc and all seem to have enough power to work but the engine wont turn over... I have checked all fuses and they all seem to be ok but after checking them I turned the key again this time i'm getting a low whine from the engine bay and a slight electrical burning smell, this is currently where i'm at? I have read another forum post on here where the guy seemed to have pretty much the exact same issue and he replaced the battery and all is now good however he did not mention about power to electric windows or headlights etc he just said the dash lit up...just want some advice before I give Halfords any money. Many thanks in advance.
  25. Hi to you all. This pertains to a 2002 Focus 1.7 LX TD DI diesel estate. Every so often the car will not start, all lights show on dash but when you turn the ignition there is not even a click, absolutely zilch. Dash lights don’t dim, radio works, electric windows go up and down. I then charge the battery and every thing is good to go. Now this is what has me banging my head against the wall… I replaced the battery then drove 30 miles, parked the car up and when I came back it wouldn’t start, again not a click, nothing apart from all the lights showing on the dash so had to bump start it. Came back home turned ignition off then tried it again immediately and it started. I left it for an hour and it still started. Prior to changing the battery the car would start every day for a couple of weeks before doing nothing, hence recharging the battery and then finally changing it, but after today I suspect it is not the battery. I’m sure this is a common problem and most probably there are lots of possibilities as to rectifying the fault but I’d like to know please what you think is the most likely ones bear in mind that I am not a mechanic or auto electrician? I thank you in advance for your suggestions.