Jump to content


Photo
- - - - -

1.4 Tdci Engine Shaking From 1000-1500 Rpm


  • Please log in to reply
15 replies to this topic

#1 ford321

ford321

    Newbie

  • New Member
  • Pip
  • 9 posts
  • Ford Model: 1,4 tdci 2007 FIESTA

Posted 04 September 2010 - 01:53 PM

Hello everyone.

I recently joined your club :) and bought a ford fiesta 1.4 tdci 2007.

I have noticed that the engine is shaking around 1000-1500 rpms. I suspected an injector is at fault. I did a comp reading and it showed that there was something wrong with the second injector. I did a Diesel purge with liqui moly additive, but there was no improvement. There are no other symptoms other than the shaking. No power loss, no smoke no nothing. A few days ago I did another reading and now it gives me these errors: p0262, p0266, p0269 which mean Cylinder Contribution/Balance Fault in three injectors. I don't know what seems to be the problem. How can another two injectors go bad in just couple of days. Anyway after reading alot about the problem with the injector seals, I thought I'd give a try and change the seals, the 4 plastic spacers or brushes or whatever their name is (even though there is no smell of diesel in the cabin nor smoke from the exhaust). I just don't know the torque setting for the injectors, can anyone help me out ?

Or any other Idea on what I should do ?

Any help would be much appreciated. thank you.

Have something to contribute?

Sign in or register to start a topic...

#2 james_60

james_60

    Too much time on the boards

  • True Ford Enthusiast
  • PipPipPipPip
  • 930 posts
  • Name: Jamie
  • Ford Model: 2013 Focus Titanium X 1.6TDCI 115BHP
  • Year: 2013
  • Location: Worcestershire

Posted 04 September 2010 - 02:33 PM

Hello ford321

you seem pretty clued up on this technical stuff :)

From reading your post i suggest that you reset the ecu by first disconnecting the cars battery and this should reset any fault codes.

Once everything has resetted itself we can see if the fault has cleared.

Are you reading them with a fault code reader via the diagnostic port.

How many miles has this car covered you have not specified.


Jamie

#3 ford321

ford321

    Newbie

  • New Member
  • Pip
  • 9 posts
  • Ford Model: 1,4 tdci 2007 FIESTA

Posted 04 September 2010 - 02:55 PM

hello james_60

Thank you for your reply.
Yes I'm reading them through the diagnostic port thats under the steering wheel, with a plastic cover.
The car has around 50.000 miles.

and also the car sounds like a tractor :) and shaking at those specified rpms, no other symptoms :)


thanks

#4 james_60

james_60

    Too much time on the boards

  • True Ford Enthusiast
  • PipPipPipPip
  • 930 posts
  • Name: Jamie
  • Ford Model: 2013 Focus Titanium X 1.6TDCI 115BHP
  • Year: 2013
  • Location: Worcestershire

Posted 04 September 2010 - 03:38 PM

Hi

If my memory serves me correctly from driving my g/f previous 1.4tdci zetec it did the shaking thing at that speed too and after that rpm it was fine.

Does it Use more fuel. Does it use oil or consume radiator water If no to those statements then i think it is running correctly.

If you are really unsure please reset the ecu and see if those codes are re occuring.

Jamie

p.s sounding like a tractor is what that engine sounds like as long as its not too rattly.



#5 ford321

ford321

    Newbie

  • New Member
  • Pip
  • 9 posts
  • Ford Model: 1,4 tdci 2007 FIESTA

Posted 04 September 2010 - 04:08 PM

Hi James

No the consumption is OK ...and the water is stable. it just that my 2 friends also have this engine and they seem to work more smoother and they don't have that shaking at 1000-1500 rpms.

Aside from the shaking and loud knocking noise there are no other symptoms.
I will disconnect the battery tonight and tomorrow I'll another reading (since I don't have the tool at home)and will post again.

thank you

#6 piwko2006PL

piwko2006PL

    Newbie

  • New Member
  • Pip
  • 3 posts
  • Ford Model: Fiesta MK6 FL 1.4 TDCi

Posted 04 September 2010 - 04:43 PM

I think your engine is OK. Mine also shakes at that RPM range. I didn't noticed any other unusual symptoms. It has enough power, it is economical.
So IMHO everything is OK.

#7 ford321

ford321

    Newbie

  • New Member
  • Pip
  • 9 posts
  • Ford Model: 1,4 tdci 2007 FIESTA

Posted 04 September 2010 - 05:06 PM

thanks piwko

but it bothers me that the comp reading shows those errors

and the shaking that I have it's not normal. I tried my friends fiesta and fusion they're both TDCI 1.4, they have a slight shaking , but it's nothing compared to my engine shaking.

I don't know, I will send it to the ford dealer for a diagnostic check and see what they say. ( they will probably say that the injectors are bad and need to replace them ...a final cost of 1500 euros---but I'm not buying that ;) )

I will just do the check and see.

#8 james_60

james_60

    Too much time on the boards

  • True Ford Enthusiast
  • PipPipPipPip
  • 930 posts
  • Name: Jamie
  • Ford Model: 2013 Focus Titanium X 1.6TDCI 115BHP
  • Year: 2013
  • Location: Worcestershire

Posted 04 September 2010 - 05:17 PM

Hi

If you look on ebay you will see recon injectors for your car i personally have never bought injectors from ebay so iam not the right person to ask if they are ok.

Also if you look on google and type in diesel injector reconditioning there are plenty of companys/workshops that will rebuild the injectors on your car they tend to take a week or two so not good if you need your car everyday.

Ford will happily sell you brand new injectors,charge you for fitting and charge you for codeing them to your car.

If there is a loud knocking noise then that is not normal. you didnt specify that it was knocking in the original post.

A question to some of our techy friends can knocking be caused by compressions that are too high.

I hope iam being helpfull

Jamie :)Posted Image



#9 ford321

ford321

    Newbie

  • New Member
  • Pip
  • 9 posts
  • Ford Model: 1,4 tdci 2007 FIESTA

Posted 04 September 2010 - 06:48 PM

thanks Jamie you are being helpful and I thank you.

I forgot to mention in the earlier post the knocking bit. It is sort of a diesel knocking sound it's just more loud than normal. I'm not sure if I'm explaining it right. For sure if nothing was wrong the comp wouldn't point to any errors.

I also thought that the best solution would be for me to take out the injectors, get them checked and then when I refit them, change the copper sealing's, plastic brushes, and the rubber high pressure pipes.


Will see how it goes.

Any other suggestion would be much appreciated.

Thanks

#10 james_60

james_60

    Too much time on the boards

  • True Ford Enthusiast
  • PipPipPipPip
  • 930 posts
  • Name: Jamie
  • Ford Model: 2013 Focus Titanium X 1.6TDCI 115BHP
  • Year: 2013
  • Location: Worcestershire

Posted 04 September 2010 - 09:43 PM

Hi

your answer seems to be the best.

get them checked by a fuel injector specialist i think is your best route.

If you just want to see how they are get them flow tested.

Are there any Injector workshops or companys in macedonia.

Jamie



#11 ford321

ford321

    Newbie

  • New Member
  • Pip
  • 9 posts
  • Ford Model: 1,4 tdci 2007 FIESTA

Posted 04 September 2010 - 11:08 PM

hey jamie

yes there is one good workshop that repairs and checks injectors. I will take them out (hopefully next month since I'm very busy these days) and get them checked. I will post a follow-up to let everybody know how will it go, maybe I'll help somebody with the same or at least similar problem.

Thank you for all your replies Jamie, I really appreciate it.

#12 mintalkin

mintalkin

    Ford Enthusiast

  • True Ford Enthusiast
  • PipPipPipPipPip
  • 3,457 posts
  • Name: mintalkin
  • Ford Model: mondeo tdci 130
  • Year: 2006
  • Location: Staffordshire

Posted 05 September 2010 - 08:19 AM

have you checked all the electrical connections for the injectors are sound? if the workshop say that you require new injectors try reprogramming the injectors first as ford ecus have a habit of forgetting the codes now and again.

#13 ford321

ford321

    Newbie

  • New Member
  • Pip
  • 9 posts
  • Ford Model: 1,4 tdci 2007 FIESTA

Posted 05 September 2010 - 10:57 AM

Thanks mintalkin

I will check the connections before I send it to the shop. And if they say that I need to replace the injectors, I'll ask them to recode once again. even though I think that these are siemens piezo injectors.

Thank you

#14 piwko2006PL

piwko2006PL

    Newbie

  • New Member
  • Pip
  • 3 posts
  • Ford Model: Fiesta MK6 FL 1.4 TDCi

Posted 05 September 2010 - 02:07 PM

Thanks mintalkin

I will check the connections before I send it to the shop. And if they say that I need to replace the injectors, I'll ask them to recode once again. even though I think that these are siemens piezo injectors.

Thank you

Could you record a video with your engine idling and driving ? I think it will be very helpful for us to help you solve the problem.

#15 ford321

ford321

    Newbie

  • New Member
  • Pip
  • 9 posts
  • Ford Model: 1,4 tdci 2007 FIESTA

Posted 05 September 2010 - 02:59 PM

I will record a video, and put it on youtube.

thanks

Have something to contribute?

Sign in or register to start a topic...


Not what you're looking for?

Register now, we have a huge community of enthusiasts to answer any questions you might have



0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users