Jump to content


Photo

Guide For Focus Mk2/mk2.5 C-Max/kuga ~Elm 327 Cable And Ff2 Program

translating

  • Please log in to reply
2208 replies to this topic

#2071 Mal85

Mal85

    Newbie

  • Budding Enthusiast
  • Pip
  • 5 posts
  • Name: Mal
  • Ford Model: Focus
  • Year: 2006
  • Location: Other / Non-UK

Posted 25 July 2014 - 03:38 PM

Hi James,

 

Owh, sorry not to mention that i had backup after when i had change my car battery. So its already reset everything and I just got its default configuration. I'm not very sure is my car before this already got steering mode on the dashboard or not.. Yes my car is a petrol engine. Its quiet messy everytime I want to change the steering mode / auto transmission mode I need to connect manually with my usb OBD to my laptop and configure it by using elmconfig... The steering and autotransmission really work/response when changing the mode manually..



Have something to contribute?

Sign in or register to start a topic...

Sign up to FOC Premium Membership To Remove These Ads

#2072 jeebowhite

jeebowhite

    Resident Loon

  • Super Mod
  • 17,754 posts
  • Name: James
  • Ford Model: Sea Grey Mondeo MKIV 1.8TDCi 140ps Zetec
  • Year: 2007
  • Location: Kent
Contributor

Posted 25 July 2014 - 03:46 PM

The instrument cluster probably doesnt have the capability to support it on the firmware, although I am surprised plugging it in allows you to change the setting. Are you sure it really changes the setting?



#2073 JW1982

JW1982

    Too much time on the boards

  • True Ford Enthusiast
  • PipPipPipPip
  • 518 posts
  • Name: Wilco
  • Ford Model: Focus MK3 Champions Edition
  • Year: 2013
  • Location: Other / Non-UK
Contributor

Posted 25 July 2014 - 04:15 PM

Only the 1.4 and 1.6 Duratec and 1.6 Duratec TI-VCT Petrol engines have the conventional hydraulic power steering system.

All other engine types do have the EHPAS (Electric Hydraulic Power Assisted Steering). On the EHPAS system the steering caracteristics can be set to Comfort, Adaptive or Sport. The settings menu should be present in the instrument cluster menu. If not the instrument cluster is not configured properly. My experience is that selecting some options also affects other settings/options.

You should first try to restore the instrument cluster settings to the Original factory settings. If no backup is available the original settings can be recovered by the vehicles AS-BUILT data. In most cases this solves the problem.

I suspect your problem is related to the shift indicator. If I understand correctly you deselected the following option:

Shift Up Indicator (level 1) / Hill Hold Menu (MPS6) (level 2/3).

This is not the correct setting to solve your problem. This option activates the shift up indicator on a level 1 instrument cluster. A level 1 instrument cluster is the most basic instrument cluster without trip computer. The level 1 instrument cluster was only available on very low spec vehicles for certain markets. A level 2 instrument cluster is the most common one and has the smaller trip computer display. The level 3 instrument cluster has the large trip computer display which is used for satnav or automatic transmission.

The following setting is known to make the EPHAS menu dissapear:

ECO Shift Up (on the HEC level 2/3 settings).


I suspect deselecting this options will solve your problem.

#2074 Mal85

Mal85

    Newbie

  • Budding Enthusiast
  • Pip
  • 5 posts
  • Name: Mal
  • Ford Model: Focus
  • Year: 2006
  • Location: Other / Non-UK

Posted 25 July 2014 - 08:24 PM

Hi James,

 

Yup maybe it's does't support on the current firmware.. Yes it work perfectly when i change the steering / auto-transmission mode.

 

Hi Wilco,

 

I do read some article regarding my focus generation. Here some link that can be describe the specification of my focus generation

http://www.autoworld...006&whichpage=9. The car do have EHPS system..

I will try your suggestion tomorrow morning and will feedback to you again.



#2075 JW1982

JW1982

    Too much time on the boards

  • True Ford Enthusiast
  • PipPipPipPip
  • 518 posts
  • Name: Wilco
  • Ford Model: Focus MK3 Champions Edition
  • Year: 2013
  • Location: Other / Non-UK
Contributor

Posted 25 July 2014 - 09:04 PM

If I am right you drive an Asian Focus MK2. The Asian Focus MK2/MK2.5 are different from the European Focus MK2/MK2.5. For example the instrument clusters are produced by a different manufacturer and use different firmware. Possibly the Asian instrument cluster (or its firmware) do not support the EHPAS settings menu.

I previously owned an Asian MK2.5 instrument cluster which did not work correctly in my European Focus MK2. The AS-BUILT data was different and the instrument cluster did not support some of my cars functions. Note that ELMconfig is designed and tested for Russian/European Ford models which are different from the Asian models. Some of the functions of the program may not be compatible. Updating modules with the wrong firmware or even selecting the wrong settings may result in bricked electronic modules.

#2076 Mal85

Mal85

    Newbie

  • Budding Enthusiast
  • Pip
  • 5 posts
  • Name: Mal
  • Ford Model: Focus
  • Year: 2006
  • Location: Other / Non-UK

Posted 25 July 2014 - 10:31 PM

Hi Wilco,

 

Yes I'm driving an Asian Ford Focus. Ok noted. Will be more cautious in using the software next time. Thanks for the advise  :)



#2077 peetsyo

peetsyo

    Newbie

  • Members via FB
  • Pip
  • 3 posts
  • Name: Ted
  • Ford Model: Mk2,5
  • Year: 2009
  • Location: Other / Non-UK

Posted 07 August 2014 - 08:50 AM

Hi,

 

I live in nordic countries , where lights must be ON at all times.

Can ELMconfig change the settings for AUTO lights ?

 

Local dealer says it means couple of hours of work and rewiring, i'm not so sure about that.



#2078 Zurrieq

Zurrieq

    Feet Under The Table

  • Budding Enthusiast
  • PipPipPipPip
  • 114 posts
  • Name: Stephen
  • Ford Model: Fiesta
  • Year: 2006
  • Location: Other / Non-UK

Posted 07 August 2014 - 09:00 AM

Simple really. Just cover the sensor :)


Sent from my iPhone using Ford OC mobile app

#2079 peetsyo

peetsyo

    Newbie

  • Members via FB
  • Pip
  • 3 posts
  • Name: Ted
  • Ford Model: Mk2,5
  • Year: 2009
  • Location: Other / Non-UK

Posted 07 August 2014 - 09:33 AM

With covering the sensor , automatic wipers will also go ON :)



#2080 Zurrieq

Zurrieq

    Feet Under The Table

  • Budding Enthusiast
  • PipPipPipPip
  • 114 posts
  • Name: Stephen
  • Ford Model: Fiesta
  • Year: 2006
  • Location: Other / Non-UK

Posted 07 August 2014 - 09:47 AM

True disable auto wipers from the switch :)


Sent from my iPhone using Ford OC mobile app

#2081 peetsyo

peetsyo

    Newbie

  • Members via FB
  • Pip
  • 3 posts
  • Name: Ted
  • Ford Model: Mk2,5
  • Year: 2009
  • Location: Other / Non-UK

Posted 07 August 2014 - 10:26 AM

So basically there is no option in ELMconfig do configure it ?



#2082 footfistart

footfistart

    Feet Under The Table

  • Budding Enthusiast
  • PipPipPipPip
  • 245 posts
  • Name: Ryan
  • Ford Model: mondeo TiTx Sport 173
  • Year: 2009
  • Location: Surrey

Posted 15 August 2014 - 01:26 PM

Hello all would someone be able to point out to me on this thread where I can get the latest updates of the software for this elm327 config. I have been lent a elm327 modified so all I need is the software. I ha e been told it's on here and in the more recent posts there are some English versions. would someone be able to point out where they are for me as I don't have the time to trawl through 139 pages of posts.
Many Thanks

Ryan

#2083 dezwez

dezwez

    Dezwez

  • True Ford Enthusiast
  • PipPipPipPipPip
  • 4,513 posts
  • Name: Derek
  • Ford Model: ford focus 1.8 zetec mk 2.5
  • Year: 2008
  • Location: Cambridgeshire

Posted 15 August 2014 - 01:29 PM

http://civil.iffc.ru/ELMConfig/

#2084 footfistart

footfistart

    Feet Under The Table

  • Budding Enthusiast
  • PipPipPipPip
  • 245 posts
  • Name: Ryan
  • Ford Model: mondeo TiTx Sport 173
  • Year: 2009
  • Location: Surrey

Posted 15 August 2014 - 02:31 PM

Thanks so all I need to do is download those? it's not all in Russian is it when you install the drivers ect ect? do you have to connect the cable to the laptop then install it all?

#2085 Sad Droid

Sad Droid

    Newbie

  • Budding Enthusiast
  • Pip
  • 2 posts
  • Name: Paul
  • Ford Model: Focus 1.6 TDCI Mk2.5
  • Year: 2009
  • Location: Hampshire

Posted 16 August 2014 - 11:22 PM

Hi all,

There is a guy on ebay called carbitssouthwales (dont know if im allowed to post a link) selling "modified" ELM 327's.

Anyone know if this will save me the hassle and burnt fingers of making my own ?



Have something to contribute?

Sign in or register to start a topic...


Not what you're looking for?

Register now, we have a huge community of enthusiasts to answer any questions you might have



5 user(s) are reading this topic

0 members, 5 guests, 0 anonymous users