Jump to content


Show
Photo

Gearbox questions


  • Please log in to reply
3 replies to this topic

#1 daz

daz

    Newbie

  • New Member
  • Pip
  • 4 posts
  • Ford Model: Escort 1.6 LX
  • Location:

Posted 18 September 2008 - 04:43 PM

Hi

I've not long bought a 55 1.6 Sport and just this last week or two I've been having an intermitant problem with getting into second gear. It'll just go stiff, and often you can only get the stick about half-way in, sometimes a good tug will pop it in, other times I have to push the stick back to neutral and try again. Quite often its worse when the cars cold too.

All the other gears are fine, although I have noticed that sometimes they just slide smoothly in and other times it can feel a bit ratchety but still go in ok. Theres no crunching of gears or any other noise (that I can hear) otherwise.

My dad tried the car and it only happened to him once and he and thought that it was probably just the clutch that needs adjusting but I'm not convinced.

Any ideas as to what it could be? Should I get it looked at asap etc

Cheers

daz

Have something to contribute?

Sign in or register to start a topic...

Sign up to FOC Premium Membership To Remove These Ads

#2 mintalkin

mintalkin

    Ford Enthusiast

  • True Ford Enthusiast
  • PipPipPipPipPip
  • 3,461 posts
  • Name: mintalkin
  • Ford Model: mondeo tdci 130
  • Year: 2006
  • Location: Staffordshire

Posted 18 September 2008 - 05:24 PM

if its worst when cold it could be thick oil,or it could be the linkage requires some adjustment

#3 Rikos

Rikos

    Too much time on the boards

  • New Member
  • PipPipPipPip
  • 857 posts
  • Ford Model: Fiesta 1.4 LX

Posted 19 September 2008 - 08:30 AM

You can get the gearbox oil redone and see if this makes it any better

#4 daz

daz

    Newbie

  • New Member
  • Pip
  • 4 posts
  • Ford Model: Escort 1.6 LX
  • Location:

Posted 24 October 2008 - 02:43 PM

Thanks for the responses guys.

Well the issue is resolved and in the interests of helping any others who come across this discussion whilst researching their own gearbox problems I shall now complete the story...

I took the car back to the dealers who agreed there was a problem and initially they tried changing the oil as suggested above, however this made little difference so they figured it was probably a syncromesh issue and took the car in to have the gearbox out.

They replaced the 1st and 2nd syncromeshes which improved the issue, but there was still a problem (apparently, I never got the vehicle back to find out for myself).

They had the gearbox back out and found a burr on a selector or something so they replaced that too, refitted the box but there was still an issue, so they decided to go the full hog and replace the whole gearbox with a recon unit. Personally I'd have prefered a new one but they're paying so I guess they get to call the shots :(

As to what the exact problem was we shall never know. I can only assume the original box either had a defect or was seriously abused by the previous owner.

The recon box seems to be ok tho', can be a little more clunky than the old one at times but at least I've not had any issues selecting any gears, and the little "power surge" I used to get when accelerating in second has gone.

Fingers crossed this box behaves itself for as long as I own the car!

Cheers


Not what you're looking for?

Register now, we have a huge community of enthusiasts to answer any questions you might have



0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users