Jump to content



  • Please log in to reply
1 reply to this topic

#1 stiby



  • Budding Enthusiast
  • Pip
  • 7 posts
  • Name: Phillip
  • Ford Model: S-Max 1.6 Ecoboost (start/stop)
  • Year: 2011
  • Location: Gloucestershire

Posted 20 January 2012 - 09:20 AM

Hi All,
I have just taken ownership of a ford with the 1.6 ecoboost start/stop engine. Now I have managed to make use of the feature and seen the information display give informative feedback when its unavailable like "Charging", "Air conditioning and heating" and then I get the really helpful message "Engine stop not available".

Now starting the car I assume the engine stop would not be available until the engine has reached an optimal temperature to reduce wear when cold.

But this morning I took the 41 mile drive to the office and driving out of my city the auto stop start kicked in and worked fine at all the lights. Then I drive several miles on the motorway to the Severn toll bridge and use the stop start again on the bridge.

Now when I reached the bridge I got the message "Manual Restart Required" so I assume based on the "Charging" message the start/stop battery had discharged which is fine. When I drove away I was greeted with the helpful message "Engine stop not available"? So I assumed it was a manual restart and after a while it will re-enable and charge. Well 20 miles later I am at my junction and still just the message "Engine stop not available".

I was wondering if anyone knew more about this and the conditions it works or not. The car is 9 months old and done 3.5K of miles and I have heard the start/stop batteries don't last much after a year.

Any experience/advice would be gratefully appreciated.


Have something to contribute?

Sign in or register to start a topic...

Sign up to FOC Premium Membership To Remove These Ads

#2 adrianjbest



  • New Member
  • Pip
  • 1 posts
  • Location:

Posted 06 November 2014 - 09:35 PM


Did you ever find out what your problem was, I have just purchased a second hand SMAX and have the same message. The dealer said that  start stop only works if certain conditions are met. I am sure that I have met them, but the message on the dash board indicates there might be an underlining issue.


Thanks for any assistance

Not what you're looking for?

Register now, we have a huge community of enthusiasts to answer any questions you might have

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users