Jump to content


Show
Photo

Guide For Focus Mk2/mk2.5 C-Max/kuga ~Elm 327 Cable And Ff2 Program

translating

  • Please log in to reply
2111 replies to this topic

#481 Bronig

Bronig

    Newbie

  • New Member
  • Pip
  • 5 posts
  • Ford Model: Fusion
  • Location: Other / Non-UK

Posted 12 August 2012 - 02:42 PM

Hello there , im new here
i was reading this post from some time now , and decided to join.
Followed your tutorial Preee , made the cable mod , and my suprise was to see that
my car's OBD port is slightly different than the Focus one , well lets just say port 3 and 11
doesnt exist there. I folowed the source and went to the russian pages , since i understand russian,
and i saw users been using the same mod cable to their Fusions also.
Ahh the car is Fusion 01 Mk6


Okay i would like to ask a question , why would be everytime i try to use ELMFF2 the app shows me invalid port error.
Elm Config works fine , only that my car is an empty one (let me show you what i mean) check image.

Posted Image

Could be this lack of modules be the reason the app ELMFF2 not wanting to connect ?

Have something to contribute?

Sign in or register to start a topic...

Sign up to FOC Premium Membership To Remove These Ads

#482 Preee

Preee

    Ford Fruitcake

  • Moderator
  • 4,099 posts
  • Name: Paul
  • Ford Model: Focus Tit X Mk3 | Fiesta Zetec Mk7
  • Year: 2012
  • Location: Shropshire
Contributor

Posted 12 August 2012 - 03:12 PM

If your having trouble with the ports , then , connect the cable , go to the control panel , hardware , right click and select properties and insert a different port number and keep trying until it connects.

With the supplied programs that come with the ELM have you tried any and managed to connect the ELM just reading the codes.

The ELM will set a default port when connected but you can force it to other ports , try keeping the port number low as possible

#483 Bronig

Bronig

    Newbie

  • New Member
  • Pip
  • 5 posts
  • Ford Model: Fusion
  • Location: Other / Non-UK

Posted 12 August 2012 - 05:18 PM

thanks for the fast response..
Let see all other apps conects to the vehicle without no problem , i can read trouble codes FF all of that.
For example : Scanmaster connects to COM5 9600 baud , ElmConfig also COM5 but usin 38400 buad , like it supose to be.
When i use the ElmFF2 first i have to program Elm interface through putty, right ?.
I input all the commands it shows >K , its wierd , but ElmConfig works , and in the first window it shows HS-CAN.
And ELMFF2 shows me : invalid port com ...

I will try changing the Com port to see if it will give some results.

If you see through my AS Built you can see there is nothing , so i guess even if i manage to connect with vehicle
there will be not much to adjust .

EDIT :

i forgot to add that i use the new drivers from civil-zz , wich i found here in this post , and using the EN version of ELMFF2 , i tried the RUS ver, also the same error.

#484 Preee

Preee

    Ford Fruitcake

  • Moderator
  • 4,099 posts
  • Name: Paul
  • Ford Model: Focus Tit X Mk3 | Fiesta Zetec Mk7
  • Year: 2012
  • Location: Shropshire
Contributor

Posted 12 August 2012 - 06:01 PM

If you can connect ELMconfig why are you wanting to connect ELMFF2?

ELMconfig does much more than ELMFF2 , there is not much documentation on ELMFF2 as the coder stopped updating it.

#485 Bronig

Bronig

    Newbie

  • New Member
  • Pip
  • 5 posts
  • Ford Model: Fusion
  • Location: Other / Non-UK

Posted 12 August 2012 - 06:09 PM

If you can connect ELMconfig why are you wanting to connect ELMFF2?

ELMconfig does much more than ELMFF2 , there is not much documentation on ELMFF2 as the coder stopped updating it.


Oh i didnt know thanks for the tip!

Another question : why we do solder the 3 , 11 ports , since they are not used in OBD , Ford Focus use them ?

#486 Preee

Preee

    Ford Fruitcake

  • Moderator
  • 4,099 posts
  • Name: Paul
  • Ford Model: Focus Tit X Mk3 | Fiesta Zetec Mk7
  • Year: 2012
  • Location: Shropshire
Contributor

Posted 12 August 2012 - 06:20 PM

Because we need to switch the signal over to MS-CAN part of the diagnostics port so we can read the GEM module

#487 Bronig

Bronig

    Newbie

  • New Member
  • Pip
  • 5 posts
  • Ford Model: Fusion
  • Location: Other / Non-UK

Posted 12 August 2012 - 06:56 PM

I understand , There are different modules on those channels (something like that)

Thanks Preee , your tut helped me a lot.
HEre is my final result , pretty ugly but functional , i guess.

Posted Image

And here is how looks the Fusion 01 MK6 OBDII port.

Posted Image

#488 Preee

Preee

    Ford Fruitcake

  • Moderator
  • 4,099 posts
  • Name: Paul
  • Ford Model: Focus Tit X Mk3 | Fiesta Zetec Mk7
  • Year: 2012
  • Location: Shropshire
Contributor

Posted 12 August 2012 - 08:41 PM

As long as it works it does not matter what it looks like :-)

#489 Ryan Morgan

Ryan Morgan

    Newbie

  • Members via FB
  • Pip
  • 5 posts
  • Ford Model: Ford Focus 1.8 Duratec 16V
  • Year: 2006
  • Location: Carmarthenshire

Posted 14 August 2012 - 10:54 PM

Got it all working thanks to you guys. Cheers!

#490 Bronig

Bronig

    Newbie

  • New Member
  • Pip
  • 5 posts
  • Ford Model: Fusion
  • Location: Other / Non-UK

Posted 15 August 2012 - 05:25 PM

Just saw Fusion 2011 made , this cable can be used also 3 and 11 are also used on the OBD port of the car!

#491 stefanovidiu

stefanovidiu

    Member

  • Budding Enthusiast
  • PipPip
  • 10 posts
  • Ford Model: FOCUS II 1,6TDCI 110HP
  • Year: 2006
  • Location: Other / Non-UK

Posted 17 August 2012 - 07:50 PM

Today I tried my new cable with ELM327 version 1.5.
Unfortunately I didn't manage the communication with HEC module. Usually, I receive this kind of errors when a module is missing, but my HEC is ok. Can you give me some ideas?

#492 Preee

Preee

    Ford Fruitcake

  • Moderator
  • 4,099 posts
  • Name: Paul
  • Ford Model: Focus Tit X Mk3 | Fiesta Zetec Mk7
  • Year: 2012
  • Location: Shropshire
Contributor

Posted 17 August 2012 - 08:06 PM

Today I tried my new cable with ELM327 version 1.5.
Unfortunately I didn't manage the communication with HEC module. Usually, I receive this kind of errors when a module is missing, but my HEC is ok. Can you give me some ideas?


What port did you connect to ? , HS-CAN mode is the default connection , and should connect , has your cable been modified for MS_CAN mode?

#493 evdemiguel

evdemiguel

    Newbie

  • New Member
  • Pip
  • 2 posts
  • Name: Eduardo Vicente
  • Ford Model: Fiesta 2011
  • Year: 2011
  • Location: Other / Non-UK

Posted 17 August 2012 - 11:51 PM

Hello Preee
Congratulations for your work on this forum.
I speak Spanish, sorry for my bad English.
I own a 2011 Ford Fiesta Sigma engined 1.6-liter I-4 Ti-VCT - 4 doors but came with NO Cruise Control.
Only titanium 5-door model comes with CC.
I want to activate the cruise control using the ELMconfig.

I have already installed the original steering wheel and all the voltages are present on the buttons and LEDs on the CC control switches.

I have Already constructed ELM327 ver 1.4 modified to use the pins 3 DCL+ and 11 DCL- instead of 6 CANH and 14 CANL following the instructions in the forum . (very clear tks)

But not yet had the courage to connect it to my car.

I am an electronic engineer and work a lot with firmware updates and I know it can be very easily to damage the ECU.

All I need is some advice from your to not damage my ECU considering that ELMconfig was designed for another model of Ford, not for the Fiesta.

Do you know if someone has used the ELMconfig on the Fiesta 2011 Made in Mexico as those sold in the Americas (North and South America?

What do you think? may be work ?
Work only for read the AS-built?
If I only change the CC option and write de AS-Buit and do not work some other feature, it is reversible any damage?

Thank you very much for the help and suggestions you can give me before I connect my ELM327 to my ECU..

#494 stefanovidiu

stefanovidiu

    Member

  • Budding Enthusiast
  • PipPip
  • 10 posts
  • Ford Model: FOCUS II 1,6TDCI 110HP
  • Year: 2006
  • Location: Other / Non-UK

Posted 18 August 2012 - 05:06 AM

What port did you connect to ? , HS-CAN mode is the default connection , and should connect , has your cable been modified for MS_CAN mode?



#495 stefanovidiu

stefanovidiu

    Member

  • Budding Enthusiast
  • PipPip
  • 10 posts
  • Ford Model: FOCUS II 1,6TDCI 110HP
  • Year: 2006
  • Location: Other / Non-UK

Posted 18 August 2012 - 05:10 AM

Of course, I allready make the change of the pins in the cable.
With some other modules, I can comunicate, with GEM for example.
Also I'm sure that the HEC module is working because I have all usually informations on it.

Have something to contribute?

Sign in or register to start a topic...


Not what you're looking for?

Register now, we have a huge community of enthusiasts to answer any questions you might have



1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users