Jump to content


Photo

Fiesta Help


  • Please log in to reply
3 replies to this topic

#1 nirvanaboy

nirvanaboy

    Newbie

  • New Member
  • Pip
  • 2 posts
  • Name: kris
  • Ford Model: Fiesta LX
  • Year: 2002
  • Location: RossandCromarty

Posted 04 October 2011 - 08:32 PM

Hi all I have just bought a 52 plate ford fiesta 1.4 lx it runs fine apart from when the revs are low it splutters untill the revs pic up then its absolutely fine i have no idea whats wrong i have checked the spark plugs and the air filter not sure what it could be, the engine light is on i had it fault read and it said cat under efficency but i was told by the garage guy that that wont cause the spluttering any ideas guys

Have something to contribute?

Sign in or register to start a topic...



Sign up to FOC Premium Membership To Remove These Ads

#2 Danny87

Danny87

    Feet Under The Table

  • New Member
  • PipPipPipPip
  • 429 posts
  • Name: Dan
  • Ford Model: Fiesta Freestyle 1.25 Zetec 5-door
  • Year: 2001
  • Location: Devon

Posted 05 October 2011 - 08:10 AM

It could be the idle air control valve, this is responsible for controlling the air intake when the engine is cold. They are known to get dirty and cause the issues you're having, is the problem worse when you start the car from cold?

#3 nirvanaboy

nirvanaboy

    Newbie

  • New Member
  • Pip
  • 2 posts
  • Name: kris
  • Ford Model: Fiesta LX
  • Year: 2002
  • Location: RossandCromarty

Posted 05 October 2011 - 05:25 PM

it seems to be same all the time just at low revs really maybe a very very slight improvement when warm

#4 stef123

stef123

    Ford Enthusiast

  • Management
  • 5,878 posts
  • Name: Stefan
  • Ford Model: Mondeo ST TDCI
  • Year: 2006
  • Location: Scotland
Contributor

Posted 05 October 2011 - 05:36 PM

It could be the idle air control valve, this is responsible for controlling the air intake when the engine is cold. They are known to get dirty and cause the issues you're having, is the problem worse when you start the car from cold?


It is responsible for the idle speed whenever the throttle butterfly is closed, not just when its cold.

I suspect your car is misfiring, possibly due to a bad coil or leads


Not what you're looking for?

Register now, we have a huge community of enthusiasts to answer any questions you might have



0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users