Jump to content


Photo

Blue Smoke On Start Up


  • Please log in to reply
3 replies to this topic

#1 james132

james132

    Feet Under The Table

  • Budding Enthusiast
  • PipPipPipPip
  • 265 posts
  • Name: James
  • Ford Model: Fiesta Zetec S TDCi
  • Year: 2006
  • Location: Norfolk

Posted 17 December 2011 - 05:47 PM

2005 Focus TDCi.

Noticed yesterday that there was the slightest of blue smoke for just perhaps 2/3 seconds when I started the car (mid day, was fine on run to work in morning) brung the revs up a little and it cleared. Stopped the car, Started it again.. No smoke what so ever.

Tried it again later that night and there was the slightest for about 1 to 2 seconds max.. Not happened since.

No loss in power, mpg is still averaging the same.

Is it something to worrie about seems its stopped now?

Have something to contribute?

Sign in or register to start a topic...



Sign up to FOC Premium Membership To Remove These Ads

#2 stef123

stef123

    Ford Enthusiast

  • Management
  • 5,871 posts
  • Name: Stefan
  • Ford Model: Mondeo ST TDCI
  • Year: 2006
  • Location: Scotland
Contributor

Posted 17 December 2011 - 07:30 PM

I was going to suggest it could be the valve stem seals that are worn, when the car has been sitting overnight oil runs into the cylinder and when you start it up you will see blue smoke for a second or two.

not so sure if your saying it has stopped now?

#3 james132

james132

    Feet Under The Table

  • Budding Enthusiast
  • PipPipPipPip
  • 265 posts
  • Name: James
  • Ford Model: Fiesta Zetec S TDCi
  • Year: 2006
  • Location: Norfolk

Posted 17 December 2011 - 09:36 PM

I was going to suggest it could be the valve stem seals that are worn, when the car has been sitting overnight oil runs into the cylinder and when you start it up you will see blue smoke for a second or two.

not so sure if your saying it has stopped now?


And thats exactly what I thaught when it first happened!

But now its stopped I dont think its anything like that...

#4 TDCiST

TDCiST

    No Smoke No Poke... Unless you have a DPF!

  • Moderator
  • 1,682 posts
  • Name: Dave
  • Ford Model: Ford Focus Zetec S 1.6 TDCi
  • Year: 2010
  • Location: Hertfordshire
Contributor

Posted 17 December 2011 - 09:45 PM

Let me do some digging on another forum im on... someone else on there had the exact same problem... ill see what i can find!


Not what you're looking for?

Register now, we have a huge community of enthusiasts to answer any questions you might have



0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users