Jump to content


Photo

Engine Cutting Out When Running Cold


  • Please log in to reply
2 replies to this topic

#1 etch87

etch87

    Member

  • New Member
  • PipPip
  • 12 posts
  • Ford Model: escort 5dr 1.6i lx 1996

Posted 26 April 2010 - 01:22 PM

Hello when run my 1996 1.6 zetec from cold it starts first time it runs fine but as soon as you rev it the revs drop and it cuts out and then its difficult to start, as its turning over you have to keep pumping the accelerator for it to start and it repeats this five or six times and as your driving it before it gets warm its under powered as if the fuel mixtures weak but when its warmed up it runs sweet as a nut. Ive just had all the valves and top end of the engine refurbished because it was running sluggish and now runs great and also over time ive checked for air leaks and replaced all sensors apart from the mass air flow sensor and the vehicle speed sensor i mean its got to be one of these i cant think what else it could be?
As anyone had a similar problem?

Have something to contribute?

Sign in or register to start a topic...



Sign up to FOC Premium Membership To Remove These Ads

#2 vinnyvangough

vinnyvangough

    Ford Enthusiast

  • Moderator
  • 2,325 posts
  • Name: Steve
  • Ford Model: 2003 Focus TDCi, Escort Mk6 RS2000, Mk2
  • Year: 2003
  • Location: Devon

Posted 26 April 2010 - 06:57 PM

Have you cleaned the ICV?

#3 etch87

etch87

    Member

  • New Member
  • PipPip
  • 12 posts
  • Ford Model: escort 5dr 1.6i lx 1996

Posted 27 April 2010 - 02:11 PM

Have you cleaned the ICV?

Hi yes ive cleaned it several times and i even bought a new one and the same thing happens with the two. Its alot of fiddling about getting one off lol.Im really fustrated with it its a really good car i just want to get it sorted.Surely somebody else has encountered this problem.

Thank you for your reply.


Not what you're looking for?

Register now, we have a huge community of enthusiasts to answer any questions you might have



0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users