Ford Owners Club - Ford Forums Messages

Club Announcements

Discounted Car Insurance: Owners Club insurance could save you money on your car insurance. Get a quote

Review your Ford: Help others when it comes to buying a car like yours and review your Ford now

Ford Car Parts: View All ford car parts by category. Look for Ford Car Parts now!

AdBlock Warning

Parts of this website do not function properly with AdBlock enabled on your device. To get the best user experience on our website, please disable Adblock for this website (domain) on your browser.


lasse1955

Fix Durashift Gearbox Problem Easy.

137 posts in this topic

Thanx Dan, tried all three fuses all ok, i think i need to find a way of testing the actuators on the shift motors next ? car starts only if gearstick is in the neutral position and the dash display stays in N only.

Share this post


Link to post
Share on other sites
 

Hi Lasse,

My name is Kay from Germany closed to Hamburg.

I had the same problem with gear actuator of my Mom´s Ford Fusion.

I followed your advice and It took me 2.5h to get it done :-)

The Ford dealer told me the actuator assy should cost 950EUR + assembly.

The only thing I wanted to say is:

THANK YOU VERY MUCH !!!

To all others... keep going with sharing

Such platforms are fantastic.

I´m really happy about my supported well done job.

Best Regards

Kay

Share this post


Link to post
Share on other sites

hello there i need help and advice please i have a 05 plate ford fusion durashift and i was driving down the road when the car came to a complete stop yet the engine was still running the dash was displaying 5th gear i turned car off and now wont start the dash is displaying like a 0 with a line through it got it towed to fords and they put on a diagnostic machine which showed up nothing yet still cost me 86 pound fords told me its the actuator motor that has seized and its gonna cost me £890 inc vat is there any way i can reduce this cost by trying something your replys are much appreciated

Share this post


Link to post
Share on other sites

thank you for your reply my missis says not to touch the car as i might make it worse can you get to these parts over the car bonnet or do u have to go under the car ive never worked on these semi auto cars and have not got a clue what im looking at also how do i unseize the motor cause if its completly seized im looking at spending £550 just on a motor thanks

Share this post


Link to post
Share on other sites

Just like to say, i follwed this repair thread after experiencing no gears or drive when slowing down for traffic lights or roundabouts.( i have a 53 plate 65000 mile fusion 1.4 petrol) i found a tight bush once i removed the actuator shaft, once the bush was reamed out and the shaft polished i reassembled with grease and now the car performs perfectly.

Great tip, saved a fortune.Many thanks.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi,

I have a ford fiesta 1.4 durashift (ESP) petrol 2004.

Since servicing the car at dealer the car has began to shudder and stall on morning start up and stalling altogether. The dealer had serviced the car changing the engine and brake fluid oil and provided a check up.

However, yesterday the car stalled with a loud thump noise when I was reversing. It would not drive forwards either. When put in reverse it makes a loud grinding noise as if the it's not in the right gear repeatedly.

Occasionally the transmission light comes up and then disappears. As dealer engineers are closed I called a local mechanic and they investigated and found a low level of brake/transmission fluid level, but to my horror a leak from a pipe, which they said should have been picked up by EAG.

Any idea's what kind of damage has caused to the car and what checks I can do. Obviously with the leak I am not going to drive it, basically the car doesn't move.

I appreciate all the help as I am new to Ford.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lasse1955, you are an absloute legend my friend.

My wife's got a 2003 Fiesta 1.4 with Durashift box. Since I have stopped using my bike this has been my only vehicle for doing my 60 mile a day commute so is important to me. We have always had a few issues with this particulat gearbox since we bought it second hand in 2007, missing gears, hesitation in selecting gears and an annoying judder when pulling away.

Well, 2 weeks ago things got worse. Pulling up at junctions still in 5th gear, taking ages to fing neutral, real long hesitation between 2nd and 3rd gear and juddering worse than ever. I spoke to a mechanic friend of mine who suggested undoing the electrical plugs and cleaning them out with WD-40, I was sceptical because it definitely sounded mechanical. I could not believe it,... it worked, well for about 200 miles until on Wednesday morning, the coldest day of the year at 6 am going to work. I pulled out from the bottom of my road, went from 1st to 2nd no problem, 2nd to 3rd NO WAY! Pulled over and that was that, no gears, no neutral, no engine, would even turn over. I ended up having to be towed home and spent the day researching.

Then I came across this forum and it started to make sense and so using Lasse1955's post me and my mate Wilsky (mainly Wilsky) tackled the problem.

Now I am in no way a mechanic but I have to say that this was easy. It took us in total about 2 hours including tea breaks and popping in to watch the football.

On my car the larger of the 2 spindles were absolutely jammed solid and took a bit of work freeing it up. Once it was out we got some 15mm copper tube and attatched some fine sandpaper to it and went about boring out the cyclinder until the spinlde moved freely up and down. Put it all back together and took it for a spin. I am not exagerating when I say that it drives better than when we bought it and the judder has gone aswell, for now anyway.

So sorry for the essay but I felt I needed to share and say a big thanks to Lasse1955, there are more than a few beers waiting here for you mate. Greetings from UK.

If anyone wants more info on how to do this then just ask. I'll be more than happy to help. I should have taken more photos I know.

Share this post


Link to post
Share on other sites

hi there i was reading this post and have all of the above probs no display on dash just 2 little lines appear for a few seconds then nothing wont start

i took the starter relay out and bypassed it got the car started but no gears so hhopefully this fix will do it cant try till weekend but just wanted to know

is all the work done over the bonnet or from underneath also what else has to be dismantled to get at the motors

thanks

Share this post


Link to post
Share on other sites

rich.d81, Mogger and many others:

It really makes a boost to my life to read the stories you write, and collect the happiness within. I sure am glad my thread being helpful.

I also feel good about the fact that many of you added some tip and make some better explanations than me. I just wish I had taken more photos.

leccy:

Most of the work, to remove the actuator from the car, is done from underneath.

If I remember right, a bolt (or two) that fastens the actuator by the gear box is better released over the bonnet ( but I really don’t remember exactly, as it is two years since I did this, but you sure find it out when you start working).

Share this post


Link to post
Share on other sites

hi i know i may sound totally daft but which bolts actually hold the gearshift actuator in place????? :unsure:

Share this post


Link to post
Share on other sites

hi...have done everything as above,car worked for about 2miles as soon as i pulled in to drive-way engine cut out ..and will not start or show which gear car is in as nothing shows on dash..any help would be great ...tks

Share this post


Link to post
Share on other sites

ok need some advice i took the gesr shift actuator out there it moves freely.....seems to be fine. I put it back in and all was still the same. i noticed that the thing that was stopping the gears selecting is actually the little gear selector arm that clips into the plastic ball joint of the actuator rod. I disconnected the ball joint and the whole actuator mechanism seems to actually work it moves up and down as it should looking for the gears.

Could this be the clutch or gears that are the problem rather than the actuators.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Re. initial post by lasse1955 and actuator rack sticking

Yesterday my daughters car broke down 180 miles from home with three of us in it. The RAC came out and bless the chap, he spent 2 hours trying to repair it. The problem was that it would jam out of gear so not able to start. In the end the car was recovered to my home and they gave us a new VW to use as we have onward travel cover (Fantastic cover from RAC and only £55 cover for two people using Tesco Club and points).

Car was returned to our home this morning and the same thing that you reported was wrong. Took 1 1/4 hours to remove it, repair and refit as you post says... A very easy job... I removed the headlight (three screws and a connector) and access was great. Didn't even need to jack the car up.

Thank you so much for your post... Saved me a heap...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thanks very much.for this info.i looked on fords website 15 june.and a actuator was £543.41 plus vat.for my fiesta.i have dabbled with motors over the years.so i gave it a go.pleased to say your wise words.worked a treat.thank you.from almost sunny basildon.essex.uk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi I've got a fusion dura torque gear shift problem it will go in 1st and reverse no problem but will not change up any ideas

Share this post


Link to post
Share on other sites

I have read with interest and like you said What have i got to lose so i am going to have a go at it this weekend.Just one thing and i hope i don't sound stupid.Did you grease or oil the slider when you reassembled the unit.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hey guys,

I'm a belgian owner of a 2004 ford fusion + with a durashift transmission, as the car has some simular problems regarding to not wanting to shift in gear and gear position indicator is going blank, i've been reading about the fixes over here.

I've taken out the gear shift actuators as these can cause problems but the are not stuck, the plastic bushing was clean and the axle moved freely within.

then i have opened op the electric motors to see if there was any problems, but the only thing i've found was dust from the brushes, witch i've cleaned out using compressed air.

There is indeed a smal electronic board in it, also covered in dust.

But this did not fixed the problem.

At the same time i have opened up the complete wiring loom, checked it visualy and measured it out, but no corrosion or faults found.

After these fixes i've put al the pieces back into the car and tried it out, no luck.

Then i've taken out the clutch actuator, witch was not an easy task, and opened up the electric motor. the motor was covered in dust the carbon brushes, and after inspecting the rotor, i saw that the brushes are complete gone on one side, and not touching the rotor anymore.

Does anyone know if there are replacement sets for these brushes for sale somewhere? Or does anybody knows where i can get this fixed? As i'm not sure that the rebuilders that you can find on the www are rebuilding the motors too, it seems that these are electronic repair techs.

Sorry for my bad english, as it is not my native language.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hello is it possible for someone to record a video when he is going to reapir his durashift and upload it here or youtube and share its link possibly?

I am not brave enough to pop in and can not afford the worse results which I will cause if I make smth wrong.

yesterday I waited 2 hours in the cold until the car started again after I have stopped for a smal pause on the highway.

How I survived yesterday: I pulled the car with the help
of another guy for a few meter. I think the actuater has moved a lil bit
and then after a few minutes the car started

I will be thankful for your help.

@ Lasse1955

special thanks guy! you are a great personality with your friendly attitude.

is it possible only record a video to show where exactly these parts are. do I have to bring the car up and work under the engine or from the top will it be ok?

THANKS EVERYBODY

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hello is it possible for someone to record a video when he is going to reapir his durashift and upload it here or youtube and share its link possibly?

I am not brave enough to pop in and can not afford the worse results which I will cause if I make smth wrong.

yesterday I waited 2 hours in the cold until the car started again after I have stopped for a smal pause on the highway.

How I survived yesterday: I pulled the car with the help

of another guy for a few meter. I think the actuater has moved a lil bit

and then after a few minutes the car started

I will be thankful for your help.

@ Lasse1955

special thanks guy! you are a great personality with your friendly attitude.

is it possible only record a video to show where exactly these parts are. do I have to bring the car up and work under the engine or from the top will it be ok?

THANKS EVERYBODY

TODAY I HAD THE SAME PROBLEM AGAIN.

I LEFT WORK ON 19:00 AND NOW I AM AT HOME (ITS 4:18 A:M). YES, I WAS HOPING THAT A MAGIC WILL HAPPEN AND THE CAR WILL START, BUT IT DID NOT. I CALLED A TOWTRUCK TO PICK THE CAR UP, THE GERMAN GUYS IN THE PARKINGLOT DID NOT EVEN GIVE THEIR MOBILE PHONE TO CALL A HELP. MY PHONE´ S BATTERY WAS EMPTY.

PLEASE PLEASE PLEASE HELP ME

THE CAR STANDS IN FRONT OF A WORKSHOP, HOWEVER I WILL NOT BE ABLE TO AFFORD IT IF THEY REQUEST SMTHNG MORE THAN 150-200€

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi Korntal,

Unfortunately its not one of those jobs people want to go doing and taking their car apart unless its broken. I would say that a video appearing soon is unlikely.

I would say just give it a go! worst case scenario, you cant fix it and you need it fixing by the garage anyway, so at least you would have tried!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hello, thanks jeebowhite for the answer.

I have read in a forum that there is a button under the plastic cover of the gear knob- which sets the gear back to N mode. does anybody knows about this button? for which model years there is such a button or it is just a fantasy entry in a forum?

thank you

Share this post


Link to post
Share on other sites

I know there is a manual Park release, but I cant say I have heard of the neutral button. I have to be honest though, I am not as au fete with the auto fiesta's.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now