Jump to content


Photo

1.6 Tdci Focus Loss Of Power


  • Please log in to reply
4 replies to this topic

#1 Chucky

Chucky

    Settling In Well

  • New Member
  • PipPipPip
  • 54 posts
  • Name: dan
  • Ford Model: Focus 1.8 tdci Zetec
  • Year: 2008
  • Location: Wiltshire

Posted 12 January 2012 - 11:27 PM

I have a 56 plate 1.6 tdci focus. Just recently I have had loss of power and excessive turbo noise sounding like air escaping it seems to come and go? Can anyone give me a clue as to what it can be?

Have something to contribute?

Sign in or register to start a topic...



Sign up to FOC Premium Membership To Remove These Ads

#2 jeebowhite

jeebowhite

    Resident Loon

  • Super Mod
  • 20,970 posts
  • Name: James
  • Ford Model: Sea Grey Mondeo MKIV 1.8TDCi 140ps Zetec
  • Year: 2007
  • Location: Kent
Contributor

Posted 13 January 2012 - 09:13 AM

CHeck all hoses are not damaged, cracks and the likes. Also when you say the turbo is noisy - 1) is that when you get excessive "air escaping" noise, or when the air flow seems stable?

#3 Chucky

Chucky

    Settling In Well

  • New Member
  • PipPipPip
  • 54 posts
  • Name: dan
  • Ford Model: Focus 1.8 tdci Zetec
  • Year: 2008
  • Location: Wiltshire

Posted 13 January 2012 - 01:13 PM

Hi, I seems to be when the turbo should be spinning up, it is in time with the turbo. It sounds like air escaping. It is intermittent though.

#4 jeebowhite

jeebowhite

    Resident Loon

  • Super Mod
  • 20,970 posts
  • Name: James
  • Ford Model: Sea Grey Mondeo MKIV 1.8TDCi 140ps Zetec
  • Year: 2007
  • Location: Kent
Contributor

Posted 13 January 2012 - 02:28 PM

Definiately check the hoses, sounds to me like you have a leak, and as the hose leaks then you are getting less problems through the turbo, then when all is quiet on the leaking front, your turbo is being pounded as it works...

Start with the hoses and take it from there...

#5 TDCiST

TDCiST

    No Smoke No Poke... Unless you have a DPF!

  • Moderator
  • 1,682 posts
  • Name: Dave
  • Ford Model: Ford Focus Zetec S 1.6 TDCi
  • Year: 2010
  • Location: Hertfordshire
Contributor

Posted 13 January 2012 - 04:57 PM

Yup sounds like a boost leak to me...

check all hoses, joints, etc... from turbo thru intercooler (if you have one) out to exhaust... just to make sure..


Not what you're looking for?

Register now, we have a huge community of enthusiasts to answer any questions you might have



0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users