Jump to content


Show
Photo

Rough Idle On A Focus 2005, 1.6 Vct


  • Please log in to reply
1 reply to this topic

#1 davidrp

davidrp

    Newbie

  • New Member
  • Pip
  • 8 posts
  • Ford Model: Focus Mark II

Posted 13 May 2011 - 07:44 PM

Hoping someone can help with some advice before I have to pay through the nose. My Focus has re-started a really bad rough idle fault. Essentially, it runs perfectly well, except while stuck in traffic. It intermittently (annoyingly it is not always repeatable) rev's upto about 1200, and down below 800. Sometimes the engine stalls. I had the same problem last summer, the engine management light came on - Oxygen Sensor was responsible. The light then switched itself off, and never came back on.

I switched fuel and the problem disappeared. However, as soon as the weather turned warmer after early spring, the problem has come back again. Any obvious ideas? Is it the oxygen sensor? Would the outside air-temp affect this? Is it likely to damage the CAT?

Any help would be hugely appreciated.

Have something to contribute?

Sign in or register to start a topic...

Sign up to FOC Premium Membership To Remove These Ads

#2 shooter1968

shooter1968

    Newbie

  • New Member
  • Pip
  • 3 posts
  • Name: Quinton
  • Ford Model: focus zetec s and focus st2
  • Year: 2009
  • Location: Nottinghamshire

Posted 15 May 2011 - 09:09 AM

all i know is that the warmer the air the less oxygen there is in it, so could be oxygen sensor


Not what you're looking for?

Register now, we have a huge community of enthusiasts to answer any questions you might have



0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users