Jump to content


Photo

Key Fob Problem.. Help Me!!!


  • Please log in to reply
26 replies to this topic

#1 187

187

    Member

  • New Member
  • PipPip
  • 15 posts
  • Name: Kwame
  • Ford Model: Focus MK2
  • Year: 2005
  • Location: Bedfordshire

Posted 14 June 2011 - 12:08 PM

I recently bought a focus mk2 2005 with no remote fob just two keys. I bought a fob off ebay and done some research on programming the fob. When I try put the car into learn mode by flicking between position I and II on the ignition and beep sound is made but the light does not stay on and when I press a button on the fob nothing happens. Can someone please tell me where I am going wrong.

Thanks

Have something to contribute?

Sign in or register to start a topic...



Sign up to FOC Premium Membership To Remove These Ads

#2 zev

zev

    Feet Under The Table

  • New Member
  • PipPipPipPip
  • 152 posts
  • Name: Ibolya
  • Ford Model: focus i.6L lx petrol
  • Year: 2002
  • Location: Lancashire

Posted 14 June 2011 - 12:14 PM

Not tried it on my focus, but with my old vectra I had to lock the door manually ,turn the key in the ignition till the dash lit up and then press the open button on the fob.
Zev

#3 187

187

    Member

  • New Member
  • PipPip
  • 15 posts
  • Name: Kwame
  • Ford Model: Focus MK2
  • Year: 2005
  • Location: Bedfordshire

Posted 14 June 2011 - 12:20 PM

did you lock the door manually with the door pin? the focus doesn't have one so dont think i can do that
Thanks for the fast reply though

#4 187

187

    Member

  • New Member
  • PipPip
  • 15 posts
  • Name: Kwame
  • Ford Model: Focus MK2
  • Year: 2005
  • Location: Bedfordshire

Posted 14 June 2011 - 01:56 PM

I thought I would get a good response from this forum as its usually quite alive

#5 smartmart

smartmart

    Member

  • New Member
  • PipPip
  • 16 posts
  • Ford Model: puma
  • Location:

Posted 14 June 2011 - 02:27 PM

is it the 3 button remote???

or is the flip out key version???

when u turn the igniton on and off 5 times does it beep or do the hazards flash(is there any kind of warning to tell u its in learn mode)

if you are getting it in learn mode then it must be the remote at fault ,

#6 187

187

    Member

  • New Member
  • PipPip
  • 15 posts
  • Name: Kwame
  • Ford Model: Focus MK2
  • Year: 2005
  • Location: Bedfordshire

Posted 14 June 2011 - 02:37 PM

Its the 3 button remote not the flip out one. When i flick on the ignition 4 times in 3 seconds it beeps but the light does not stay on which i think is a problem right?

#7 smartmart

smartmart

    Member

  • New Member
  • PipPip
  • 16 posts
  • Ford Model: puma
  • Location:

Posted 14 June 2011 - 02:59 PM

which light ????

if your just coding the remote eg to lock and unlock the doors ,when u turn the ignition on and off you press the button on the remote and turn the igintion on and off again that codes in the central locking.

if your after a key that starts the car then u cannot code a chip in that way .

the procudure you mentioned is for only coding in the remote(lock unlock) thats all it does it will not allow you to start the car .

just look at is as 2 seperate systems .
system 1 code the remote only (LOCK/UNLOCK)
system 2 code the transponder chip (START THE CAR)

system 1 is what you have been trying to do
system 2 is below ,you will need x2 working keys (that start the car) to be able to code in another key,this system only works if u have x2 seperate keys ,(no copyied keys by a locksmith )
im not sure on what year ford disabled this option but i know the system of adding new keys(system 2 ) is not avaliable anymore

1.Insert key A, and turn to Position 2.
2. Turn back to Position 0, and remove key A.
3. Insert key B, and turn to Position 2.
4. Turn back to Position 0, and remove key B.
5. Insert the new slave key and turn to Position 2.
6. Remove new key. Key is now programmed.
7. Procedure can be repeated after 20 seconds, for up to 8 slave keys.

#8 187

187

    Member

  • New Member
  • PipPip
  • 15 posts
  • Name: Kwame
  • Ford Model: Focus MK2
  • Year: 2005
  • Location: Bedfordshire

Posted 14 June 2011 - 03:22 PM

I only want to use the fob to lock and unlock the doors remotely, I'm talking about the light that blinks red for the imobiliser just above the trip counter. Apparently when the focus is in learning mode the light is supposed to stay on?

#9 smartmart

smartmart

    Member

  • New Member
  • PipPip
  • 16 posts
  • Ford Model: puma
  • Location:

Posted 14 June 2011 - 03:28 PM

I only want to use the fob to lock and unlock the doors remotely, I'm talking about the light that blinks red for the imobiliser just above the trip counter. Apparently when the focus is in learning mode the light is supposed to stay on?



no dont worry about that light thats the pats light ,if the key you have in the ignition isnt reconised by the car then it wont allow you to start it .hence it flashes away at you .
but that has nothing to do with coding the remote in .
if your getting to the stage of the car been in rpogramming mode,and ur pressing the remote and nothing is happening its ur remote thats at fault .you could take it to a local locksmith who will have an RF remote detector and that will tell you if the remote is sending a signal or not.
have u changed the battery in the remote??? and is the battery upside down ???

#10 187

187

    Member

  • New Member
  • PipPip
  • 15 posts
  • Name: Kwame
  • Ford Model: Focus MK2
  • Year: 2005
  • Location: Bedfordshire

Posted 14 June 2011 - 04:11 PM

Ohh ok thanks. I read somewhere that the light stays on when the cars in learning mode but I may have read it wrong, the place I bought it off ebay said that all their fobs are rf tested before being sent out but maybe this one slipped through, I could try a friends ford key, but if i code his key to my car successfully how would I reverse coding it to my car so that whenever we are together and he unlocks his car he doesnt unlock mine aswell?
I will try a different battery and see if it works
Thanks

#11 smartmart

smartmart

    Member

  • New Member
  • PipPip
  • 16 posts
  • Ford Model: puma
  • Location:

Posted 14 June 2011 - 11:19 PM

Ohh ok thanks. I read somewhere that the light stays on when the cars in learning mode but I may have read it wrong, the place I bought it off ebay said that all their fobs are rf tested before being sent out but maybe this one slipped through, I could try a friends ford key, but if i code his key to my car successfully how would I reverse coding it to my car so that whenever we are together and he unlocks his car he doesnt unlock mine aswell?
I will try a different battery and see if it works
Thanks



it will only code into 1 car at a time .
so once you have coded it to your car you will then need to code it back into his other wise it wont lock and unlock his car..

make sure that your in a decent area as well if theres any kind of interference at all it wont code it.
if you can lock and unlock other vehicles were you are then there shouldnt be a problem.

#12 187

187

    Member

  • New Member
  • PipPip
  • 15 posts
  • Name: Kwame
  • Ford Model: Focus MK2
  • Year: 2005
  • Location: Bedfordshire

Posted 15 June 2011 - 01:34 PM

ok thanks, i'll give it a go tonight and if I cant code his to my car then its got to be my car. I just hope I dont code his key to mine and then cant code it back to his :/

#13 187

187

    Member

  • New Member
  • PipPip
  • 15 posts
  • Name: Kwame
  • Ford Model: Focus MK2
  • Year: 2005
  • Location: Bedfordshire

Posted 16 June 2011 - 11:41 PM

ok i tried to code his fob remote to my car and it didnt work at all.. just like what happened the first time, i put the car in learning mode and press a button on the remote and get no response! so its looking like its the car! someone please tell me where i'm going wrong

#14 btmaldon

btmaldon

    Ford Enthusiast

  • True Ford Enthusiast
  • PipPipPipPipPip
  • 2,581 posts
  • Name: Bruce
  • Ford Model: BMW 320i Coupe M Sport, KA Luxury
  • Year: 2008
  • Location: Essex

Posted 17 June 2011 - 07:51 AM

ok i tried to code his fob remote to my car and it didnt work at all.. just like what happened the first time, i put the car in learning mode and press a button on the remote and get no response! so its looking like its the car! someone please tell me where i'm going wrong

When putting the car into learn mode, are you turning the key from position 1 to 2 four times within three seconds (as you said in your earlier post, or are you turning the key from position 0 to position 2 ?

The latter is the correct process, and the red light on the dash should stay on for 20 seconds.

#15 187

187

    Member

  • New Member
  • PipPip
  • 15 posts
  • Name: Kwame
  • Ford Model: Focus MK2
  • Year: 2005
  • Location: Bedfordshire

Posted 17 June 2011 - 09:41 AM

Im flicking it from position one to two and i get a beep sound but the light does not stay on

Have something to contribute?

Sign in or register to start a topic...


Not what you're looking for?

Register now, we have a huge community of enthusiasts to answer any questions you might have



0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users