Ford Owners Club - Ford Forums Messages

Club Announcements

Ford Fair 2016: Tickets and stand passes are now available to purchase. More info here.

Review your Ford: Help others when it comes to buying a car like yours and review your Ford now

Ford Car Parts: View All ford car parts by category. Look for Ford Car Parts now!

AdBlock Warning

Parts of this website do not function properly with AdBlock enabled on your device. To get the best user experience on our website, please disable Adblock for this website (domain) on your browser.


Sign in to follow this  
Followers 0
3246251196

Issues After Gasket Repair

2 posts in this topic

I got my X Reg Fiesta back recently after having the gasket changed.

Basically, it is running fine and the temperature gauge indicates no problems.

However, it takes a lot less time for the engine to warm up (i.e. within 5 minutes the gauge is up to half way) than what it used to.

Also, having picked up the bad driving habit of knocking it into neutral while crawling toward a red light, I notice that even in neutral, sometimes, the engine will be reving at 2k rather than it dropping; this happens not often, but it is a little concerning.

I do not know if this has something to do with the fans in the engine or not.

Does anyone have any thoughts into this ?

Also: I have noticed, even with the AC off, there is a lot of HOT heat coming out of my vents into the car.

Share this post


Link to post
Share on other sites
 

I got my X Reg Fiesta back recently after having the gasket changed.

Basically, it is running fine and the temperature gauge indicates no problems.

However, it takes a lot less time for the engine to warm up (i.e. within 5 minutes the gauge is up to half way) than what it used to.

Also, having picked up the bad driving habit of knocking it into neutral while crawling toward a red light, I notice that even in neutral, sometimes, the engine will be reving at 2k rather than it dropping; this happens not often, but it is a little concerning.

I do not know if this has something to do with the fans in the engine or not.

Does anyone have any thoughts into this ?

Also: I have noticed, even with the AC off, there is a lot of HOT heat coming out of my vents into the car.

Been doing a little bit of research on this myself too. I have been looking at similar problems with other Ford cars. When I got the car back, the oil still had water in it until it was all flushed out after a good few miles. For sure, the oil is as it should be now and no water has been taken which is obviously a good sign. I did read something on Throttle Position Sensors though and this could be an issue. Another issue, of course, is not having a great deal of money. I would like to take it to a Ford dealer and get it checked.

My Zetec engine has done about 77k miles, the gasket was sorted about 100 miles ago. I am lucky that I did not totally mess the engine up; I can tell it is not what it used to be though - I hear a rattling-like noise when I floor the accelerator but not as loud as when the problem was happening.

I must say, also, that I have no idea about engines and the mechanics of how cars work (though I would love to). The TPS is located where exactly? And, this could be the issue to the high reving when in neutral (again, this is not a major issue, but it happens SOMETIMES).

Maybe a new ECU is in question? Could an over-heated engine cause an ECU to mess up?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0