Ford Owners Club - Ford Forums Messages

Club Announcements

Ford Fair 2016: Tickets and stand passes are now available to purchase. More info here.

Review your Ford: Help others when it comes to buying a car like yours and review your Ford now

Ford Car Parts: View All ford car parts by category. Look for Ford Car Parts now!

AdBlock Warning

Parts of this website do not function properly with AdBlock enabled on your device. To get the best user experience on our website, please disable Adblock for this website (domain) on your browser.


Haz93

Automatic Headlight Sensor

80 posts in this topic

I'm quite happy with it all. £70 all in, can't complain. Big thanks to Haz93 for the heads up and help he has given me.

Share this post


Link to post
Share on other sites
 

I just received my mirror cowling and sensor, and now I've decided to not put them on! If anybody is interested pm me. Will post later in the for sale section.

Parts are off an focus ST.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@ clubber

Glad it's worked out well mate :)

@ Anthony

It should work on a pre face lift if you have all the parts and have activated it via ff2 software shown in Preee's guide

Share this post


Link to post
Share on other sites

The window tint started to lift so I got some vinyl. A lot better. Cut it to size and stuck it onto the windscreen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yeah I thought tint wouldn't be too good, from past experiences anyways.

What glue did you use for the sensor mount??

Share this post


Link to post
Share on other sites

I didn't use glue. I put a big blob of blu tac onto the sensor and stuck it to the mirror casing. As there is not much room for manoeuvre in there the sensor is sandwiched between the windscreen and the casing. It seems to be holding.

Do your wipers come on automatically? My ones have to be woken by moving the scroll wheel. I think the sensor position needs adjusting.

Share this post


Link to post
Share on other sites

If enough rain comes on the windscreen the wipers should come on automatically, if the wiper stalk is in the first position up then they should automatically vary depending on the rain level, also if the stalk is pulled back to set the rear wiper on this will also intermittently wipe and also wipe when reverse is selected.

Share this post


Link to post
Share on other sites

When I first glued the sensor to the screen and all of the sensor was in contact with the glass they worked fine without havering to wake them up :)

As the glue started to come off they needed to be woken, got to the point where it came off completely. I think it had something to do with the heated screen making the glue soft.

Now i have a wodge of aerospace grade tissue :P wedged behind like your bluetac, but i imagine the bluetac is better tbf

I might get some vinyl too as my black paper looks a bit silly ahaha

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sorry lads gotta say again this makes me glad I got the ghia so mine came with as standard.

Share this post


Link to post
Share on other sites

When I first glued the sensor to the screen and all of the sensor was in contact with the glass they worked fine without havering to wake them up :)

As the glue started to come off they needed to be woken, got to the point where it came off completely. I think it had something to do with the heated screen making the glue soft.

Now i have a wodge of aerospace grade tissue :P wedged behind like your bluetac, but i imagine the bluetac is better tbf

I might get some vinyl too as my black paper looks a bit silly ahaha

Did you push the front of the sensor directly onto the windscreen? My sensor isn't touching the screen, I have left a tiny gap. Do you think this is why it doesn't work properly?

Share this post


Link to post
Share on other sites

I seem to recall that on a factory fit there is a small gel spacer between the sensor and the screen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I seem to recall that on a factory fit there is a small gel spacer between the sensor and the screen.

I have the gel bit on the sensor but is the gel part supposed to actually touch the windscreen?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yeah it's ment to be pushed fully against the screen for the wipers to work. That's why the mount is glued on as it needs to be really strong to hold all the pressure. Also there should be no bubbles or gaps to be most effective

Think I might do a bit of research into windscreen glue :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yeah it's ment to be pushed fully against the screen for the wipers to work. That's why the mount is glued on as it needs to be really strong to hold all the pressure. Also there should be no bubbles or gaps to be most effective

Think I might do a bit of research into windscreen glue :P

When you look at a car that has auto wipers already on it, the sensor doesn't touch the windscreen

Share this post


Link to post
Share on other sites

If its fitted from factory then it may look like I doesn't as it's done very professionally but I guaranty they should be pressed against the window mate

Share this post


Link to post
Share on other sites

If its fitted from factory then it may look like I doesn't as it's done very professionally but I guaranty they should be pressed against the window mate

Didn't know that. I will adjust it later and see how it goes.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Adjusted it, a little better now, not perfect though.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sorry lads gotta say again this makes me glad I got the ghia so mine came with as standard.

Same here Charlie

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sorry lads gotta say again this makes me glad I got the ghia so mine came with as standard.

Same here Charlie

I have an ST :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

I have an ST :P

!Removed! :-P lol always 1 I'm wanting to put tendons in could u do me and haz93 a favour have a rummage and upload photos of your leveling module/sensors so we can see where they go please

Share this post


Link to post
Share on other sites

Haha might have trumped us there :P although I much prefer 40 mpg than 20 :P but doouble the mpg means half the bhp :(

Would be helpful if you could get a few quick snaps of the front and rear levelling sensors in place, I know where the control module is located as mine is now plugged in :D up under the dash. Although I would like to know how its mounted to the two holes where it locates behind the headlight switch.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I don't measure in miles per gallon, I use smiles per gallon :D

Just explain exactly where you want me to photograph

Share this post


Link to post
Share on other sites

If you have the windscreen replaced on a car that has factory fit auto wipers and headlights, the windscreen fitting company must have knowledge on fitting the sensor, may be worth a cheeky call for info. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now