Jump to content


Photo

Is It My Boost Pipe


  • Please log in to reply
8 replies to this topic

#1 RDobba

RDobba

    Newbie

  • New Member
  • Pip
  • 5 posts
  • Name: Richard
  • Ford Model: Mondeo
  • Year: 2001
  • Location: Warwickshire

Posted 03 December 2011 - 01:34 PM

Hello everyone,

I`m new to this forum, and was wondering if someone can help me. I was out in my car last night and it came on, i`m getting this whooshing noise every time i get to about 2500 rpm, could it be my boost pipe or can someone know what it could be. I have a 2001 Mondeo TDDI. I`ve just been made redundant and on a limited budget so cant afford to put it into my local garage.please can some one help.

Many thanks Richard.

Have something to contribute?

Sign in or register to start a topic...



Sign up to FOC Premium Membership To Remove These Ads

#2 stef123

stef123

    Ford Enthusiast

  • Management
  • 5,866 posts
  • Name: Stefan
  • Ford Model: Mondeo ST TDCI
  • Year: 2006
  • Location: Scotland
Contributor

Posted 03 December 2011 - 08:56 PM

have a look at the pipe from the egr to the inlet manifold..these are known to split and cause similar problems i believe, usually with black smoke.

#3 mintalkin

mintalkin

    Ford Enthusiast

  • True Ford Enthusiast
  • PipPipPipPipPip
  • 3,558 posts
  • Name: mintalkin
  • Ford Model: mondeo tdci 130
  • Year: 2006
  • Location: Staffordshire

Posted 04 December 2011 - 09:36 AM

i have to agree it will either be the intercooler pipe from the egr valve or the small boost pipe under the turbo which has a split, its a wast of time trying to wrap these with tape as it can not usually handle the pressure, the real solution will be to replace the pipe.

#4 RDobba

RDobba

    Newbie

  • New Member
  • Pip
  • 5 posts
  • Name: Richard
  • Ford Model: Mondeo
  • Year: 2001
  • Location: Warwickshire

Posted 04 December 2011 - 10:46 AM

Thanks guys, but cant see any splits in any of the pipes. so not sure whats going on with it. if anyone one can shed a light on what it might be please fell free in adding your comments thankyou

#5 dave h

dave h

    Settling In Well

  • Budding Enthusiast
  • PipPipPip
  • 58 posts
  • Name: David
  • Ford Model: Ford Maverick 2.7 Tdi GLS
  • Year: 1998
  • Location: Cambridgeshire

Posted 05 December 2011 - 05:28 PM

Hi mate has the gearbox been out recently as there is a boost pipe that runs on top of gearbox and when the garage fitted my new clutch the never re-tightened the clip properly and the pipe came off. Hope that helps Dave

#6 RDobba

RDobba

    Newbie

  • New Member
  • Pip
  • 5 posts
  • Name: Richard
  • Ford Model: Mondeo
  • Year: 2001
  • Location: Warwickshire

Posted 06 December 2011 - 11:57 AM

Hi everyone

I`ve found the trouble, and with out all your help i would have had to use a garage, which at the min i cant afford.

Its the FORD MONDEO Mk3 2.0 TDDi TDCi AIR DUCT HOSE TUBE PIPE RUBBER TURBO INTERCOOLER

http://www.ebay.co.u...2#ht_1455wt_952

Many thanks Richard

#7 stef123

stef123

    Ford Enthusiast

  • Management
  • 5,866 posts
  • Name: Stefan
  • Ford Model: Mondeo ST TDCI
  • Year: 2006
  • Location: Scotland
Contributor

Posted 06 December 2011 - 03:04 PM

Thanks for the update Richard, nice one mate. Happy motoring again soon

#8 RDobba

RDobba

    Newbie

  • New Member
  • Pip
  • 5 posts
  • Name: Richard
  • Ford Model: Mondeo
  • Year: 2001
  • Location: Warwickshire

Posted 06 December 2011 - 03:17 PM

Well, been to my local for dealers, they are saying the diameter of the ends of the pipe is 47mm - 57mm, but i been on the internet to see if i can pick one up cheaper the the 48. and the ones on ebay are saying the part i need is 56mm-56mm. so it looks like im going to have to take it off to measure it, before i buy it. HELP please

Richard

#9 N3mo

N3mo

    Newbie

  • New Member
  • Pip
  • 3 posts
  • Name: Neman
  • Ford Model: Mondeo
  • Year: 2002
  • Location: Lancashire

Posted 19 December 2011 - 12:57 PM

its probably the egr valve to the intercooler hose - Ford only part - do not get replica nonsense

I had this problem and replaced this pipe on the weekend.

On acceleration, I could hear a loud hissing sound and turbo would not kick in!

My split was 4-5"! so easily found it but with heavy boost, air can escape very easily!


Not what you're looking for?

Register now, we have a huge community of enthusiasts to answer any questions you might have



0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users