Jump to content


Show
Photo

Guide For Focus Mk2/mk2.5 C-Max/kuga ~Elm 327 Cable And Ff2 Program

translating

  • Please log in to reply
2075 replies to this topic

#1351 mayak

mayak

    Settling In Well

  • Budding Enthusiast
  • PipPipPip
  • 66 posts
  • Name: Marcin
  • Ford Model: Focus mk 2
  • Year: 2007
  • Location: Other / Non-UK

Posted 10 June 2013 - 09:33 PM

thanks rus-45 - I know these files from ADS forum, but I wasn't sure that they are suitable for ELMConfig

 

I downloaded 7M51AKE (1.6 100) and flashed PCM - it took me 3 minutes!

 

Firmware verson number has changed, but not software version number:

pcm161003.jpg

why?



Have something to contribute?

Sign in or register to start a topic...

Sign up to FOC Premium Membership To Remove These Ads

#1352 vibeone

vibeone

    Feet Under The Table

  • Budding Enthusiast
  • PipPipPipPip
  • 136 posts
  • Name: Mark
  • Ford Model: Focus MK2.5 2.0 TDCI
  • Year: 2009
  • Location: Nottinghamshire

Posted 10 June 2013 - 09:43 PM

1.4 л (80л.с) MT (SIM28) - 7M51AJC

1.6 л (100л.с) MT (SIM28) - 7M51AKE

1.6 л (100л.с) АT (SIM28) - 7M51ALE (ru)7M51AGE (spain) 

1.6 л (115л.с) MT (SIM29) - 7M51BBC   

 

http://www.motorcraf...p?swproduct=IDS

 

Where do you get the file names from?

 

Any idea on the latest for the Focus 2008 (2009,59) 2.0 TDCI 136 please? 

 

My shift light does not work correctly, despite HEC upgrade, and I'm lead to believe it is missing from my PCM - this may help?



#1353 mayak

mayak

    Settling In Well

  • Budding Enthusiast
  • PipPipPip
  • 66 posts
  • Name: Marcin
  • Ford Model: Focus mk 2
  • Year: 2007
  • Location: Other / Non-UK

Posted 10 June 2013 - 09:48 PM

those names are from http://ads.ipb.su/in...p?showtopic=136

 

Flashing diesel engines is not (yet) supported by ELMConfig



#1354 rus-45

rus-45

    Member

  • Budding Enthusiast
  • PipPip
  • 21 posts
  • Name: Dmitriy
  • Ford Model: Focus II
  • Year: 2010
  • Location: Other / Non-UK

Posted 11 June 2013 - 03:36 AM

http://ads.ipb.su/in...p?showtopic=136

http://ffclub.ru/top..._post/12740310/



#1355 imblue8

imblue8

    Newbie

  • New Member
  • Pip
  • 2 posts
  • Ford Model: 2010 Focus ST
  • Location: Other / Non-UK

Posted 13 June 2013 - 12:43 AM

Appreciate you copying the way I did my OBDII unit without any credit... NOT.

 

http://www.fordowner...ndpost&p=213512 was my initial post, and then I see yours.

 

Would have been less disheartening if you weren't trying to off it as your own to make money from it.

/firstandlastrant

 

I've made a few of these modified ELM boxes with a switch - looks professional:
IMG_1400-620x350.jpg
 
Also written a guide (just updated it with the latest version of ELMConfig - V0.2.6)

Will keep it updated, as I've been following the Russian thread for a little while, and also playing around with the UCDS & FF2 programs - So far I think the ELMConfig is the best, and I've also been creating my own little program, which I'm still working on at the moment

 



#1356 jeebowhite

jeebowhite

    Resident Loon

  • Super Mod
  • 14,914 posts
  • Name: James
  • Ford Model: Sea Grey Mondeo MKIV 1.8TDCi 140ps Zetec
  • Year: 2007
  • Location: Kent
Contributor

Posted 13 June 2013 - 12:41 PM

Things have been said already regards the potential copying of data and guides, I think its best we leave it there :)



#1357 aussiefocusfan

aussiefocusfan

    Newbie

  • New Member
  • Pip
  • 7 posts
  • Name: richard
  • Ford Model: ST
  • Year: 2008
  • Location: Other / Non-UK

Posted 13 June 2013 - 12:46 PM

Hello thanks for this great piece of software! I have been following the forum for a while. I am from Australia and drive a Focus ST 2008. It is called the XR5 down under!

 

Ok i've made myself the modified cable as described, I am waiting on my switch to arrive from the UK.

 

In the mean time I want to get it up and running. I was able to access ELM-FF2 BCM options and change the doors to auto lock and save it. It worked! Awesome by the way.

Issue I am having is with ELMconfig. I want to access HS-can > BCM. I am able to obtain any read information - not even the vin.

I think I may not be in H-can mode.

 

here is the error:

elmerror_zpsd3f111c8.jpg

 

I just want to confirm the following. I went through 30-40 pages and couldn't find any answer. sorry if I am being stupid for not reading instructions correctly.

 

I need H-can setup: so:


Tape together for can-H setup as follows.
Number 3 wire to can-H wire
Number 11 wire to can-L wire

tape up number 6 wire
tape up number 14 wire

 

So I basically put numb 3 and can-h together, numb 11 and can-l wire together. Then left 6 and 14 not together. Free standing.

Does that mean it is can-h mode?

 

or I am reading it wrong? is it just numb 3 and can -h wire.

 

I am so sorry for the stupid question I am not technical minded. From reaeding the diagram of the switch it is different again... hmmm

 

 

** also does putty only need to be run once? I get the K message for all configs. Log is ok.

What wire setup do you need when running putty.

 

the problem is I done the modification then I  ran putty? is that ok or is this the cause of the problem.

 

thanks!



#1358 jeebowhite

jeebowhite

    Resident Loon

  • Super Mod
  • 14,914 posts
  • Name: James
  • Ford Model: Sea Grey Mondeo MKIV 1.8TDCi 140ps Zetec
  • Year: 2007
  • Location: Kent
Contributor

Posted 13 June 2013 - 12:55 PM

seems like it might be a wiring issue I am afraid, Check your wiring again and see what happens, also make sure you have the ignition on, but engine not running.



#1359 rus-45

rus-45

    Member

  • Budding Enthusiast
  • PipPip
  • 21 posts
  • Name: Dmitriy
  • Ford Model: Focus II
  • Year: 2010
  • Location: Other / Non-UK

Posted 13 June 2013 - 01:35 PM

http://forffclub.narod.ru/index/0-2



#1360 vibeone

vibeone

    Feet Under The Table

  • Budding Enthusiast
  • PipPipPipPip
  • 136 posts
  • Name: Mark
  • Ford Model: Focus MK2.5 2.0 TDCI
  • Year: 2009
  • Location: Nottinghamshire

Posted 13 June 2013 - 01:37 PM

those names are from http://ads.ipb.su/in...p?showtopic=136

 

Flashing diesel engines is not (yet) supported by ELMConfig

 

Thanks Mayah - hope this is improved in a future version then! :)



#1361 jbeer

jbeer

    Ford Friends

  • Budding Enthusiast
  • PipPipPip
  • 92 posts
  • Name: Jason
  • Ford Model: Ford Focus Mk2.5 2.0TDCi Titanium X
  • Year: 2009
  • Location: Warwickshire

Posted 13 June 2013 - 01:47 PM

Just to give everyone a heads up with regards to Flashing and updating the PCM.

I read on the Russian Forum that Civill has been updating and there is a caution around upgrading the PCM to the fact that if anything goes wrong and it errors you cannot restore back to a previous version is my understanding so do be careful.

#1362 rus-45

rus-45

    Member

  • Budding Enthusiast
  • PipPip
  • 21 posts
  • Name: Dmitriy
  • Ford Model: Focus II
  • Year: 2010
  • Location: Other / Non-UK

Posted 13 June 2013 - 01:57 PM

ELMConfig.This software (firmware PCM (ESU-411/418)) only works on petrol engines. I downloaded the new firmware for the 1.8 petrol engine, manual transmission (MT). 7M51ADG http://www.motorcraf...p?swproduct=IDS

Durateс-HE 1,8L  IB5 (RUS) 

7M51ADA 
7M51ADE
7M51ADF 
7M51ADG February 2012
 
Durateс-HE 1,8L , IB5 (Europe)
Скрытый текст
7M51VC
7M51VG
7M51VH
7M51VJ February 2012
 
Durateс-HE 2,0L MTX75 (RUS)
7M51ABA 
7M51ABC
7M51ABD 
7M51ABE February 2012
 
 
Durateс-HE 2,0L  MTX75 (Europe)
7M51XA
7M51XE
7M51XF
7M51XG February 2012


#1363 aussiefocusfan

aussiefocusfan

    Newbie

  • New Member
  • Pip
  • 7 posts
  • Name: richard
  • Ford Model: ST
  • Year: 2008
  • Location: Other / Non-UK

Posted 13 June 2013 - 02:31 PM

I got it to work. with the M can setup it works H and visa versa must be wired backwards. Just got to work it out when i get the switch lol



#1364 Cragrat

Cragrat

    Settling In Well

  • Budding Enthusiast
  • PipPipPip
  • 53 posts
  • Name: David
  • Ford Model: Focus
  • Year: 2009
  • Location: Devon

Posted 19 June 2013 - 02:54 PM

Hello, I have tried to use ELMconfig 0.2.8c and in the GEM Config page 1 the first set of box's are un labled and on the PCM info screen if I try to read it starts to fill out the box's but when it gets to firmware I get a flash of a warning on the screen then it just shuts down. Ver 0.2.7b works fine. I thought I may have a corrupted file so I have loaded it again with the same result. Any one else come across this? Not a problem just an observation.



#1365 jeebowhite

jeebowhite

    Resident Loon

  • Super Mod
  • 14,914 posts
  • Name: James
  • Ford Model: Sea Grey Mondeo MKIV 1.8TDCi 140ps Zetec
  • Year: 2007
  • Location: Kent
Contributor

Posted 22 June 2013 - 11:04 AM

Cant really say I have seen it, mine worked OK.



Have something to contribute?

Sign in or register to start a topic...


Not what you're looking for?

Register now, we have a huge community of enthusiasts to answer any questions you might have



8 user(s) are reading this topic

0 members, 8 guests, 0 anonymous users