Jump to content


Show
Photo

Smoke


  • Please log in to reply
8 replies to this topic

#1 lugo

lugo

    Member

  • Budding Enthusiast
  • PipPip
  • 14 posts
  • Ford Model: focus tdci
  • Location:

Posted 01 May 2011 - 10:06 AM

hi all, had the cam belt changed on my 1.8 derv focus 2 months ago.

recent weeks it has started to smoke badly. under hard acceleration it pushes out heavey black smoke?
exhust is sooted up.

my guess is over fueling am i on right track.

is there any adjustment on feul pump??

your help is much appriciated

andy

Have something to contribute?

Sign in or register to start a topic...

Sign up to FOC Premium Membership To Remove These Ads

#2 Sara Fiesta

Sara Fiesta

    Feet Under The Table

  • New Member
  • PipPipPipPip
  • 263 posts
  • Name: Sara
  • Ford Model: Focus Zetec 1.6 TDCI
  • Year: 2012
  • Location: Kent

Posted 01 May 2011 - 05:24 PM

I found this on a site may be the problem i don't know????

A common problem is the EGR valve sticking in the open position. This will cause excessive black smoke from the exhaust and will result in a lack of performance.

#3 lugo

lugo

    Member

  • Budding Enthusiast
  • PipPip
  • 14 posts
  • Ford Model: focus tdci
  • Location:

Posted 02 May 2011 - 01:53 PM

thanks for that where did u find that. performance is fine tho.

having the time to look at it is prob . will have to make some time doing my head in now

#4 jeebowhite

jeebowhite

    Resident Loon

  • Super Mod
  • 14,814 posts
  • Name: James
  • Ford Model: Sea Grey Mondeo MKIV 1.8TDCi 140ps Zetec
  • Year: 2007
  • Location: Kent
Contributor

Posted 03 May 2011 - 02:00 PM

The lack of performance tends to be dependant on the presence and state of the DPF filter. Without a DPF you are more likely to keep the power as it is, however with one, if the thing is getting on a bit, you will find that it will be clogged, and that will reduce the power output, as it backlogs on the Turbo, and the exhaust...

#5 Sara Fiesta

Sara Fiesta

    Feet Under The Table

  • New Member
  • PipPipPipPip
  • 263 posts
  • Name: Sara
  • Ford Model: Focus Zetec 1.6 TDCI
  • Year: 2012
  • Location: Kent

Posted 06 May 2011 - 09:15 PM

Sorry for the delay in answering, I was researching my problem and I came across a focus known faults list but I didn't save it and now I can't find the site! 

#6 cressws1

cressws1

    Feet Under The Table

  • New Member
  • PipPipPipPip
  • 252 posts
  • Name: Scott
  • Ford Model: Focus Zetec 1.8
  • Year: 1999
  • Location: Nottinghamshire

Posted 08 May 2011 - 06:56 AM

Sorry for the delay in answering, I was researching my problem and I came across a focus known faults list but I didn't save it and now I can't find the site! 


Was it this one?

#7 Sara Fiesta

Sara Fiesta

    Feet Under The Table

  • New Member
  • PipPipPipPip
  • 263 posts
  • Name: Sara
  • Ford Model: Focus Zetec 1.6 TDCI
  • Year: 2012
  • Location: Kent

Posted 08 May 2011 - 12:31 PM

Yeah that's the one thanks 

#8 lugo

lugo

    Member

  • Budding Enthusiast
  • PipPip
  • 14 posts
  • Ford Model: focus tdci
  • Location:

Posted 10 May 2011 - 05:45 PM

since been told its a boost problem from what the fault code is saying . still not had chance to take to get it sorted. :-(

#9 Sara Fiesta

Sara Fiesta

    Feet Under The Table

  • New Member
  • PipPipPipPip
  • 263 posts
  • Name: Sara
  • Ford Model: Focus Zetec 1.6 TDCI
  • Year: 2012
  • Location: Kent

Posted 11 May 2011 - 07:17 PM

Boost problems, wastegate fault, broken hose what's the air filter like clogged?


Not what you're looking for?

Register now, we have a huge community of enthusiasts to answer any questions you might have



0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users