Jump to content


Photo

Glow Plug Indicator Light/limp Mode


  • Please log in to reply
15 replies to this topic

#1 carrots361

carrots361

    Member

  • New Member
  • PipPip
  • 11 posts
  • Ford Model: focus

Posted 05 April 2011 - 07:55 AM

Hi,

I recently purchased a 52 plate Ford Focus 1.8 TDCi Ghia

On my first long journey the head gasket went. I had this all fixed and I got it back Friday and on Sunday I was driving and dropped it down to 3rd to overtake, as soon as I went over 3000rpm the car seemed to lose power and the Glow Plug indicator light started flashing. I then left it for a bit, then drove home, making sure I didnít go over 3000rpm and it was fine. As I was approaching home I thought Iíd test to see what happened if I went over 3000rpm. Low and behold, the same thing happened! Only this time the battery light and oil light came on and the car conked out!

When the AA bloke came out he plug in his computer and there werenít any fault codes??

I drove it to work again this morning, keeping under 3000rpm and it was fine

Any advice?

Thanks in advance

Have something to contribute?

Sign in or register to start a topic...



Sign up to FOC Premium Membership To Remove These Ads

#2 johnH

johnH

    Ford Enthusiast

  • Moderator
  • 1,138 posts
  • Name: John
  • Ford Model: Focus mk2 Zetec 1.8 TDCI (Climate)
  • Year: 2006
  • Location: Tyne and Wear
Contributor

Posted 05 April 2011 - 08:03 AM

did the battery light and oil light come on after the engine turned off or before?

as for the glow plug indicator flashing that would suggest a faulty glow plug. you can test by taking the glow plug out and directly connecting to the battery, if it glows its fine.

#3 carrots361

carrots361

    Member

  • New Member
  • PipPip
  • 11 posts
  • Ford Model: focus

Posted 05 April 2011 - 09:44 AM

Thinking about it, I think the battery and oil light came on when the car cut out. Dont think its the glow plugs as surely that wouldnt put the car in limp mode?

#4 johnH

johnH

    Ford Enthusiast

  • Moderator
  • 1,138 posts
  • Name: John
  • Ford Model: Focus mk2 Zetec 1.8 TDCI (Climate)
  • Year: 2006
  • Location: Tyne and Wear
Contributor

Posted 05 April 2011 - 10:07 AM

i would say if the battery and oil light came on when the engine went off i would say thats the result of a stall...you know like when you wait for the car to do self checks...so totally normal. but not normal for the engine to blink glow plugs then turn off.

i have a diesel myself and just getting to know about glow plugs really...i did some reading and apparently the crankshaft sensor is to blame.

http://www.consumera...-Glowplug-Light

its regarding mondeos, but same fault

#5 johnH

johnH

    Ford Enthusiast

  • Moderator
  • 1,138 posts
  • Name: John
  • Ford Model: Focus mk2 Zetec 1.8 TDCI (Climate)
  • Year: 2006
  • Location: Tyne and Wear
Contributor

Posted 05 April 2011 - 10:11 AM

or camshaft sensor

#6 jeebowhite

jeebowhite

    Resident Loon

  • Super Mod
  • 21,175 posts
  • Name: James
  • Ford Model: Sea Grey Mondeo MKIV 1.8TDCi 140ps Zetec
  • Year: 2007
  • Location: Kent
Contributor

Posted 05 April 2011 - 10:25 AM

If the car didnt go above 45mph then you were in limp home mode, probably because the ECU picked up an imbalance of combustion within the engine. the Glow plug will not induce an error code unless it misfires, as they dont have sensors directly linked to the glow plugs. Likelyhood is the glow plugs will all need replacing, and potentially the coil pack.

EDIT: after reading Johns post, can you confirm if the engine cut out the first time, or if it just lost power over 3000RPM?

#7 carrots361

carrots361

    Member

  • New Member
  • PipPip
  • 11 posts
  • Ford Model: focus

Posted 05 April 2011 - 11:04 AM

The first time the engine did not cut out, there was just a loss of power so I pulled over

#8 lockstien

lockstien

    Newbie

  • New Member
  • Pip
  • 2 posts
  • Ford Model: Focus Tdci

Posted 05 April 2011 - 11:42 AM

A similar has happened to my wife's 02 plate Tdci.
It'll happen when we're on a motorway and she puts her foot down to overtake. The car looses power and the glow plug light comes on. The first time we called the AA out and they couldn't find a fault but on the 2 times since we're just pulled over, turned the engine off and on and its been fine. I read somewhere that it's down to a faulty throttle sensor, and the solution is to change the accelarator pedal.
Not sure about the cutting out though. Hope this helps!

#9 carrots361

carrots361

    Member

  • New Member
  • PipPip
  • 11 posts
  • Ford Model: focus

Posted 06 April 2011 - 08:47 AM

UPDATE - The mechanic fitted a new crankshaft sensor or something along those lines. Car then went really well on the test drive. However, when plugged into the computer it gave a new code?!?! Something about high fuel pressure.....?

#10 johnH

johnH

    Ford Enthusiast

  • Moderator
  • 1,138 posts
  • Name: John
  • Ford Model: Focus mk2 Zetec 1.8 TDCI (Climate)
  • Year: 2006
  • Location: Tyne and Wear
Contributor

Posted 06 April 2011 - 09:49 AM

could be fuel filter giving the code...when was the last time it was changed?

#11 carrots361

carrots361

    Member

  • New Member
  • PipPip
  • 11 posts
  • Ford Model: focus

Posted 06 April 2011 - 12:03 PM

It had a new fuel pump (£1000) fitted last year. The new fault code is something along the lines of 'fuel regulator' something or other. Sorry to be vague but only had a quick convo with the mechanic

#12 carrots361

carrots361

    Member

  • New Member
  • PipPip
  • 11 posts
  • Ford Model: focus

Posted 06 April 2011 - 12:08 PM

The car is now just cutting out on test drives and the glow plug indicator light coming on. The mechanic has phoned Ford and they won't tell him where the fuel regulator is situated!?

#13 carrots361

carrots361

    Member

  • New Member
  • PipPip
  • 11 posts
  • Ford Model: focus

Posted 13 April 2011 - 09:44 AM

Local Ford dealer won't tell us where the fuel regulator is located

#14 jeebowhite

jeebowhite

    Resident Loon

  • Super Mod
  • 21,175 posts
  • Name: James
  • Ford Model: Sea Grey Mondeo MKIV 1.8TDCi 140ps Zetec
  • Year: 2007
  • Location: Kent
Contributor

Posted 13 April 2011 - 10:10 AM

Local Ford dealer won't tell us where the fuel regulator is located


Dont buy the car. It may look good, but you have had all these problems before you even bought it, so I would say - walk away!

EDIT: Sorry, I just reread and saw you already bought the car - in that case - Take it back and get your money back as its not fit for purpose!

#15 carrots361

carrots361

    Member

  • New Member
  • PipPip
  • 11 posts
  • Ford Model: focus

Posted 13 April 2011 - 12:36 PM

It was a private sale, nothing I can do!

Have something to contribute?

Sign in or register to start a topic...


Not what you're looking for?

Register now, we have a huge community of enthusiasts to answer any questions you might have



0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users