Jump to content


Show
Photo

ESCORT ZETEC PROBLEMS


  • Please log in to reply
4 replies to this topic

#1 blue oval

blue oval

    Newbie

  • New Member
  • Pip
  • 3 posts
  • Ford Model: ESCORT
  • Location:

Posted 17 August 2008 - 08:01 PM

hi all i need some help, i have a ford escort on a 96 on a p-plate zetec-e done just over 80k and over the past few months it has developed a problem, the problem is that wether revving it on the spot or when driving in any gear it gets to about 3500 revs and feels guttless as if it is misfiring or the timing is out, it used to pink when picking up from low revs which made me think that the timing is out(apparently this engine keeps the timing in check itself??) but this seems to have gone away and this other problem in its place

any help/advice would be appreciated

Have something to contribute?

Sign in or register to start a topic...

Sign up to FOC Premium Membership To Remove These Ads

#2 mintalkin

mintalkin

    Ford Enthusiast

  • True Ford Enthusiast
  • PipPipPipPipPip
  • 3,462 posts
  • Name: mintalkin
  • Ford Model: mondeo tdci 130
  • Year: 2006
  • Location: Staffordshire

Posted 18 August 2008 - 09:11 AM

get the timing checked to make sure it hasn't slipped a tooth as its getting close to cambelt renewall time,it could also be a high voltage breakdown (arching between plug connector and insulator)check for black marks to indicate any burning

#3 blue oval

blue oval

    Newbie

  • New Member
  • Pip
  • 3 posts
  • Ford Model: ESCORT
  • Location:

Posted 18 August 2008 - 02:06 PM

get the timing checked to make sure it hasn't slipped a tooth as its getting close to cambelt renewall time,it could also be a high voltage breakdown (arching between plug connector and insulator)check for black marks to indicate any burning


Thanks for that i done the cambelt myself last time but f**k doing it again will let a garage do it this time! do you suggest maybe replacing the ht leads?? and plugs or something else? again regards for any info

#4 mintalkin

mintalkin

    Ford Enthusiast

  • True Ford Enthusiast
  • PipPipPipPipPip
  • 3,462 posts
  • Name: mintalkin
  • Ford Model: mondeo tdci 130
  • Year: 2006
  • Location: Staffordshire

Posted 18 August 2008 - 06:12 PM

when was the last cambelt change done if it wasn't tightened correctley it could easily jump a tooth, could you wip the covers of to check the timing marks

#5 blue oval

blue oval

    Newbie

  • New Member
  • Pip
  • 3 posts
  • Ford Model: ESCORT
  • Location:

Posted 18 August 2008 - 07:26 PM

when was the last cambelt change done if it wasn't tightened correctley it could easily jump a tooth, could you wip the covers of to check the timing marks


yeah i will then do you think that it could be the ht leads/plugs if they line up ? there is no smoke when it gets up to the area of the rev range that has the problems so hopefully the timing will be slightly out, thanks for your advice


Not what you're looking for?

Register now, we have a huge community of enthusiasts to answer any questions you might have



0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users