Jump to content


Photo

Focus 1.6 (100) Operating Temperature? Thermostat Stuck Open?

temperaturethermostat

  • Please log in to reply
3 replies to this topic

#1 GavChap

GavChap

    Settling In Well

  • New Member
  • PipPipPip
  • 37 posts
  • Name: Gavin
  • Ford Model: Focus 1.6 Zetec
  • Year: 2005
  • Location: Hertfordshire

Posted 16 July 2012 - 10:46 AM

Does anyone know the normal operating temperature of the 1.6 (100PS) focus?

I think my thermostat is stuck open, the engine gets to 80ish (2nd line) and stops there, it takes quite a while to get there though, about a 10 min run.

Have something to contribute?

Sign in or register to start a topic...



Sign up to FOC Premium Membership To Remove These Ads

#2 artscot79

artscot79

    Ford Enthusiast

  • True Ford Enthusiast
  • PipPipPipPipPip
  • 7,892 posts
  • Name: arthur
  • Ford Model: focus mk2 ti-vct
  • Year: 2006
  • Location: Fife

Posted 16 July 2012 - 11:45 AM

remember that the lines are a guide only and that is the coolant temperature not the engine temperature the engine temp is on the dash trick so in cool weather like it is the coolant will cool quicker going through the rad the dial is not an engine temperature gauge its a coolant temp gauge everyone gets that confused mate if it shot into red for example the coolant is not circulating indicating an issue the engine temp will be correct and likely at optimum the coolant cools so in warm weather it will be higher

#3 raskL

raskL

    Settling In Well

  • New Member
  • PipPipPip
  • 82 posts
  • Name: phil
  • Ford Model: Focus
  • Year: 2007
  • Location: Lancashire

Posted 16 July 2012 - 01:57 PM

Does anyone know the normal operating temperature of the 1.6 (100PS) focus?

I think my thermostat is stuck open, the engine gets to 80ish (2nd line) and stops there, it takes quite a while to get there though, about a 10 min run.


thats completely normal.

#4 GavChap

GavChap

    Settling In Well

  • New Member
  • PipPipPip
  • 37 posts
  • Name: Gavin
  • Ford Model: Focus 1.6 Zetec
  • Year: 2005
  • Location: Hertfordshire

Posted 16 July 2012 - 01:58 PM

OK thanks!


Not what you're looking for?

Register now, we have a huge community of enthusiasts to answer any questions you might have



0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users