Jump to content


Photo

Mondeo Driving Me Crazy


  • Please log in to reply
12 replies to this topic

#1 paul galway

paul galway

    Member

  • New Member
  • PipPip
  • 10 posts
  • Name: paul
  • Ford Model: mondeo 1.8 lx
  • Year: 2003
  • Location: Galway

Posted 19 December 2011 - 04:02 PM

well still have know idea whats wrong with my car . i had it in ford main dealers today all day and they couldnt find out whats wrong with it
the car wont start first turn of the key unless when its running you push down on the accelerator
when your turning of the engine off . i have had it in four different garages and no one can tell me whats going on
and have to top the oil up every week iv no idea why its not leaking and there is no blue smoke
iv never had so many problems from one car ...any help would be great thanks

Have something to contribute?

Sign in or register to start a topic...



Sign up to FOC Premium Membership To Remove These Ads

#2 paul galway

paul galway

    Member

  • New Member
  • PipPip
  • 10 posts
  • Name: paul
  • Ford Model: mondeo 1.8 lx
  • Year: 2003
  • Location: Galway

Posted 19 December 2011 - 04:42 PM

any ideas anyone

#3 btmaldon

btmaldon

    Ford Enthusiast

  • True Ford Enthusiast
  • PipPipPipPipPip
  • 2,587 posts
  • Name: Bruce
  • Ford Model: KA Edge, BMW 320i Coupe M Sport
  • Year: 2015
  • Location: Essex

Posted 19 December 2011 - 08:33 PM

Well if 4 garages have checked it. If the plugs aren't oiled up and its not burning it, presumably they checked the head gasket, then I for one am at a loss as to what it could be.

If it was burning oil, you may not get any smoke if the Cat is doing its job really well, however the plugs would be showing signs. If the head gasket was going or gone, there would be oil in the water or vice-versa.

How many miles are you doing a week?
How much oil are you putting in?
What grade oil?
How many miles has the car done?

#4 fernsie

fernsie

    Settling In Well

  • New Member
  • PipPipPip
  • 87 posts
  • Name: Stephen
  • Ford Model: Focus 1.6 TDCi Zetec
  • Year: 2011
  • Location: WestLothian

Posted 19 December 2011 - 11:03 PM

petrol or diesel?

#5 paul galway

paul galway

    Member

  • New Member
  • PipPip
  • 10 posts
  • Name: paul
  • Ford Model: mondeo 1.8 lx
  • Year: 2003
  • Location: Galway

Posted 20 December 2011 - 12:27 AM

petrol or diesel?

It's petrol I use 5/30 oil and only do 200 miles a week just city driving . The plugs show no sign of oil on them and the head seems ok it's not over heating I'm really stumped

#6 btmaldon

btmaldon

    Ford Enthusiast

  • True Ford Enthusiast
  • PipPipPipPipPip
  • 2,587 posts
  • Name: Bruce
  • Ford Model: KA Edge, BMW 320i Coupe M Sport
  • Year: 2015
  • Location: Essex

Posted 20 December 2011 - 08:54 AM

How much oild are you putting in each week?

If it is just a top up to put it on the Max marker, I would try leaving it until it drops to minimum. It may stabilise before it gets that low.

#7 paul galway

paul galway

    Member

  • New Member
  • PipPip
  • 10 posts
  • Name: paul
  • Ford Model: mondeo 1.8 lx
  • Year: 2003
  • Location: Galway

Posted 20 December 2011 - 11:40 AM

How much oild are you putting in each week?

If it is just a top up to put it on the Max marker, I would try leaving it until it drops to minimum. It may stabilise before it gets that low.



its bone dry every two weeks its very bad

#8 jeebowhite

jeebowhite

    Resident Loon

  • Super Mod
  • 21,221 posts
  • Name: James
  • Ford Model: Sea Grey Mondeo MKIV 1.8TDCi 140ps Zetec
  • Year: 2007
  • Location: Kent
Contributor

Posted 20 December 2011 - 02:06 PM

its bone dry every two weeks its very bad


So you have a major oil escape, but no evidence of where its going? you dont have any pools or traces behind you on the road as if its leaked out?

I wonder if the oil has been burned off though...

#9 paul galway

paul galway

    Member

  • New Member
  • PipPip
  • 10 posts
  • Name: paul
  • Ford Model: mondeo 1.8 lx
  • Year: 2003
  • Location: Galway

Posted 20 December 2011 - 04:45 PM

So you have a major oil escape, but no evidence of where its going? you dont have any pools or traces behind you on the road as if its leaked out?

I wonder if the oil has been burned off though...

ya not a drop any where i have it parked in my shead with white paper under it and not even one drop and the engine bay is spotless no oil any where
i have notice white gunk on the oil cap today

#10 Bluedeo

Bluedeo

    Newbie

  • New Member
  • Pip
  • 4 posts
  • Name: Razvan
  • Ford Model: Mondeo
  • Year: 2008
  • Location: Other / Non-UK

Posted 24 December 2011 - 03:39 PM

any ideas anyone

I also have this probleme. I heard it could be the acceleration valve, acceleration choke or something like that. I programmed it for service four days from now for cleaning this valve and for updating the software. I will keep you up to date.

#11 paul galway

paul galway

    Member

  • New Member
  • PipPip
  • 10 posts
  • Name: paul
  • Ford Model: mondeo 1.8 lx
  • Year: 2003
  • Location: Galway

Posted 25 December 2011 - 06:15 AM

I also have this probleme. I heard it could be the acceleration valve, acceleration choke or something like that. I programmed it for service four days from now for cleaning this valve and for updating the software. I will keep you up to date.

thanks please do i would be very interested in finding out

#12 Bluedeo

Bluedeo

    Newbie

  • New Member
  • Pip
  • 4 posts
  • Name: Razvan
  • Ford Model: Mondeo
  • Year: 2008
  • Location: Other / Non-UK

Posted 29 December 2011 - 01:28 PM

thanks please do i would be very interested in finding out


So, this happened to my car:
1.kam reset
2.cleaning acceleration body and valve (if I translated well)
3. reprogramed pcm

I dont know what it means, this is on my bill. This morning my car started fine.
I have 2.0 petrol Mondeo 4. Hope it will turn out well for you too. Regards

#13 paul galway

paul galway

    Member

  • New Member
  • PipPip
  • 10 posts
  • Name: paul
  • Ford Model: mondeo 1.8 lx
  • Year: 2003
  • Location: Galway

Posted 29 December 2011 - 01:42 PM

So, this happened to my car:
1.kam reset
2.cleaning acceleration body and valve (if I translated well)
3. reprogramed pcm

I dont know what it means, this is on my bill. This morning my car started fine.
I have 2.0 petrol Mondeo 4. Hope it will turn out well for you too. Regards


thats great thanks i will try this myself and let you know how i get on thanks for the reply


Not what you're looking for?

Register now, we have a huge community of enthusiasts to answer any questions you might have



0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users