Jump to content


Photo

1St Gear Issue


  • Please log in to reply
5 replies to this topic

#1 focusdan

focusdan

    Newbie

  • New Member
  • Pip
  • 6 posts
  • Ford Model: Focus
  • Location:

Posted 18 February 2010 - 11:22 AM

Hi I have 1.4 ZETEC Manual and every now and then when i try to ingaage first gear it makes a grinding noise or just jumps out, some times even both been told it id the diff? gear lever cables or even worn cog.
Please help, i am getting annoyed with it now.
Cheers Dan.

Have something to contribute?

Sign in or register to start a topic...



Sign up to FOC Premium Membership To Remove These Ads

#2 Knight Focus

Knight Focus

    Feet Under The Table

  • New Member
  • PipPipPipPip
  • 121 posts
  • Ford Model: 2004 Focus LX 1.8

Posted 18 February 2010 - 12:44 PM

I had that problem years back with my first Focus 1.4, it just popped out of first. Luckily, I had only just bought the car from a Ford dealer. They took it in and it was a quick fix.

Unfortunately, I can't remember what the issue was.

Sorry, not much help there really.

Mike

#3 focusdan

focusdan

    Newbie

  • New Member
  • Pip
  • 6 posts
  • Ford Model: Focus
  • Location:

Posted 18 February 2010 - 12:49 PM

Cheers any way mike really need it sorted as the mrs nearly snapped her wrist whilst i was giving her a driving lesson(can't have that).

I am in a pickle i can diagnose most foaults and repair them from head gaskets to bearings and blowing exhausts, but this has thrown me right off, i am not worthy :(


dan

#4 artscot79

artscot79

    Ford Enthusiast

  • True Ford Enthusiast
  • PipPipPipPipPip
  • 8,001 posts
  • Name: arthur
  • Ford Model: focus mk2 ti-vct
  • Year: 2006
  • Location: Fife

Posted 18 February 2010 - 01:39 PM

Cheers any way mike really need it sorted as the mrs nearly snapped her wrist whilst i was giving her a driving lesson(can't have that).

I am in a pickle i can diagnose most foaults and repair them from head gaskets to bearings and blowing exhausts, but this has thrown me right off, i am not worthy Posted Image


dan


im not sure if the clutch is hydraulic or not but i once bought a fiat seciento sporting and it was doing the same thing guy thought the gear box was gone so i got it for 400 quid all it was was the clutch needing adjusted i sold it for 1200 afterwards may be similar problem if it goes into second no problem ide say selector fork bent or a dodgy cog somewhere worth seeing if its adjustable and what about these gear springs ive seen for sale could that be an issue gearboxes are not a strong pouint for me so im just throwing ideas to the wind

#5 Gilly

Gilly

    Member

  • New Member
  • PipPip
  • 15 posts
  • Ford Model: focus

Posted 18 February 2010 - 03:21 PM

sounds like worn cogs , prolly gearbox gone/going.

#6 focusdan

focusdan

    Newbie

  • New Member
  • Pip
  • 6 posts
  • Ford Model: Focus
  • Location:

Posted 19 February 2010 - 09:17 AM

Cheers guys what i will do is change the lot bar the gear box and see what happens then if that doesn't sort it i will be left with the altimate desition, change the gear box or wait for it to go, i hate gear box changes :angry:
cheers again guys

Have something to contribute?

Sign in or register to start a topic...


Not what you're looking for?

Register now, we have a huge community of enthusiasts to answer any questions you might have



0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users