Jump to content


Photo

Please Help 02 Tdci Heater Fault


  • Please log in to reply
4 replies to this topic

#1 Si billingham

Si billingham

    Newbie

  • New Member
  • Pip
  • 3 posts
  • Ford Model: 1.8 tdci

Posted 30 March 2011 - 09:12 PM

Hey guys, I hope somebody can help me as I am at a bit of a loss now.

I have an 02 Focus 1.8 TDCi, last week the heaters decided to start playing up, not blowing hot air into the cabin, so up to now I have replaced the thermostat, replaced the water pump and the auxiliary drive belt,I have removed every water pipe and flushed them through, flushed the heater matrix out twice, put it all back together, topped her up with coolant and bled the system of air, now I only get hot air out of the heater when the car is being driven, as soon as you let off the revs the heat drops down to being just luke warm. All the pipes get hot the car has never overheated and I am stumped now. Please somebody help me, I know its not the end of the world but I have spent the last 4 or 5 nights messing about with it and I'm going to end up putting a hammer through the windows pretty soon :angry:

Have something to contribute?

Sign in or register to start a topic...



Sign up to FOC Premium Membership To Remove These Ads

#2 Tanktop3

Tanktop3

    Member

  • New Member
  • PipPip
  • 28 posts
  • Ford Model: Focus

Posted 02 April 2011 - 01:08 PM

hi have you tryed the heater control knob cable. i have just had my 58 focus heater just blowing out cold air and as luck would have it, the works van had the same thing and it was a ford, and that was the cable. so i try that first and the cable at the heat control knob had just kinked. so i strighte it out and now working ok hope this helps you.

#3 Si billingham

Si billingham

    Newbie

  • New Member
  • Pip
  • 3 posts
  • Ford Model: 1.8 tdci

Posted 02 April 2011 - 05:03 PM

Hi mate, yea I have had all that in bits today, everything seemed to be in order, I have done a sniff test and a pressure test today aswell, all was well with that, so now I am at a complete loss :angry:

#4 johnH

johnH

    Ford Enthusiast

  • Moderator
  • 1,136 posts
  • Name: John
  • Ford Model: Focus mk2 Zetec 1.8 TDCI (Climate)
  • Year: 2006
  • Location: Tyne and Wear
Contributor

Posted 02 April 2011 - 05:31 PM

im not sure if this is relevant to fords but on another forum users complained of similar faults and blamed the blower motor or a resistor in the dash somewhere.

i can find the location but its in a different manufacturer vehicle so a little hunting will be needed.

#5 Si billingham

Si billingham

    Newbie

  • New Member
  • Pip
  • 3 posts
  • Ford Model: 1.8 tdci

Posted 03 April 2011 - 04:24 PM

I have already changed the heater resistor before Christmas, when that fails it stops the blower motor working on setting 1 2 and 3. So its not that because it all works.


Not what you're looking for?

Register now, we have a huge community of enthusiasts to answer any questions you might have



0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users