Search the Community

Showing results for tags 'turbo'.



More search options

  • Search By Tags

    Type tags separated by commas.
  • Search By Author

Content Type


Forums

  • Welcome to Ford Owners Club
    • Review your Ford
    • Discount Scheme
    • New Member Introductions
    • Was it you!? FOC Members Spotted!
    • General Ford Related Discussions
    • General Chat
    • Ford Guides
    • Show off your motor!
    • Car Insurance Discussions
  • Ford Models
    • Ford Fiesta Club
    • Ford Focus Club
    • Ford Mondeo / Vignale Club
    • Ford Mustang Club
    • Ford KA / StreetKA Club
    • Ford Kuga Club
    • Ford Edge Club
    • Ford B-Max Club
    • Ford C-Max Club
    • Ford S-Max Club
    • Ford Galaxy Club
    • Ford EcoSport Club
    • Ford Fusion Club
    • Ford Puma Club
    • Ford Escort Club
    • Ford Sierra Club
    • Classic Ford
    • Ford Transit Club
    • Ford Ranger Club
  • Buy & Sell
    • Club Cars For Sale
    • Ford Parts For Sale
    • Classifieds
    • General Items (Non Ford Related)
    • Wanted
    • eBay Finds
    • Buy & Sell Archive
  • Traders
    • Opie Oils
    • Mountune
    • Burton Power
    • Puma Speed
    • Revo
    • Visit Owners Club Insurance Page
    • Owners Club Finance
    • Advertise Here
    • Evans Halshaw ST-3 TDCI Deal
  • Ford Modifications and Projects
    • mountune Discussions
    • Photoshopped Ford Photos
    • Ford Project and Build Threads
    • Ford Modification Discussions
  • General Forums
    • Ford Owners Club Meets & Regional Discussion
    • Maintenance / Servicing / MOT Discussions
    • Dealer Problems & Consumer Advice
    • Technical Knowledge
    • Wheels & Tyres
    • Detailing your Ford
    • Audio & Electronics
    • General Site Requests
    • Computing, Gaming and Geeky
    • Dash Cam Videos
    • Ford Motorsport
  • Back Office
  • Ford How-To Guides

Categories

  • Ford Reviews
  • General Ford Guides - Modern Fords
  • Ford Fiesta Guides
  • Ford Buyers Guides
  • Ford Focus Guides
  • Ford Fusion Guides
  • Ford C-Max Guides
  • Ford S-Max Guides
  • Ford Ka Guides
  • Ford Mondeo Guides
  • Ford Kuga Guides
  • Ford Galaxy Guides
  • Ford Puma Guides
  • Ford Escort Guides

Calendars

  • Community Calendar

Found 95 results

  1. Hi guys looking to get twin pipes and an st diffuser for my focus mk2 pre face lift 1.6TDCI. I'm going more for looks than anything else but I'm just wondering what I would do to make the car sound Nice, not looking for a huge BOOO or to be seriously loud just want it to be Nice, any recommendations? High flow air filters or what? Have no clue about exhaust modification or would an air filter even make it sound decent
  2. Focus tdci boost problem

    Hi, having a bit of an issue, my car is grand when it's cold it has power but just as the engine starts to get warm theres absolitely no power in all gears, there's no engine light on, its not throwing a code and it's not in limp mode. From reading other forums I've been lead to believe that it might be the boost control solenoid. Does anyone know anything about this problem and could someone help me locate the solenoid, thanks a lot!
  3. Came home from work just about to get changed to go out to eddie rockets rob your pockets with the other half but upon further investigation of the letterbox i had noticed that the stainless steel blank + gasket for blanking the egr had come in the post...so me being me (Any excuse to work on the car) I pulled out the tool box and fitted it. I'm no mechanic (just an electrician by trade) so I didn't really know what I was doing, i just about know a few odd things about cars so I kinda winged this instal because I couldn't find a tutorial to do this on my car.( probably is a few but wasn't arsed looking any longer) Now it makes it easier if you take off the scuttle panel but I think you have to take your bleeden wiper arms off and all and I hadn't got time for that as the missus was waiting. First thing I did was locate the egr valve, it's located behind the fuel filter. I took the 3x 8mm bolts off the black bracket that holds the filter in place. Then i removed the filter assembly and shoved it to the back of the engine bay ( fully intact) Second thing I did was take the bracket that the filter sits in to that bolts on to the side of the engine off so I could have the room to slide the blank and gasket in to place. There is another 3x 8mm bolts holding in place And last but not least I undone the two bolts on the valve just enough ( about 5mm) to get the gasket and the blank in to place. These are also 8mm Then put back together. Gonna try add all the pictures I have to this post. You will know what I'm talking about when you see the pictures. This is not a massively detailed tutorial as I ain't got time for that but it's enough so that you'll have half of an idea of what to do. The picture with the red circle is where you slide your blank plate in. Total cost =10.50 time= 30 mins.( not including scrubbing the hands haha)
  4. Hi guys Welcome to my progress thread! Well, my old mk6.5 was written off unfortunately and my friend who works for Ford recommended the new Zetec S to me, and after a few weeks of looking around I decided it was the sensible choice for me. I picked up my Panther Black Zetec S from a Ford garage on the 31st of October, it's the 1.0 Ecoboost 125ps, 1 Owner from new, 6,471 miles, one service on it and there extras consist of; Privacy glass, Upgraded 17" alloys, City Pack and Start/Stop pack. It was one of the ford guy's girlfriends car, only sold it back to them because they got an upgrade because of his job, so something nice and legit, and no dodgy reasons! I don't have a proper list of what I want to do just yet, but a Stage 1 Revo remap and new exhaust system is on the cards. But for now I'll just be adding bits on here and there but will be sure to post about it! Ordered a pack of LED's last night so hopefully they're going to turn up some point this week. Here are some of the photos the day I officially bought her! And the day after, picking her up! Couldn't quite believe how clean it was... Thanks for reading :)
  5. Hi Everyone New to the site, just after some advice. I have a 2009 1.8 tdci Focus, car drives well apart from when accelerating. So when I'm approaching a junction or roundabout, where you would usually drop it in to second gear just to keep moving. when i press on the throttle there is a serious lack of power just feels flat. so i drop it into first when moving and have to slip the clutch a little. seems like lagging from the turbo, but im unsure. I'm not able to drive the car in a normal fashion, if you have to pull off quick it doesnt really happen as there is to much lag, so give it a rev and pull off faster the required, there is no middle ground. Cheers
  6. Hi! As i said in a previous thread, i finally installed the turbosmart Dual Port Valve. I found the installation quite confusing for me so i let a good mechanic friend of mine to do the job. When it was done, we test drive it. Here is the impressions... 1.- If you drive very slowly and calmly, uncle-mod, you will feel you haven't changed anything. 2.- If you drive happy (revving up to 2.500-3.000) and shifting, then it will make a weird sound like a ¿pigeon? (ill come back to this) 3.- If you run fast! here the sound comes. Sounds like an EVO! nice and clear Swoosh sound. Im very happy with it, i haven't noticed loss in power, nor nothing similar. Coming back to the 2 point, its the only thing worrying me a little. I don't know wether its the valve making that sound coz as im not really flowing air into the turbo, so its like open-close-open-close making that funny noise (this is what the mechanic of mine said), or its the air going backward into the turbo and stopping the spool... this is what i don't want! any ideas, helps? Also, my friend advised me to change the air intake, coz the valve itself its quite hidden so by changing the air induction it will become much louder. Don't know about this... Thanks!
  7. Just got the car back from the garage, and he confirmed my worst fear, that I need a new turbo. So im not sure I should replace the turbo, car still runs but it has less power and has the turbo whine, mechanic says it would be around £700 to repair, which isn't to bad considering the turbo itself online is £599. so I said I don't know if its worth fixing, to which he said probably not. got a 2009 focus 1.6tdci thats done 109,000miles. and I've just spent £500 replacing lower suspension arms and all 4 springs. with the £700 on top, the cars not worth much more than the cost of the last 2 repairs. I could do it myself but am I bit wary of buying a turbo on the e bay for £250. thats just too cheap. thoughts and ideas? I was planning to keep the car until I went electric, but not sure about going electric yet.
  8. Anybody able to help me with my latest issue.... Ive recently developed a whirring/whining noise which is audible when accelerating, and is affected slightly regarding increasing speed, it is a little more lethargic. Thought id open her up today to get a proper look, and was greeted by a decent amount of dirt and possibly oil. Ive attached 3 pictures with the areas if not highlighted. Pic 1 shows the dirt on top of the turbo and the heat shield. Pic 2 is a side on view of the turbo and heat shield and oil pipe covered in dirt. Pic 3 shows under the turbo the areas that appear to be suffering a leak of some kind. Any help or advice is greatly appreciated.
  9. Hi all, I have Mondeo 2.2 09 plate. I think I have a boost leak (the distinct whooshing noise is hard to miss when the windows are down). I have checked the intercooler pipes and they are good. Induction pipe onto the turbo is fastened correctly (No movement at the turbo end) and there is nothing blocking the airflow around the airbox. Does anyone have any ideas on where else it can be? Thanks, Jono
  10. ok so i bought a 2005 mondeo ghia 2.0 tdci 130ps, on the way home the coil light was flashing and there was a lack of power, felt like it was a non turbo'd diesel, it didnt cut out and it would rev out to 4k also (meaning the revs weren't limited), it has none gone off since even after restarting, constant flashing and lack of power, however i have noticed when you first start it it runs fine for about 5 seconds before the light apears. now after doing some research i have changed the fuel filter, full tank of premium bp diesel, cleaned egr and inlet manifold, checked for sticky turbo actuator and checked all fuses and relays. after going through some of the paper work that came with the car it turns out that 5 years ago it had 4 brand new injectors and a brand new fuel pump aswell as some other bits and bobs most of which were service and mot paperworks. i have now run out of ideas and money (for now) and cant think what else is wrong with it, so any advice would be greatly appreciated
  11. Vacuum hose?

    Whilst changing my turbo hose (the 90 degree one) I've managed to break the little black plastic pipe which comes off the turbo. I'm making the assessment that it's a vacuum pipe, and I've wrapped a whole load of tape on it for now. It seems to work OK, the turbo kicks in with seemingly no loss of power, but it's far from a permafix, so I have two questions: A) What is it? B) how much will it cost me to fix it properly? Thanks in advance
  12. Hello Yesterday I went to the shop and had the cat go into limp mode (engine system fault) manage to clear it and fine on way to work this morning. After leaving work tonight I noticed a whistle sound from the engine bay, I popped the bonnet and noticed it was blowing from the clamp that connects the dpf and turbo, I thought I could make it home but car was soo underpowered like limp mode but even less power (10MPH) so I pulled over took the dpf off and refitted using gum gum to seal the gap which worked fine but when I tried to pull away the same thing happened 10mph 2800 - 3000 RPM at this point there's nowhere to pull over and noticed thick black smoke out the back, about a minute later the engine makes a hissing noise I pulled over on the grass turned the engine off opened the bonnet and the turbo was smoking/steaming and one off the dpf pressure sensor was blown off I tried to reconnect it but blew off as soon as I started the engine. I have towed it to my garage. Am I right in thinking it's a turbo failure or do I have something more serious? Thanks in advance
  13. Hi, I drive a 2013 focus 1.6 diesel and want to modify the car to make more power without spending a lot of money. Can anyone recommend suitable modifications, preferably those who have done it to the same car. Thanks
  14. Fiesta mk6 turbo???

    I was looking around and was wondering if I can put a turbo on my 1.6 fiesta zetec s? im looking for a moderately priced 'bolt on' kit. Not really looking to do fabrication work. i was jus wondering if the engine is able to cope with a turbo? And if not what other options are there for increasing power?
  15. Hi all, I have had the current c max cor over 3 years now and other than the damn annoying squeaking dashboard, I have enjoyed it greatly, just wish there was a cruise control but you can't have everything. To cut to the chase, TURBO NOISE! Over the past year the turbo whine has become increasingly noisy, but now it has got to a horrendous screaming noise. I presume it is the turbo fan, but, I have read elsewhere it could be a number of things. Having replaced the clutch and dual fly wheel only last year I could seriously do without another expensive repair. How simple is it to refit a turbo?
  16. Anyone able to advise on the removal of a damaged sump, and subsequent fitting of a new replacement on a 2015 Fiesta 1.0T (140)? Looks like the exhaust may foul any straight-forward removal of the existing casing?
  17. Turbo or split hose?

    Hi all….! Brand new newby here, asking about a problem I have with my 2010 Mondeo Estate 1.8 TDCI. On acceleration, just as the turbo kicks in at about 2000rpm, there is a low noise – like a wooo . The pitch does not increase with the engine speed. I have managed to record and upload the noise it makes here: https://youtu.be/zJv3o48Dv74 Is that the turbo or maybe a hose split, do you think.? Thanks for any help offered.
  18. Hello I got my car remapped today, but when I picked it up the mechanic said I have severe underboost and recommended replacing the turbo. Does anyone know anything about underboost that could shed some light. Thanks in advance
  19. Hi, I've has ongoing problems with my 2007 Diesel Fiesta since I bought it 2 years ago. Firstly I know diesels can't misfire in the normal sense of the word because of the lack of spark plugs, but it's the best way to describe the problem. Basically (usually under load), every now and then (once every 500 miles), the car will lose power for a split second then regain it. Once it starts doing this it will do it a few times then stop, usually. Sometimes it lasts longer than others, and it can do it several times in a row. The more I'm accelerating when it happens, the more violent the kangaroo effect is. Of course, when I get a mechanic to sit in the car with me while I drive it, the car doesn't do it... The full timeline of events: I buy the car used, ~50k miles on the clock, average mpg of 47mpg suggests it's been used for driving around town. I start driving it 70 miles a day, mpg increases. first big journey, it starts misfiring. Check engine light comes on at end of journey. EGR valve replaced by person I bought the car from. Every other fix this guy did was a bodge, so I didn't expect much. some time later, car goes into limp mode. Power train failure, dashboard becomes a christmas tree. When car is turned off and on, it often stops going into this mode. Took it to Ford garage for diagnosis. Fault determined to be with injector no. 1, Ford garage wanted £1000 to fix it. Took it to independent tester with full machine for injector testing. He found no faults with any of the injectors, so he switched injector no.1 and injector no.3 around so if the fault re-occurred, we would be able to find the faulty one. "Misfiring" persisted. A few months ago, the check engine light came on again, then disappeared. Eventually it was on more than off, and as I'd determined it was an EGR problem, I wasn't concerned. During thsi time, average mpg steadily dropped from ~60mpg to ~56mpg (maybe because of increased heater use as winter started properly though). Eventually got it booked in a few weeks ago. EGR valve replaced, check engine light cleared. Since the most recent EGR valve replacement, not only is the problem still present, but the car seems to have less power. Most worryingly, pushing the throttle a certain amount (just above cruise speed) causes the engine to act as though one cylinder is not firing, then firing, then not firing, then firing etc. it doesn't do it when flooring it, however the car now tops out completely at 95mph, whereas before it could go faster, so it's definitely less powerful. Car is now at 83k miles, and gets driven around 80 miles a day. I've seen lots of other threads about this issue. They point all over the place. The throttle linkage, splits in air hoses or boost hoses, ECU software updates(?), and injector seals. No smoke is present and the car isn't giving me any engine fault codes either (at least, the check engine light hasn't come on). What I'd like to know, is if the fault is something potentially causing damage to the car e.g. timing chain misalignment or something? And no I don't really think replacing the EGR valve ~3 weeks ago made it worse, it just didn't fix the main "misfiring" problem as I hoped it would. TL;DR: Car has always had intermittent "misfire" problem, once it got bad but problem couldn't be traced, now it seems less powerful too with certain throttle setting causing more power/less power/more power etc. problem, with noise to go with it. no other problems with car, no warning light currently on, car was at 50k miles, now at 83k miles. Help? Edit: I should add, the air con was bodge-fixed by the previous owner so is now broken again (he just topped it up rather than fixing the leak, so gas has since evaporated off). The AC is always off. Could this lead to problems at all?
  20. 2005 1.6tdci i have found a vacuum pipe that is hanging from underneath the turbo, I cannot see where this attaches any help would be appreciated
  21. Hello, Go easy on me, it's my first post! I'm confused, frustrated and ill with the stress my car has caused me. I have a 2014 plate Ford S-Max Titanium, 2.0 TDCI. Purchased from a Ford Dealer at about 15 months old. It is still under warranty until April. It's been in a Ford garage since 16th Feb (11 days ago), after suddenly cutting out while driving the previous day and losing all power completely. It brought up a warning light saying "Service Now" or something along those lines, and apparently when they first got it in they were completely stumped as it was bringing up lots of different fault codes. As of about 4:50pm today, they STILL haven't been able to identify the exact problem. I know they haven't been consistently working on it, as they have had to contact Ford's Technical Department for assistance with it. They have said on more than one occasion that it is the turbo that isn't working, but they don't know why it's not working. I asked today if they can't just do something to get it going again, but he's said no. So at the minute, I am gathering my car is unfixable? Has this happened to anyone before? Specifically with a car still under warranty? At the minute I'm totally in limbo
  22. Wastegate action 1.8tdci mk1

    Trying to diagnose poor Turbo response on my Focus. I have found little information after extensive google searches. Can anyone explain normal wastegate motion from the actuator? When the car is off the plunger is 'in', starting the car creates vacuum and then pushes the actuator extending the plunger 'out', and I assume closing the wategate. The Turbo solenoid (beside the EGR solenoid, green top) then detects the pressure change at the correct rpm (2000rpm?), reducing electical resistance and opens, disapating the pressure, and opening the wastegate (plunger on turbo actuator returns 'in'), enabling the Turbo action. Is this correct? I really need to know if the actuator needs to retract or extend to fire the Turbo. Thanks in advance.
  23. I have just had a full engine replacement on my Focus 2008 1.8TDCi after the internal 'welt-belt' broke (see previous posting). The replacement engine (same engine code) came from a 2006 model with 80k on clock and now that it is fitted there is a nasty whistle/whining noise when I accelerate otherwise the engine runs pretty smoothly. The engine was replaced by a mechanic friend who also noticed this noise but could not identify where it was coming from. He tried removing the auxillary belt to check alternator/water pump? but no change. In the end he said it might be the manifold/engine interface which apparently doesn't have a shim and thus can take some time to seal-up, so he suggested driving it for a while to see if the noise went away. The whistling/whining noise occurs in neutral and all other gears, and it is most noticeable when I accelerate hard. It appears to be more dependent on accelerator rather than engine revs, so if I keep a constant accelerator pressure and change gear the whistle is the same pitch. The noise is more of a whizzing/whistle and not a whoosh (as per intercooler leak) and at high acceleration the pitch is up there with a dog whistle! On the way home from work after my first day of driving the car, I was whistling along happily at 80mpg when a saw a puff of grey smoke out the back and hey presto the whistle completely stopped. No whistle for the rest of 15 mile journey. Great I though it must have been dirt that has burnt off. However next day after 15 mins of driving the whistle is back. Now 3 days on and no improvement. Any ideas please thanks
  24. For the DIYers out there, does anyone know about installing a vacuum pump. When I took it off it kind of sprung off, but refitting the shaft requires force on the vacuum pump to reinstall. Do I force it back on, or is there a trick I am missing? seems difficult to align the sticking out shaft with the diaphragm centre. Thanks. Al
  25. Hi guys, I was interested in doing this to a fiesta ecoboost with 125hp as standard. I've seen the package Pumaspeed sell which tunes the ecoboost to 205hp which is apparently the max they can be tuned to reliably. However I wanted to use a turbo from a Fiesta ST instead as it will easily reach this power level and keep costs relatively down. On Pumaspeed I noticed that over 60 of these kits have sold and wondered whether anyone on here runs a fiesta ecoboost at 200ish hp? If so can you please share your experiences. Regards, -TheScoobyCollector.