Jump to content


Photo

Speedo And Digital Milage Stopped Working,please Help


  • Please log in to reply
5 replies to this topic

#1 martync

martync

    Member

  • New Member
  • PipPip
  • 10 posts
  • Name: martyn
  • Ford Model: focus 1.8
  • Year: 2000
  • Location: Cumbria

Posted 09 December 2011 - 07:35 AM

was driving down the road and suddenly my speedo has stopped working and the digital display is now showing dashes only,the rev counter and the fuel and petrol gauges are still reading normal,any suggestions would be greatly appreciated thanks martyn

Have something to contribute?

Sign in or register to start a topic...



Sign up to FOC Premium Membership To Remove These Ads

#2 jeebowhite

jeebowhite

    Resident Loon

  • Super Mod
  • 20,964 posts
  • Name: James
  • Ford Model: Sea Grey Mondeo MKIV 1.8TDCi 140ps Zetec
  • Year: 2007
  • Location: Kent
Contributor

Posted 09 December 2011 - 01:24 PM

was driving down the road and suddenly my speedo has stopped working and the digital display is now showing dashes only,the rev counter and the fuel and petrol gauges are still reading normal,any suggestions would be greatly appreciated thanks martyn


Being a year 2000 model I dont think you have a trip computer with the DTC codes, so do you have any lights on your dashboard you didnt before? whcih digital disaplay are you referring to also?

#3 martync

martync

    Member

  • New Member
  • PipPip
  • 10 posts
  • Name: martyn
  • Ford Model: focus 1.8
  • Year: 2000
  • Location: Cumbria

Posted 09 December 2011 - 03:45 PM

there are no other lights on that shouldnt be and its the digital milage and trip display below the speedo dial,also the car cut out twice on the way back from work which it has never done,thanks for the reply

#4 jeebowhite

jeebowhite

    Resident Loon

  • Super Mod
  • 20,964 posts
  • Name: James
  • Ford Model: Sea Grey Mondeo MKIV 1.8TDCi 140ps Zetec
  • Year: 2007
  • Location: Kent
Contributor

Posted 12 December 2011 - 12:07 PM

there are no other lights on that shouldnt be and its the digital milage and trip display below the speedo dial,also the car cut out twice on the way back from work which it has never done,thanks for the reply


OK, so my understanding is your odometer cuts out? no warning signs? can you narrow down the rev range to be a certain range before it cuts out? sounds to me like a potentially damaged fuel filter, I had the same thing, found if I kept the revs below 2500 the car was fine, anything over that, it started hoping then died without warning. Engine cut out, no error codes, no trace of a problem.

Try keeping the revs as low as possible - does it affect your car if you then stamp your foot down?

#5 daniel2011

daniel2011

    Newbie

  • New Member
  • Pip
  • 8 posts
  • Name: daniel
  • Ford Model: focus titanium 2.0 tdci
  • Year: 2006
  • Location: Cambridgeshire

Posted 21 December 2011 - 09:11 PM

hi, it is your speedo sensor, it cost bout 60 easy to fit aswell, if not a cheap fix at local garage

#6 Stoney871

Stoney871

    Resident Peacekeeper

  • Super Mod
  • 18,105 posts
  • Name: Clive
  • Ford Model: 2015 Focus ST3 250BHP
  • Year: 2015
  • Location: Devon
Contributor

Posted 22 December 2011 - 12:54 AM

Definitely speedo sensor.
It dips the power when it fails and makes everything run ragged.
I think ford designed it to do this so people wouldn't run their cars with it disconnected to reduce the shown miles.
i had this fault with my last car which was a Mk1 1.8
Speedo sensor and pin off eBay
http://www.ebay.co.u...=item35b4467b4b
http://www.ebay.co.u...=item3355371e04
The old pin can be a bit of a sod to remove but careful wiggling usually works.
Replacing these will definitely cure your problem.

Have something to contribute?

Sign in or register to start a topic...


Not what you're looking for?

Register now, we have a huge community of enthusiasts to answer any questions you might have



0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users