Jump to content


Photo

Escort stalling


  • Please log in to reply
4 replies to this topic

#1 Alex

Alex

    Newbie

  • New Member
  • Pip
  • 4 posts
  • Ford Model: Escort Estate GTi 1.8 16v Zetec
  • Location:

Posted 05 February 2009 - 01:51 PM

Right here we go,

i have searched through the previous threads but with nothing concrete to help me, so here goes, any help is much appreciated.

My escort GTI Estate is behaving very oddly, on first start (cold) the engine runs normally at about 950rpm, this is all fine, i set of driving and at the first junction, roundabout etc i depress the clutch, the revs drop to 500rpm and one of two things happen
1) it stays above 500 rpm, the battery light flickers momentarily, and the car begings to adjusts its revs between 500rpm and 1100 rpm.
2) It drops below 500rpm, and stalls

This doesnt just happen as the engine is getting up to speed, it can happen at any time during my hour long journey to work, and has been known to happen as i slow to a give way point and not actually stop!

I have heard this could be the ISV but i dont know where it is so i am having problems finding it to clean/replace it!

Help me please!

Alex

Have something to contribute?

Sign in or register to start a topic...



Sign up to FOC Premium Membership To Remove These Ads

#2 scorty_fun?

scorty_fun?

    Newbie

  • New Member
  • Pip
  • 5 posts
  • Ford Model: 1989 escort (mk4)
  • Location:

Posted 05 February 2009 - 04:47 PM

Right here we go,

i have searched through the previous threads but with nothing concrete to help me, so here goes, any help is much appreciated.

My escort GTI Estate is behaving very oddly, on first start (cold) the engine runs normally at about 950rpm, this is all fine, i set of driving and at the first junction, roundabout etc i depress the clutch, the revs drop to 500rpm and one of two things happen
1) it stays above 500 rpm, the battery light flickers momentarily, and the car begings to adjusts its revs between 500rpm and 1100 rpm.
2) It drops below 500rpm, and stalls

This doesnt just happen as the engine is getting up to speed, it can happen at any time during my hour long journey to work, and has been known to happen as i slow to a give way point and not actually stop!

I have heard this could be the ISV but i dont know where it is so i am having problems finding it to clean/replace it!

Help me please!

Alex


just after the air filter youve got the meter it has been known for the resistors to burn out this then means it doesnt tick over properly and when you come to a stop the car somtime stalls. hope this helps sam.

#3 mintalkin

mintalkin

    Ford Enthusiast

  • True Ford Enthusiast
  • PipPipPipPipPip
  • 3,543 posts
  • Name: mintalkin
  • Ford Model: mondeo tdci 130
  • Year: 2006
  • Location: Staffordshire

Posted 06 February 2009 - 03:48 PM

the icv would be the first suspect or a vacume leak this might help
http://www.escortevo...o/view.php?id=7

#4 decks

decks

    Newbie

  • New Member
  • Pip
  • 4 posts
  • Ford Model: escort
  • Location:

Posted 11 February 2009 - 03:21 PM

yeah mate its the idel controll valve or it could be the wee air pipe going in the the carb as thats what happened my one

#5 vinnyvangough

vinnyvangough

    Ford Enthusiast

  • Moderator
  • 2,325 posts
  • Name: Steve
  • Ford Model: 2003 Focus TDCi, Escort Mk6 RS2000, Mk2
  • Year: 2003
  • Location: Devon

Posted 19 February 2009 - 08:21 PM

Def ICV. Mine does the same, just aint got round to doing mine yet


Not what you're looking for?

Register now, we have a huge community of enthusiasts to answer any questions you might have



0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users