Jump to content


Photo

Cooling Fan Problem...help!!


  • Please log in to reply
2 replies to this topic

#1 markp

markp

    Newbie

  • New Member
  • Pip
  • 2 posts
  • Ford Model: focus 1.6 zetec 2001

Posted 24 August 2010 - 06:04 PM

Hi everyone...new to all this so please bear with me.

Ok ive got a 51 plate focus 1.6 and have a problem with the two cooling fans being constantly on.As soon as i switch the engine on,the temp gague immediately shoots into the red and goes straight back to cold the moment the fans kick in (this happens within 30 seconds of the engine being on).The gauge will then stay at zero and the fans are on for as long as the engine is running (engine management light is permanently on also).
I had a look at the CHT sensor on the engine block the other day and noticing that it was damaged,got a new one.I started the engine and left it running and thought id solved the problem as the gauge went to mid way,engine management light went out and the fans stayed off.....but then i switched the air con on and off,the fans kicked in and now im back to the same problem of the fans being stuck on.....aaaargh!!! the engine management light is still off tho.

any ideas of what could be causing this?ive taken the relays out,put em back in,tapped em etc but no change.the coolant level seems fine....i just dunno what to do next.any advice would be gratefully received as this is driving me nuts!!!

Have something to contribute?

Sign in or register to start a topic...



Sign up to FOC Premium Membership To Remove These Ads

#2 markp

markp

    Newbie

  • New Member
  • Pip
  • 2 posts
  • Ford Model: focus 1.6 zetec 2001

Posted 24 August 2010 - 06:16 PM

Ok.....just read that if the heater blower is set to demist it causes the fans to start,so i turned the control to footwell and ....hey presto the fans cut out?!is this normal??i havent driven the thing since i put the new sensor in,will the fans still cut in if they need too??

sorry about all the questions only im going on a 500 mile trip on friday and dont want any hassles lol!

#3 artscot79

artscot79

    Ford Enthusiast

  • True Ford Enthusiast
  • PipPipPipPipPip
  • 8,001 posts
  • Name: arthur
  • Ford Model: focus mk2 ti-vct
  • Year: 2006
  • Location: Fife

Posted 24 August 2010 - 06:42 PM

Ok.....just read that if the heater blower is set to demist it causes the fans to start,so i turned the control to footwell and ....hey presto the fans cut out?!is this normal??i havent driven the thing since i put the new sensor in,will the fans still cut in if they need too??

sorry about all the questions only im going on a 500 mile trip on friday and dont want any hassles lol!


its normal with the aircon switched off but set to demist the aircon still runs ford dont tell you that change it to footwell or face etc it goes off stupid i know but normal clearly the sensor solved the gauge issue


Not what you're looking for?

Register now, we have a huge community of enthusiasts to answer any questions you might have



0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users