• Share Your Car Experience
      Share Your Car Experience
    • Get Your Club gear
      Get Your Club gear
    • 1000's Of Fords For Sale
      1000's Of Fords For Sale
    • Savings Up to 15% Off For Members
      Savings Up to 15% Off For Members
    • Join Premium & Save
      Join Premium & Save
    • Huge Range of Ford Parts
      Huge Range of Ford Parts


Londonguy123

Ford Focus 1.8 Zetec Help

Recommended Posts

Hi!! All

im new to the forum

i have a 2000 W reg Ford Focus 1.8Zetech

i am having the following problem with it

every time i change gear the engine rev's itself

this doesnt happen when i am idleing

when the engine rev's i take it out of gear and take my foot of the clucth and it stops to rev's and goes back to normal

i have disconnected the battery and waited 30mins before connecting it after connecting the battery again i drove at different speeds for like 20mins e.g reving it to the red in 1st 2nd gear followed by slow driving but didnt fix the problem

i am just hoping its not a big problem

the focus is chipped

please help :(

Share this post


Link to post
Share on other sites
 

Hi!

Thank you for your reply

i just cleaned the icv

and checked the vac pipe which is also fine

and the problem is still there..

any other ideas?

check the butterfly valve on the throttle isnt sticking carbon build up can cause it to stay open slightly and cause the revs give it a gentle clean then try if that fails check nothing is jamming the throttkle cable has any one messed around with the throttle stop screw car should idle when warm at 670-730 any higher then turn the throttle stop screw down till the rpm is right

Share this post


Link to post
Share on other sites

how much does it over rev?

mine does this sometimes foot on the clutch to change gear ant the revs rise about 250 - 300 its not alot,

any thoughts,?

still waiting for my Haynes to come. grrrr

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi

Have the accelerator pedal sensor checked out, its a ford job though unfortunately, i had this problem on my focus last year and it turned out to be this. Luckily for me it was still under warranty.

Share this post


Link to post
Share on other sites

The problem is down to the Throttle Position Sensor and it will need replacing. This is a very common thing that goes wrong on the Zetec engines and I had the same problem with my 1.25 Fiesta. The new sensor costs around £30 and takes 5 minutes to change.

Liam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now