Jump to content


Photo

Focus Breakdown 1.8Dti 2000


  • Please log in to reply
6 replies to this topic

#1 adrian29

adrian29

    Member

  • New Member
  • PipPip
  • 19 posts
  • Ford Model: focus 1.8dti estate

Posted 10 April 2010 - 11:35 AM

I didnt think i'd be on my second post in as many days lol, just had my focus a week, was on a trip out this morning about 10 miles from home,sudden loss of power, glo plug warning light flashing, bit of smoke out the back!
Pulled over and had the car recovered back to Ford garage (conveniently opposite where i live!)
Any ideas guys as to problem? i know its in the best place at the moment, just hope it wont cost an arm and a leg!
Started ok by the way off the recovery lorry. Having MOT and interim service same time.

adrian

Attached Thumbnails

  • 100420102517.jpg


Have something to contribute?

Sign in or register to start a topic...



Sign up to FOC Premium Membership To Remove These Ads

#2 artscot79

artscot79

    Ford Enthusiast

  • True Ford Enthusiast
  • PipPipPipPipPip
  • 7,885 posts
  • Name: arthur
  • Ford Model: focus mk2 ti-vct
  • Year: 2006
  • Location: Fife

Posted 10 April 2010 - 03:28 PM

I didnt think i'd be on my second post in as many days lol, just had my focus a week, was on a trip out this morning about 10 miles from home,sudden loss of power, glo plug warning light flashing, bit of smoke out the back!
Pulled over and had the car recovered back to Ford garage (conveniently opposite where i live!)
Any ideas guys as to problem? i know its in the best place at the moment, just hope it wont cost an arm and a leg!
Started ok by the way off the recovery lorry. Having MOT and interim service same time.

adrian



well it refers to the fule system so it can be anything from diesel pump to injectors etc etc

#3 adrian29

adrian29

    Member

  • New Member
  • PipPip
  • 19 posts
  • Ford Model: focus 1.8dti estate

Posted 10 April 2010 - 03:59 PM

a bit of info on the cars service history, only 53400 miles todate, last service at 49,000 in May 08, had done 17500 in its 1st year and a half then averaging about 3000 a year. i'm hoping the problem isnt anything too serious /costly, had been running fine all week, just a little lumpy on acceleration before finally losing power quite quickly and having to pull over.

#4 artscot79

artscot79

    Ford Enthusiast

  • True Ford Enthusiast
  • PipPipPipPipPip
  • 7,885 posts
  • Name: arthur
  • Ford Model: focus mk2 ti-vct
  • Year: 2006
  • Location: Fife

Posted 10 April 2010 - 08:58 PM

have read in other threads that common causes of this symptom are 1-fuel pump, 2-accelorator pedal/sensor, 3-cam sensor.
Other causes are the EGR valve(if its never been cleaned out and the turbo actuator, if its the later electronic version common rail fuel pressure sensor and the IMV valve which, as far as I understand it ,controls the fuel pressure to the common rail and hence the pressure sensor fault until they plug it in you wont know despite the mileage sometimes these faults can be costly

#5 adrian29

adrian29

    Member

  • New Member
  • PipPip
  • 19 posts
  • Ford Model: focus 1.8dti estate

Posted 10 April 2010 - 09:28 PM

thanks for your pointers as to what the problem might be, watch this space Monday eve for my post confirming its all fixed and cost??
or not fixed and needs a new...? i shall keep fingers crossed that the fix is an affordable one.

#6 adrian29

adrian29

    Member

  • New Member
  • PipPip
  • 19 posts
  • Ford Model: focus 1.8dti estate

Posted 12 April 2010 - 01:09 PM

Phew!, Just to advise my problem was with the accelerator pedal, so i'm pleased its not fuel pump related! New pedal on order for fitting tommorrow.
Hope i'm not posting any thing new next week lol!

Adrian

#7 artscot79

artscot79

    Ford Enthusiast

  • True Ford Enthusiast
  • PipPipPipPipPip
  • 7,885 posts
  • Name: arthur
  • Ford Model: focus mk2 ti-vct
  • Year: 2006
  • Location: Fife

Posted 12 April 2010 - 04:36 PM

Phew!, Just to advise my problem was with the accelerator pedal, so i'm pleased its not fuel pump related! New pedal on order for fitting tommorrow.
Hope i'm not posting any thing new next week lol!

Adrian



not too bad its a commonish fault apparently now breath

Have something to contribute?

Sign in or register to start a topic...


Not what you're looking for?

Register now, we have a huge community of enthusiasts to answer any questions you might have



0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users