• Get Your Club gear
      Get Your Club gear
    • Join Premium & Save
      Join Premium & Save
    • Savings Up to 15% Off For Members
      Savings Up to 15% Off For Members
    • 1000's Of Fords For Sale
      1000's Of Fords For Sale
    • Huge Range of Ford Parts
      Huge Range of Ford Parts
    • Share Your Car Experience
      Share Your Car Experience


tomo2001

Mk3 Ford Power Start Button

10 posts in this topic

Anyone find with the Mk3 Focus that the start procedure isn't consistent ??

Sometimes when I get in the car and press the start button I get a message on the display saying 'press clutch pedal'. I press the clutch, push the start button and the car starts (as it should) or I then get a message saying 'press brake and clutch pedal'. Doing this will then allow the car to start.

According to the manual it does say 'press clutch pedal' to start and if this doesn't work 'press brake and clutch pedal' and try again but doesn't explain why. Anyone know the reason for this ??

Cheers in advance.

Paul

Share this post


Link to post
Share on other sites
 

Hi, faulty clutch pedal switch?

Chris

Lenny likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi, faulty clutch pedal switch?

Chris

From my original post -

According to the manual it does say 'press clutch pedal' to start and if this doesn't work 'press brake and clutch pedal' and try again but doesn't explain why. Anyone know the reason for this ??

Wouldn't have thought a faulty switch seen as it's in print. Page 127

Lenny likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi, you said this message was coming up on your car, it doesn't happen on mine, thus I gave the answer if the switch was faulty, or even incorrectly adjusted it might be giving a false varible, maybe it could be the control unit...

Chris

Lenny likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites

I get in mine some times and press the start button with clutch down and nothing so I have to do it again ???

Share this post


Link to post
Share on other sites

I get in mine some times and press the start button with clutch down and nothing so I have to do it again ???

Yep, mine does that as well. Maybe it's a software bug ? Mines already had new clutch pedal assembly inc. new switches fitted.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi, strange then, if it is a software bug, why mine doesn't do it and you guys are the first to report it. I used to get the 'key not detected' message come up in my Mondeo if I tried to rush the start immdeiately upon getting in the car. I know it is a different message but if it's any help at all.

Chris

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thinking about it, perhaps the 'press clutch pedal' to start and if this doesn't work 'press brake and clutch pedal' messages are determined whether the car is in gear or not ? Just a thought......

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi, ah, I always start my car with the gearbox in neutral...

Chris

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi, ah, I always start my car with the gearbox in neutral...

Chris

Perhaps that's the answer then, I'll give it a trial to see.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now