Jump to content


Photo

Cutting Out Issues With My 1.4 Escort Its Driving Me Nuts!!


  • Please log in to reply
4 replies to this topic

#1 matt88

matt88

    Newbie

  • New Member
  • Pip
  • 2 posts
  • Ford Model: escort 1.4

Posted 13 June 2010 - 09:04 PM

Hello Everyone,

I own a 1.4 N reg escort and whenever i go to stop it cuts out on me. It also revs really high sometimes at 2000 rpm when ticking over and then settles down and other times itll be fine and ticking over and itll start to rev really low and nearly cut out. Its driving me mad and its becoming quite dangerous aswell now as mini roundabouts arent fun to negotiate when the car cuts out and the power steering goes, iv had a few worried looks from pedestrians as a red escort heads towards them!! I love working on the car its just im still learning and iv managed to service it and change the wheel bearing so my mechanical knowledge is minimal!!

Cheers

Matt

Have something to contribute?

Sign in or register to start a topic...



Sign up to FOC Premium Membership To Remove These Ads

#2 vinnyvangough

vinnyvangough

    Ford Enthusiast

  • Moderator
  • 2,325 posts
  • Name: Steve
  • Ford Model: 2003 Focus TDCi, Escort Mk6 RS2000, Mk2
  • Year: 2003
  • Location: Devon

Posted 13 June 2010 - 09:23 PM

Sounds like the idle control valve

#3 jedamotorsport

jedamotorsport

    Settling In Well

  • New Member
  • PipPipPip
  • 63 posts
  • Ford Model: RS`S
  • Location:

Posted 13 June 2010 - 10:38 PM

Remove the whole CFI unit and clean the whole lot including ISV with a good libberal coating of carb cleaner.
These crap central injection units are reknown for gumming up to hell.A bad design from the offset.

Jeff

#4 etch87

etch87

    Member

  • New Member
  • PipPip
  • 12 posts
  • Ford Model: escort 5dr 1.6i lx 1996

Posted 11 July 2010 - 11:24 PM

Hi i too have the same problem on my Escort and it's been baffling me for ages i've changed just about every sensor, had work done to the engine, cleaned and replaced the idle control valve cleaned all the intake, looked for air leaks checked the cat and even checked the ignition side of things and it's still the same! but mines only when it's cold and aswell as it cutting out its also underpowered like it's running on three cylinders and after about 15-20 mins it's fine. So if i ever find out the problem i'l let you know.

#5 vinnyvangough

vinnyvangough

    Ford Enthusiast

  • Moderator
  • 2,325 posts
  • Name: Steve
  • Ford Model: 2003 Focus TDCi, Escort Mk6 RS2000, Mk2
  • Year: 2003
  • Location: Devon

Posted 12 July 2010 - 11:33 AM

Could be a knackered CAT


Not what you're looking for?

Register now, we have a huge community of enthusiasts to answer any questions you might have



0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users